Nedosljedno

Tihić obećava: Vjerske zajednice uvrstiti u budžet?!

Sulejman Tihić
Sulejman Tihić

Predsjednik SDA dao je punu podršku radu i aktivnostima ILMIJJE i istakao neophodnost sistemskog rješavanja finansiranja vjerskih zajednica u našoj zemlji.

Veoma je važno da imami, muallimi, muderissi i drugi uposlenici IZBiH imaju zakonom definirana prava kao i ostali uposlenici budžetski korisnici, što sada nije slučaj, kazao je Tihić.

(24sata.info, 22.03.2012.)

Komentar:

Izjava koju je dao predsjednik SDA i Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić prilikom sastanka sa predstavnicima ILMIJJE u direktnoj je suprotnosti sa, do duše nekonkretnim, predizbornim obećanjem SDA o “Odvojenosti države i vjerskih zajednica”.

U predizbornom obećanju SDA stoji: “U odnosu prema vjerskim zajednicama i crkvama, uvjereni da je to u najboljem interesu države, društva i svih vjerskih zajednica, potvrđujemo svoju čvrstu opredijeljenost za političko i pravno načelo odvojenosti države i vjerskih zajednica. Pri tome ćemo se i dalje zalagati za slobodno i samostalno djelovanje svih vjerskih zajednica i crkava.”

Sistemsko rješenje koje predlaže Tihić, a kojim bi zaposlenici IZ BiH dobili “zakonom definirana prava kao i ostali uposlenici budžetski korisnici” direktno je kršenje predizbornog obećanja njegove stranke, ali i suprotna praksama u svim sekularnim državama. Vjeroučitelji u BiH plate bi trebali dobiti na osnovu fonda sati u školama, dok se vjerske zajednice finansiraju iz budžeta, ali samo preko transfera i grantova, a ne preko pozicija za plate i naknade kao stalni budžetski korisnici.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!