Neistina

Tihić: SDA u Vladi FBiH je vitalni nacionalni interes

Sulejman Tihić

“Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenut će ustavnu proceduru (glasanje u Domu naroda PFBiH op.a) za poništenje odluka donesenih na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 12. februara, kada je izglasano nepovjerenje Federalnoj vladi, jer je ta sjednica sazvana mimo Poslovnika”, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić tokom sjednice stranačkog kolegija u Sarajevu.

Prema obrazloženju Sulejmana Tihića, sjednica Predstavničkog doma na kojoj je aktuelna parlamentarna većina izglasala nepovjerenje 12. februara, nije sazvana u skladu s Poslovnikom jer je održana prije isteka obaveznog tridesetodnevnog roka za izjašnjavanje same Vlade o inicijativi za njen opoziv.

(FENA, 15. 2. 2013.)

Komentar:

Datumi na dokumentima ponovo su “sporni” za SDA. Svakako, pravna država mora postojati i sve se mora raditi u skladu sa pravilima, zakonom i ustavom, no to je u slučaju izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i urađeno.

Naime, u članu 135. Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se jasno kaže da najmanje 20 poslanika može podnijeti inicijativu za smjenu Vlade što se u ovom slučaju i desilo, a dalje, u članovima 136. i 137., se navodi da u tom roku Vlada mora Parlamentu podnijeti izvještaj o radu u roku od 30 dana, te se prijedlog izglasavanja nepovjerenja Vladi stavlja na prvu narednu sjednicu.

Međutim u članu 137 se navodi i da „ukoliko Vlada Federacije ne podnese izvještaj u predviđenom roku, prijedlog se stavlja na dnevni red prve naredne sjednice Predstavničkog doma po isteku tog roka“.

Iz navedenog se dakle stiče dojam da je sve legalno, jer je prošlo više od 30 dana roka za izjašnjavanje o inicijativi za opoziv Vlade FBiH u Parlamentu FBiH, jer je zahtjev za ovom tačkom dnevnog reda upućen 11. januara.

To što Vlada FBiH nije podnijela izvještaj o radu, ne mora značiti da je procedura bila nelegalna, jer su predstavnici Vlade FBiH sjedili na spornoj sjednici 12. februara i bili raspoloživi za usmeno obrazloženje, kako to uostalom predviđa i Poslovnik u članu 138.

Stoga, jasno se vidi da je Sulejman Tihić je pokušao neistinitim tumačenjem poslovnika opovrći odluku o smjeni Vlade u kojoj još uvijek formalno sjede ministri iz SDA. Dakako, proceduralni razlozi (datumi na dokumentima) nisu “krivi” za formiranje nove parlamentarne većine i promjene u Vladi FBiH.

Jasno je i da vitalni nacionalni interes nema i ne može imati nikakve veze sa izglasavanjem nepovjerenja Vladi FBiH, jer će u novoj vladi svakako biti proporcionalno raspoređen broj mjesta za predstavnike svih naroda, a u skladu sa zakonima i ustavom. Još je manje jasno zbog čega je vitalni nacionalni interes Bošnjaka da SDA nastavi “sjediti” u Vladi FBiH, što je zapravo osnovni motiv za pokretanje navedene procedure.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!