Nedosljedno

Sulejman Tihić: Danas Čović, sutra Sejdić

a-tihić“Nema dvojbe da se mora osigurati ravnopravnost naroda i građana u našoj zemlji, ali taj proces mora biti odvojen od slučaja Sejdić i Finci”, istaknuto je ovom prilikom.

(Fena, 18.11.2013.)

“Ovo je najbolje moguće rješenje koje zadovoljava presudu suda u Strasbourgu i koje zadovoljava i one principe koje smo svi istaknuli, a to je da nema treće izbore jedinice, da rješenja nisu asimetrična i da jedan narod ne može birati drugom narodu člana Predsjedništva BiH. Federacija BiH ostaje jedna izborna jedinica”, kaže Tihić za Anadoliju.

(Anadolija, 18.09.2013.)

Komentar:

Da lideri političkih partija u BiH konstantno mijenjaju svoje stavove kada je u pitanju provedba odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“, te da se ove promjene odvijaju u skladu sa njihovim političkim pozicijama u procesima pregovora, svjedoči i najnoviji primjer Sulejmana Tihića.

Lider SDA je prije dva mjeseca sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem napravio sporazum o provedbi odluke „Sejdić i Finci“, kada je pristao na “famozni” princip „da jedan narod drugom ne bira predstavnike“, što praktično znači da se u sklopu ove odluke rješava tzv. hrvatsko pitanje u BiH, koje je nametnuo sam Čović. Tada je ovaj sporazum ocijenjen kao vrlo dobro rješenje, da bi samo nakon dva mjeseca i neuspjelih pregovora u Bruxellesu, Tihić izjavio da proces rješavanja „hrvatskog pitanja“ mora biti odvojen od ustavnih promjena Ustava vezanih za presudu Suda u Strazburu.

Tihić je u ovoj izjavi svakako u pravu, jer ono o čemu lideri partija razgovaraju već mjesecima zaista nema veze sa provedbom odluke o ukidanju diskriminacije „ostalih“ u institucijama BiH, ali ovaj njegov stav jednostavno je nedosljedan ranijim njegovim izjavama i stavovima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!