Neistina

U Izvještaju o BiH za 2020. nigdje ne stoji da je BiH “napravila značajan iskorak”

U intervjuu za Dnevni avaz datom 18. 10. 2020 godine, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija između ostalog je komentarisao i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu koji je Evropska komisija objavila u sklopu Paketa proširenja Evropske unije za 2020. i Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

Tako, odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan radom Vijeća ministara BiH, Tegeltija je izjavio da uvijek može bolje, te u kontekstu pomenutog Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu između ostalog ustvrdio:

U izvještaju koji smo dobili iz EU ocijenjeno je da je BiH u posljednjih šest mjeseci napravila značajan iskorak.

Zoran Tegeltija, 18. oktobar 2020.

Podsjećamo da se, u kontesktu borbe protiv korupcije, sadržajem Paketa proširenja Evropske unije za 2020. godinu i Izvještajem o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu Istinomjer već bavio u svojoj analizi pod nazivom BiH jedina zemlja u regionu bez ikakvog napretka u borbi protiv korupcije.

Uvidom u Izvještaj o Bosni i Hercegovini 2020. godine Istinomjer je utvrdio da se ni u jednom njegovom dijelu ne navodi ocjena da je Bosna i Hercegovina, ili neka od njenih institucija, kako u posljednjih šest mjeseci tako ni tokom čitavog izvještajnog perioda napravila “značajan iskorak” u bilo kom polju.

Tako se po pitanju političkih kriterija, reforme javne uprave, pravosuđa, borbe protiv korupcije, ljudskih prava, migrantske krize, ispunjavanja ekonomskih kriterija i odnosa u regiji u Izvještaju navodi da naša zemlja ili nije napravila progres, ili je učinjeni progres bio ograničen.

To je potvrđeno i u Sažetku izvještaja (1.2. Summary of the report), u čijem Zaključku se s tim u vezi navodi da je “tokom izvještajnog perioda ostvaren nikakav ili ograničen napredak po različitim poglavljima pravne stečevine Unije”.

Limited to no progress was made on the different EU acquis chapters during the reporting period.

Summary of the report, 6. oktobar 2020.

Ovim Istinomjer tvrdnju Zorana Tegeltije da je u “izvještaju koji smo dobili iz EU ocijenjeno da je BiH u posljednjih šest mjeseci napravila značajan iskorak” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!