Nedosljedno

Tihić: SDA neće izaći iz Vijeća ministara, a možda i hoće?

Sulejman Tihić
Sulejman Tihić

“Stranka demokratske akcije za sada neće izaći iz vlasti, ali to se može desiti ako stalno bude preglasavana”, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

(SRNA/Dnevni avaz, 27. 5. 2012.)

Komentar:

Sulejman Tihić je tokom proteklih mjeseci u svojim javnim istupima iznosio vrlo zanimljive razloge za to da SDA, i pored neslaganja sa koalicionim partnerima, ostane u vlasti na svim nivoima – nedosljedno se krećući od otvorenog priznanja da se radi o pukom stranačkom interesu (barem kad je u pitanju entitetska vlast), do uvjeravanja da se, pak, na državnom nivou SDA bavi uzvišenim zadatkom odbrane BiH:

“‘Znam da ima primjedbi na koaliciju s SDP-om. Ali mi smo mogli birati između njih ili opozicije. Pa, da smo otišli u opoziciju, tri-četiri tisuće naših ljudi ostalo bi bez posla’ – skandalozna je izjava koju je jučer izgovorio Tihić, priznajući na ovaj način da je SDA u vlast ušla samo da bi sačuvala fotelje.” (Dnevnik.ba, 24.10.2011.)

“‘Ko će braniti BiH ako mi izađemo iz Vijeće ministara BiH, ko će brinuti o BiH’, zapitao je Tihić i dodao da se zna kakva je procedura ukoliko neko smatra da SDA treba isključiti iz Vijeće ministara BiH zbog toga što ne podržava budžet institucija BiH za ovu godinu, u čijoj izradi nije učestvovala.” (Klix.ba,15.05.2012)

Mora se priznati da u ovom nedosljednom “šaranju” od stranačkih do državnih interesa ipak ima neke logike – svakako je mudrije “brinuti se o BiH” na državnom, a o “svojima” (i njihovim radnim mjestima) na entitetskom nivou – budući da je entitetski nivo, u pogledu zapošljavanja stranačkih kadrova, nesumnjivo mnogo isplativiji. No, premda je do sada bio nedosljedan oko razloga čvrstog držanja SDA za vlast, Tihić je ipak kontinuirano izjavljivao da iz te vlasti neće izaći:

“Sada je stvar ostalih stranaka iz državne koalicije da li će donijeti odluku o tome da SDA izbace iz vlasti ili ne. SDA se sama neće povući iz Vijeća ministara BiH. Da li će to odlučiti ostale stranke ili ne, to je na njima. Ako smatraju da SDA koja je uvijek bila dio rješenja, a ne problema, treba izbaciti iz vlasti, to je njihova odluka. Ponavljam, mi se nećemo povući”. (Dnevni Avaz, 23.5.2012.)

Svojom najnovijom izjavom od 27.05.2012, Tihić je, međutim, priču o razlozima ostanka SDA na vlasti izmjestio kako sa terena “odgovornosti SDA za BiH”, tako i sa pitanja “procedure” i došao do stava da se izlazak iz vlasti ipak može dogoditi ako “SDA bude preglasavana”. Tako je težište odlučivanja o ostanku SDA u vlasti sada pomjereno sa ostalih stranaka koje su formirale Vijeće ministara, ka Tihićevoj partiji. Prvi čovjek SDA svoju je nedosljednost time podigao na novi nivo, a sa njom i nesigurnost građana i građanki BiH u funkcionalnost izvršne vlasti i skorašnji kraj međustranačkim nesuglasicama, koje i dalje proizvode političku nestabilnost i zastoj u rješavanju ključnih pitanja za BiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!