Tuzla: Priključenje stambenih i poslovnih objekata na toplovodnu mrežu

Ideja o daljinskom, centralnom grijanju u Tuzli definisana je još 1967. godine Studijom o toplifikaciji Grada Tuzla i TE Tuzla, a s ciljem umanjenja posljedice zagađenja zraka. Na realizaciji ove ideje Gradska uprava grada Tuzle intenzivnje radi posljednjih godina, a prema riječima gradonačelnika Jasmina Imamovića cilj je da 70% poslovnih i stambenih objekata pređe na sistem centralnog grijanja.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle postavio je visoke ciljeve kada je upitanju priključenje  stambenih i poslovnih objekata na vrelovodnu odnosno toplovodnu mrežu.

Naš je cilj 70%. To nema niko u BiH, nema niko ni 40%, a mi smo blizu 60%. Dakle, 60% građana ili domaćinstava je na centralnom grijanju. Mi kad dovršimo ovo što je naš program u ovoj i naredne dvije tri godine mi ćemo biti vrlo blizu našega cilja – 70%.

Jasmin Imamović, 20.09.2018.

Ovaj cilj uvršten je u Razvojni plan grada Tuzle, nakon što je, najprije Vlada Tuzlanskog kantona, a potom i Skupština TK, na insistiranje Gradske uprave usvojila izmjene zakona o komunalnoj djelatnosti TK u januaru 2018.godine.

Inicijativu za izmjene ovog zakona smo dobili od Grada Tuzla, koji su opet pod uticajem situacije za zagađenje zraka, a u svakom slučaju tu su bile uključene i nevladine organizacije.

Emir Softić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i okolice TK, 18.01.2018.

Usvojenim izmjenama Zakona o komunalnim djelatnostima u TK, svi vlasnici stambenih i poslovnih objekata kvadrature veće od 200 m2, do oktobra 2018. godine morali su se priključiti na mrežu centralnog grijanja. Nakon isteka ovog roka uslijedile su inspekcijske kontrole i kažnjavanje građana koji to nisu učinili.

I ove godine u Tuzli će biti nastavljeno priključenje individalnih stambenih objekata na sistem daljinskog grijanja. Osim toga, iz Gradske uprave je saopšteno i da će biti subvencionirani troškovi korištenja toplotnih pumpi “čijom bi se ugradnjom smanjio broj dimnjaka i očistio zrak iznad Tuzle, a sve to u kraćem vremenskom roku nego što ga zahtjeva proširenje vrelovodne mreže na području grada”. Gradska uprava Tuzle usvojila je 16.04.2019. godine Odluku o subvencijama, a prijedlog “uslova, kriterija i postupka dodjele sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle” upućen je Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Pokrivamo 50% troškova za utopljavanje zgrade, a ne više od 5.000 KM po jednom objektu, odnosno pokrivamo 50 % troškova uvođenja grijanja na dizač toplote, na toplotnu pumpu. A u ovaj trošak ulazi i obavezan energetski pregled, vama će kada konkurišete uslov biti završen energetski pregled, a taj energetski pregled će vam da kaže kakvu pumpu i koje snage treba da imate, ili kakve zahvate na fasadi treba da napravite(…) Naš cilj kod planiranja sredstava za donošenje mjera za smanjenje aerozagađenja i kod pripreme ove Odluke je, prije svega čišći zrak u Tuzli, zatim obezbjeđenje jeftinijeg i udobnijeg grijanja za građane.

Jasmin Imamović, 16.04.2019.

Za dosadašnje aktivnosti vezano za uvođenje sistema centralnog grijanja u Tuzli, Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će pratiti da li će GV Tuzle podržati odluku o sufinasiranje korištenja toplotnih pumpi kao i u kojoj mjeri će biti realizovan projekt prelaska na daljinsko grijanje u narednom periodu.

(Istinomjer.ba)

Ujedinjenje “ljevice”-nova inicijativa, stare slabosti

Odluke najvećih stranačkih organa, kako SDP-a BiH tako i DF-a, da se krene u ujedinjenje “ljevice” u BiH davno su...

Na čekanju izgradnja novog poslovnog objekta na mjestu stare pijace u Švrakinom selu

Nakon usvajanja novog Zakona o prostornom uređenju, Opštinska služba za inspekcijske poslove donijela je rješenje o uklanjanju devastiranog objekta stare pijace u Švrakinom selu, te je polovinom...Početkom juna nova rukovodstva oba doma Parlamenta Federacije BiH?

Nakon što su 17.05.2019. godine predsjednici SDA, DF-a i SBB-a potpisali izjavu u vezi zajedničkog djelovanja na državnom i federalnom nivou, jedan od potpredsjednika SDA i minisar raseljenih osoba i...