Nedosljedno
Neutemeljeno

Tvrdnje o uticaju “vakcina sa Zapada” na sterilitet su neutemeljene

Iako je krajem oktobra ove godine izjavio da neće oklijevati u nabavci vakcine ukoliko se ista pojavi na nekoj drugoj destinaciji u svijetu osim u Rusiji, danas Milorad Dodik ima nešto drugačije mišljenje. Osim drugačijeg stava po tom pitanju, Dodik je iznio i neutemeljene tvrdnje, izjavivši “da će vakcine sa Zapada čak utjecati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog”.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je 13. 12. 2020. godine za RTRS izjavio da će primiti rusku vakcinu, te je izrazio određene sumnje kada su u pitanju vakcine protiv COVID-19, koje “dolaze sa Zapada”.

Što se mene tiče, ja ću primiti rusku (vakcinu), pa kako ko hoće il’ neće, al’ u svakom slučaju ja vjerujem u to, ne vjerujem u ove komercijalne priče koje dolaze sa Zapada. Ovdje vakcinu pravi država, a država vakciniše svoje stanovništvo. To znači da treba imati povjerenje u to za razliku od ovih pretendenata ko će prije napraviti na Zapadu vakcinu. (…) Svakakvih tu špekulacija ima – da će vakcine sa Zapada čak utjecati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog što ne možete da znate jer niste ni kreirali takvo nešto. Ali, da bi se to razjasnilo, moj pristup će biti ovakav.

Milorad Dodik, 13. 12. 2020.

Ipak, samo mjesec i po ranije, krajem oktobra 2020. godine, Milorad Dodik je imao nešto drugačiji stav kada su u pitanju vakcine protiv virusa SARS-CoV-2 koje “dolaze sa Zapada”.

Ako se pojavi vakcina koja pomaže i koja garantuje rješavanje ovog problema i na nekim drugim destinacijama u svijetu, isto nećemo oklijevati. Mi rezervišemo naša sredstva da možemo kupiti dovoljno vakcina.

Milorad Dodik, 30. 10. 2020.

Kada je u pitanju Dodikova tvrdnja “da će vakcine sa Zapada čak utjecati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog”, The New York Times se u članku “Ne, nema dokaza da Pfizerova vakcina uzrokuje neplodnost” osvrnuo da navode koji su se pojavili u javnosti da bi Pfizer/BioNTech vakcina protiv virusa SARS-CoV-2 mogla uzrokovati neplodnost kod žena.

Glasine o neplodnosti potaknuo je članak objavljen na blogu Health and Money News, u kojem se lažno tvrdi da Pfizerova vakcina sadrži sastojke koji mogu “osposobiti žensko tijelo za napad” na protein koji igra presudnu ulogu u razvoju placente. Neosnovane tvrdnje izvučene su iz peticije koju je napisao dr. Michael Yeadon, penzionisani britanski doktor i bivši zaposlenik Pfizera, a koji je prethodno kritiziran zbog svojih obmanjujućih stavova o novom koronavirusu. Doktor Yeadon umanjio je težinu pandemije u Velikoj Britaniji i javno iznio svoje pritužbe na besmislenost ulaganja u cjepiva. Ali stručnjaci kažu da nema dokaza koji potkrepljuju tvrdnju o neplodnosti. Ključni sastojak Pfizerove vakcine (kao i slične vakcine koju je napravila Moderna) je genetski materijal koji upućuje ljudske ćelije da naprave protein koronavirusa nazvan “spike”. Proizvodnja ovog proteina uči tijelo da se bori protiv koronavirusa. U Pfizerovoj vakcini nema proteina placente ili genetskog materijala koji upućuju na proizvodnju proteina placente, rekla je glasnogovornica kompanije Jerica Pitts. (…)
Stephanie Langel, imunologinja i stručnjakinja za imunitet majke i novorođenčadi sa Univerziteta Duke, istakla je da spirala koronavirusa i placenta nemaju gotovo ništa zajedničko, zbog čega je malo vjerovatno da će vakcina izazvati reakciju na ova osjetljiva tkiva. Dva proteina dijele samo mali dio materijala. Doktor Langel je također istakao da je ljudsko tijelo evoluiralo da ukida imunološke reakcije koje bi mogle naštetiti njegovom vlastitom tkivu. Pfizer je ukazao na nedavnu studiju koja je pokazala da koronavirus nije povećao rizik za probleme povezane s trudnoćom, te su istakli da nema podataka koji upućuju na to da vakcina Pfizer BioNTech uzrokuje neplodnost.

The New York Times, 10. 12. 2020.

Pored The New York Timesa, na pomenute navode osvrnule su se i organizacije za provjeru činjenica – PolitiFact i Full Fact u člancima “Ne, Pfizerov šef istraživanja nije rekao da će vakcina protiv COVID-19 učiniti žene neplodnima” i “Nema dokaza da Pfizerova vakcina protiv COVID-19 utiče na plodnost žena”.

Naš zaključak:

Na blogu piše: “Šef Pfizerovog istraživanja: Covid vakcina je ženska sterilizacija.”

Šef istraživanja kompanije Pfizer ovo nije rekao. Doktor čiji LinkedIn profil kaže da je radio u Pfizeru prije devet godina kao glavni naučni direktor izrazio je zabrinutost da bi vakcina protiv COVID-19 mogla učiniti žene neplodnim ako im imunološki sistem cilja određene proteine.

Ali stručnjaci kažu da je čak i obrazloženje te ideje pogrešno. Ako bi vakcina protiv COVID-19 mogla prouzrokovati neplodnost na način kako to opisuje članak, isti učinak na (ne)plodnost imao bi i sam virus SARS-CoV-2, a za to za sada nema dokaza.

Ovu tvrdnju ocjenjujemo lažnom.

PolitiFact, 2. 12. 2020.

Full Fact navodi da još uvijek nije utvrđen učinak vakcine protiv virusa SARS-CoV-2 na trudnoću i (ne)plodnost, te da nema dokaza da COVID-19 uzrokuje gubitak trudnoće ili kasnije probleme sa plodnošću.

S obzirom na činjenicu da je krajem oktobra tvrdio da “ukoliko se pojavi vakcina koja pomaže i koja garantuje rješavanje ovog problema i na nekim drugim destinacijama u svijetu”, neće oklijevati u nabavci iste, a da danas ne vjeruje “u komercijalne priče koje dolaze sa Zapada”, Istinomjer će stav Milorada Dodika po tom pitanju ocijeniti nedosljednim.

Također, njegove tvrdnje da vakcine koje “dolaze sa Zapada” izazivaju sterilitet Istinomjer ocjenjuje neutemeljenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!