Analize

Tokom prve godine mandata, u Neumu ispunjena tri od 63 obećanja

U okviru predizbornog programa Dragana Jurkovića za načelnika Općine Neum, Istinomjer prati realizaciju 63 data obećanja. Tokom prve godine mandata, započete su aktivnosti na realizaciji 23 obećanja, dok su tri obećanja ispunjena. Na ostalim datim obećanjima nije bilo aktivnosti na njihovoj implementaciji.

Foto: Općina Neum

Tri predizborna obećanja u okviru izbornog programa HDZ-a BiH Neum za Lokalne izbore 2020. godine realizirana su tokom prve godine mandata načelnika Dragana Jurkovića. To su: javni prenos sjednica Općinskog vijeća, organiziranje kulturno-zabavnog ljeta u Neumu i besplatni udžbenici. Na službenom kanalu Općine Neum na platformi YouTube, od kraja aprila dostupne su sjednice Općinskog vijeća koje se uživo emituju. Sredinom juna 2021. godine, otvorena je nova turistička sezona u Neumu te kulturno-zabavna manifestacija Neumsko ljeto 2021, u okviru koje je održano niz drugih programa u oblastima kulture, sporta, te privrede. Za učenike/ce od prvog do petog razreda Osnovne škole “Kardinala Stepinca”, sredinom juna 2021. godine osigurani su besplatni udžbenici s obzirom na to da je potpisan ugovor o nabavci i isporuci udžbenika u ovom gradu.

Od obećanja na kojima su započete aktivnosti na njihovoj realizaciji izdvaja se, između ostalih, izgradnja javne rasvjete. Odlukom Općine Neum, koja je usvojena u julu 2021. godine, nastavljen je postupak javne nabavke koji je pokrenut putem konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda za izvođenje radova na izgradnji javne rasvjete u Vukovarskoj ulici u Neumu. Radovi na postavljanju javne rasvjete u Vukovarskoj ulici vršeni su sredinom novembra 2021. godine.

Općina Neum je mladima omogućila i sticanje prvog radnog iskustva nakon završenog fakulteta u okviru prijema pripravnika/ca u ovoj lokalnoj zajednici. Također, u okviru stipendija, posebna je pažnja posvećena deficitarnim zanimanjima – matematike, fizike, medicine, arhitekture, građevine, geodezije, stomatologije i farmacije – gdje će studenti/ce navedenih fakulteta dobiti po 250 KM mjesečno.

Početkom maja 2021. godine potpisan je ugovor sa kompanijom “HP investing” za izvođenje radova u Ulici kralja Tomislava, a vrijednost radova je skoro 400.000 KM, čime su započete aktivnosti na obećanju koje se odnosilo na završetak sanacije i rekonstrukcija Ulice kralja Tomislava, Primorske i Ulice Mimoza, kao i rješavanje saobraćaja u mirovanju.

Općini Neum je krajem jula 2021. godine odobreno finansiranje projekta „Sanacija zgrade Dječjeg vrtića Neum“ u iznosu od 200.000 kuna, a u sklopu javnog poziva za finansiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH od Republike Hrvatske. Ovim je Općina Neum nastavila podršku ustanovi “Dječji vrtić Neum”, za koju je Nacrtom budžeta ove lokalne zajednice za 2021. godinu predviđeno 172.000 KM, dok je prijedlogom istog budžeta za navedenu obrazovnu instituciju planirano 185.000 KM.

Na pojedinim obećanjima, kao što su “Osnivanje centra za socijalnu skrb”, “Pružanje pravne i savjetodavne pomoći umirovljenicima”, “Obnova igrališta na području Neuma” i dr, nisu zabilježene aktivnosti na njihovoj realizaciji.

U konačnici, od 63 obećanja, tri su ispunjena, što je nepunih 2%, a na 23 su započete određene aktivnosti na njihovoj realizaciji. Također, na 37 obećanja nema evidentiranih aktivnosti kada je riječ o njihovoj implementaciji.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!