Nedosljedno

U prošlom mandatu DF je bio i vlast i opozicija

Nakon sastanka stranaka „Bh. bloka“ održanog u utorak 05. februara, lider Demokratske fronte (DF), Željko Komšić je dao svoj stav po pitanju odnosa DF-a spram opozicionog i pozicionog djelovanja.

U ime očuvanja Bh. bloka, stav DF-a je da će DF biti opozicija, generalno opozicija. Što se nas tiče nema miješanja, ili smo opozicija ili ulazimo u priču o vlasti. Bitno je da čuvamo Bh. blok i da u ovom sastavu ili možda širem, ko će ga znati šta sve može biti, zajedno nastupimo na izborima. Naš stav je da smo opozicija.“

Željko Komšić, 05.02.2019.

Dan kasnije, tražeći, kako je rekao “potpunu principijelnost, odnosno opoziciju na svim nivoima” za stranke “Bh bloka”, Komšić je ponovo naglasio:

DF će, podržavajući jučerašnju odluku Bh. bloka, ostati uz stranke istog. Nažalost, kako ja vidim razvoj situacije, sve stranke Bh. bloka će se uskoro naći u opoziciji i u Kantonu Sarajevo i to bez svoje volje. Tako će Bh. blok, principijelno, ostati opozicija na svim nivoima vlasti i u svim kantonima.”

Željko Komšić, 06.02.2019.

U svjetlu ovih najava, potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić rekao je da će ova stranka razmatrati izlazak iz vlasti na nivou Kantona Sarajevo.

DF je tu iznio najprincipijelniji i najkonzistentniji mogući stav, a to je da ne možeš biti ‘malo opozicija’. Dakle, ili si opozicija ili vlast. Implementacija ovakve jučerašnje odluke vjerovatno slijedi u narednom periodu unutar relevantnih organa stranke.”

Dženan Džonlagić, 06.02.2019.

Međutim, u ovom kontekstu treba napomenuti da su u Demokratskoj fronti u prethodnom mandatu imali sasvim drugačiji stav u vezi sa participiranjem u vlasti. Podsjećamo, DF je nakon Općih izbora 2014. godine potpisala sporazum o formiranju vlasti sa SDA i HDZ-om na federalnom nivou, odnosno sa SDA, HDZ-om i Savezom za promjene na državnom nivou. Na osnovu ovog sporazuma Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH potvrđeni su 31. marta 2015. godine. DF je također, skupa sa SDA, bio i dio vladajuće većine u nekoliko kantona u FBiH.

Međutim, ova koalicija na federalnom nivou nije uspjela dočekati ni 100 dana rada jer su početkom juna 2015. godine iz DF-a poručili kako napuštaju Vladu FBiH, zbog toga što su ministri SDA i HDZ-a BiH, preglasali DF i usvojili uredbu kojom se smjene i imenovanja u javnim preduzećima izuzimaju od resornih ministarstava i prenose na Vladu FBiH.

No, DF tada nije otišao u opoziciju na državnom i kantonalnom nivou, te su kadrovi ove stranke u Vijeću ministara BiH ali i kantonima u kojima su bili dio većine nastavili obnašati svoje funkcije.

Tek nakon što je postignut dogovor SDA i SBB-a o zajedničkom participiranju u decembru 2015. godine, većinom u pripadajućim zakonodavnim tijelima potvrđena je smjena kadrova DF-a kako iz Vijeća ministara BiH, tako i kantonalnih vlada.

Obzirom da je u jednom dijelu mandata 2014.-2018. godine DF napustio vlast na entiteskom, a ostao dijelom vladajućih većina na državnom i kantonalnom nivou, Istinomjer posljednje stavove Željka Komšića po pitanju ododnosa DF-a spram pozicionog i opozicionog djelovanja ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!