Tuzla: Priključenje stambenih i poslovnih objekata na toplovodnu mrežu

Ideja o daljinskom, centralnom grijanju u Tuzli definisana je još 1967. godine Studijom o toplifikaciji Grada Tuzla i TE Tuzla, a s ciljem umanjenja posljedice zagađenja zraka. Na realizaciji ove ideje Gradska uprava grada Tuzle intenzivnje radi posljednjih godina, a prema riječima gradonačelnika Jasmina Imamovića cilj je da 70% poslovnih i stambenih objekata pređe na sistem centralnog grijanja.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle postavio je visoke ciljeve kada je upitanju priključenje  stambenih i poslovnih objekata na vrelovodnu odnosno toplovodnu mrežu.

Naš je cilj 70%. To nema niko u BiH, nema niko ni 40%, a mi smo blizu 60%. Dakle, 60% građana ili domaćinstava je na centralnom grijanju. Mi kad dovršimo ovo što je naš program u ovoj i naredne dvije tri godine mi ćemo biti vrlo blizu našega cilja – 70%.

Jasmin Imamović, 20.09.2018.

Ovaj cilj uvršten je u Razvojni plan grada Tuzle, nakon što je, najprije Vlada Tuzlanskog kantona, a potom i Skupština TK, na insistiranje Gradske uprave usvojila izmjene zakona o komunalnoj djelatnosti TK u januaru 2018.godine.

Inicijativu za izmjene ovog zakona smo dobili od Grada Tuzla, koji su opet pod uticajem situacije za zagađenje zraka, a u svakom slučaju tu su bile uključene i nevladine organizacije.

Emir Softić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i okolice TK, 18.01.2018.

Usvojenim izmjenama Zakona o komunalnim djelatnostima u TK, svi vlasnici stambenih i poslovnih objekata kvadrature veće od 200 m2, do oktobra 2018. godine morali su se priključiti na mrežu centralnog grijanja. Nakon isteka ovog roka uslijedile su inspekcijske kontrole i kažnjavanje građana koji to nisu učinili.

I ove godine u Tuzli će biti nastavljeno priključenje individalnih stambenih objekata na sistem daljinskog grijanja. Osim toga, iz Gradske uprave je saopšteno i da će biti subvencionirani troškovi korištenja toplotnih pumpi “čijom bi se ugradnjom smanjio broj dimnjaka i očistio zrak iznad Tuzle, a sve to u kraćem vremenskom roku nego što ga zahtjeva proširenje vrelovodne mreže na području grada”. Gradska uprava Tuzle usvojila je 16.04.2019. godine Odluku o subvencijama, a prijedlog “uslova, kriterija i postupka dodjele sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle” upućen je Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Pokrivamo 50% troškova za utopljavanje zgrade, a ne više od 5.000 KM po jednom objektu, odnosno pokrivamo 50 % troškova uvođenja grijanja na dizač toplote, na toplotnu pumpu. A u ovaj trošak ulazi i obavezan energetski pregled, vama će kada konkurišete uslov biti završen energetski pregled, a taj energetski pregled će vam da kaže kakvu pumpu i koje snage treba da imate, ili kakve zahvate na fasadi treba da napravite(…) Naš cilj kod planiranja sredstava za donošenje mjera za smanjenje aerozagađenja i kod pripreme ove Odluke je, prije svega čišći zrak u Tuzli, zatim obezbjeđenje jeftinijeg i udobnijeg grijanja za građane.

Jasmin Imamović, 16.04.2019.

Za dosadašnje aktivnosti vezano za uvođenje sistema centralnog grijanja u Tuzli, Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će pratiti da li će GV Tuzle podržati odluku o sufinasiranje korištenja toplotnih pumpi kao i u kojoj mjeri će biti realizovan projekt prelaska na daljinsko grijanje u narednom periodu.

(Istinomjer.ba)

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...