Neistina

U Rezoluciji EPP-a ne spominje se odluka Ustavnog suda u predmetu “Ljubić”

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović gostovao je na Radio-televiziji Herceg-Bosne 3. juna 2022. godine, pri čemu je govorio i o rezoluciji o Bosni i Hercegovini usvojenoj na nedavno održanom kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu.

Screenshot: Radiotelevizija Herceg-Bosne

U tom kontekstu, Cvitanović je ustvrdio da Rezolucija EPP-a govori o Odluci Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića te govorio o pojedinostima ove odluke:

Evropska pučka stranka vrlo jasno kaže da se provede presuda Ustavnog suda “Ljubić”, koja je nama Hrvatima u BiH sve. Dakle, ta presuda, koja definira legitimitet, konstitutivnost, Dom naroda, analogno Domu naroda Predsjedništvo BiH, sve ono što treba u ovom trenutku Hrvatima u BiH, to je ta razina ispod koje se ne može ići, to je sve navedeno u toj rezoluciji i više od toga je navedeno.

Ilija Cvitanović, 3.6.2022.

Na kongresu EPP-a (Evropske narodne/pučke partije), evropske političke grupacije čijoj porodici, uz HDZ 1990, pripadaju HDZ BiH, PDP i SDA, održanom 31. maja i 1. juna 2022. godine, delegati/kinje su usvojili/e 14 rezolucija, uključujući i onu o BiH, pod imenom “Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine”.

U član 5. ove rezolucije, o kojem je Cvitanović govorio, “EPP poziva da se izborne reforme riješe brzo, na inkluzivan način, uz poštivanje uslova za članstvo u EU”. Dalje se navodi da izborne i ustavne reforme u BiH trebaju biti “u skladu sa principima EU i odlukama međunarodnih i ustavnih sudova, što uključuje ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana”.

Dakle, u ovom članu, kao ni u ostatku Rezolucije, nigdje nije precizirana potreba za provođenjem presude Ustavnog suda u slučaju “Ljubić”, kako je to Ilija Cvitanović ustvrdio. Osim ove odluke, početkom 2020. godine još 14 odluka Ustavnog suda BiH nije bilo provedeno.

Kada je sadržaj Odluke Ustavnog suda po zahtjevu Bože Ljubića u pitanju, Cvitanović je naveo da ona govori, između ostalog, i o Predsjedništvu BiH. Istinomjer je u jednom od ranije objavljenih tekstova već podsjetio da se Odluka Ustavnog suda BiH o zahtjevu Bože Ljubića odnosi na članove zakona koji se tiču načina izbora delegata/kinja u Dom naroda Parlamenta FBiH, te u njoj, između ostalog, stoji:

Djelimično se usvaja zahtjev dr. Bože Ljubića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva. Utvrđuje se da odredba Potpoglavlja B člana 10.12. stav 2. u dijelu: “Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu” i odredbe Poglavlja 20 – Prelazne i završne odredbe člana 20.16.A stav 2. tač. a-j. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine…nisu u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH, 1.12.2016.

Odluka tako ne tretira izbor delegata/kinja u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao ni način izbora članova Predsjedništva BiH, te se u Odluci o dopustivosti i meritumu, kao ni u samom obrazloženju Odluke, Predsjedništvo BiH kao institucija ne spominje.

S obzirom na navedeno, izdvojenu tvrdnju u kojoj Ilija Cvitanović tumači sadržaj Rezolucije EPP-a i Odluke Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!