Neispunjeno

Termo Blok 7 u TE Tuzla neće se početi graditi ni ove godine

Nakon mnogobrojnih obećanja skorog početka gradnje Termo bloka 7 u TE Tuzla koja su ostala neispunjena, ova priča konačno je trebala dobiti svoj epilog pošto je krajem novembra 2017. godine potpisan Sporazum o kreditnoj liniji za finansiranje ovog projekta sa kineskom EXIM bankom, no kako sada stvari stoje do toga teško da će doći.

Skoro izvođenje prve faze gradnje najavio je početkom ove godine direktor Termoelektrane Tuzla, Izet Džananović.

Elektroprivreda BiH već je objavila poziv za prikupljanje ponuda za pripremne radove koji obuhvataju pripremu terena i ograđivanje gradilišta. Naša procjena je da će oni koštati blizu 18 miliona KM i to je definitivno početak radova. Druga faza je infrastrukturno opremanje lokacije, a onda kreću geološko-istražni radovi. Što se tiče Termoelektrane Tuzla, Blok 7 je pred početkom faktičke i fizičke realizacije.”

Izet Džananović, 10.01.2018.

Prema njegovim riječima prva faza projekta, odnosno priprema terena za izgradnju, trebala je biti završena do polovine ove godine, a još u martu su trebale biti pribavljene sve saglasnosti od Parlamenta FBiH.

Potpisivanje ugovora sa EXIM bankom najavio je početkom septembra prošle godine direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH), Bajazit Jašarević.

Konačan prijedlog teksta ugovora je stigao u EPBiH i mi očekujemo da u narednih pet dana izvršimo njegov pregled, nakon čega isti ide na razmatranje i prihvatanje od Uprave i Nadzornog odbora EPBiH. Očekujemo da će polovinom septembra prihvaćeni tekst ugovora biti dostavljen u proceduru donošenja odluke federalne Vlade i Parlamenta o davanju garancije za kreditno zaduženje za izgradnju.”

Bajazit Jašarević, 06.09.2017.

Izgradnja Termo bloka 7 našla se i u obećanju Bakira Izetbegovića (ali i u obećanjima iz izborne platforme SDA) o tome da će BiH postati veliko gradilište, što se definitivno nije desilo u ovom mandatu. Da je Termo blok 7, “praktično u realizaciji”, tvrdio je nedavno i dopredsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH i kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, a Istinomjer je ove tvrdnje ocijenio kao neistinite.

Vlada FBiH dala je 10. novembra prošle godine saglasnost na predložene tekstove Sporazuma o projektnom partnerstvu između Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo i konzorcija kineskih kompanija, kao i Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7. Konačni ugovor o kreditnom zaduženju za izgradnju Bloka 7 – 450 MW u vrijednosti od 613 miliona eura, na 20 godina uz 5 godina grace perioda, potpisan je na Samitu inicijative “16 +1” u Budimpešti.

Da bi potpisani Sporazum stupio na snagu bilo je potrebno odobrenje Parlamenta Federacije BiH i Skupštine JP Elektroprivreda BiH. Međutim,sporazum nikada nije razmatran u Parlametu FBiH, što je medijima potvrdio šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Dženan Đonlagić.

Mjesecima u parlamentarne klupe nismo dobili taj projekt niti smo ikada imali priliku da se o tome odredimo. Iluzorno je očekivati da se to desi u ovom mjesecu, kada smo u jeku izborne kampanje.

Dženan Džonlagić, 19.09.2018.

Kako Sporazum nije ratificiran u Parlamentu FBiH, kineski investitor ovih dana je odlučio da se povuče iz projekta, jer su očekivali da će sve procedure biti okončane još početkom godine.

Tako je poslije brojnih ranijih neispunjenih obećanja o gradnji Termo Bloka 7 u TE Tuzla, ovaj projekat doživio potpuni krah kao i drugi energetski projekti, od kojih je samo jedan i HE Vranduk, čija je gradnja počela 2016. godine, pa nedugo zatim i zaustavljena.

S obzirom da od gradnje ni ovog energetskog objekta neće biti ništa, Istinomjer će ranije data obećanja iz TE Tuzla i EP BiH, ocijeniti kao neispunjena.


(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!