Nedosljedno

Tehničko pitanje koje se rješava 18 godina

Nakon što su delegacije HDZ-a BiH i SNSD-a, u Istočnom Sarajevu u ponedjeljak 12. novembra, razgovarale o formiranju parlamentarne većine na državnom nivou, lider HDZ-a BiH, Dragan Čović je kazao i kako je razgovarano o konstitutivnosti Srba u FBiH, odnosno rješavanju ovog problema u dva kantona u kojima Srbi nisu konstitutivni.

Ići ćemo zajedno u izgradnju politike. S druge strane pokušat ćemo riješiti pitanja poput konstitutivnosti naroda u kantonima. Taj je posao više tehničke nego pravne prirode.”

Dragan Čović, 12.11.2018.

Srbi, inače od 1995. godine nisu bili priznati kao konstitutivan narod niti u jednom od 10 kantona u Federaciji BiH, niti je srpski jezik bio priznat kao zvanični jezik, sve dok Ustavni sud BiH u julu 2000. godine nije donio istorijsku odluku kojom se od dva entiteta tražilo da izmijene svoje ustave kako bi se osigurala puna ravnopravnost tri “konstitutivna naroda” na čitavom području BiH.

Nakon što je ova odluka donesena, u narednih nekoliko godina, osam kantona (Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, Bosansko-podrinjski kanton, Unsko-sanski kanton, Srednjebosanski kanton, Zapadnohercegovački kanton i Kanton 10) je izmijenilo svoj Ustav kako bi se Srbima osigurala ravnopravnost.

Dva kantona još uvijek ne priznaju Srbe kao konstitutivni narod, a to su Posavski kanton i Hercegovačko-neretvanski kanton. U oba sporna kantona HDZ je na vlasti bio veći dio vremena od 2000. godine do danas.

Još prije godinu dana, Dragan Čović je najavio mogućnost rješavanja problema konstitutivnosti Srba u HNK i PK, a time se bavio i Istinomjer.

To pitanje ćemo postaviti tom klubu Hrvata u Hercegovačko-neretvenskoj županiji. Ja kad budem dole sutra-prekosutra razgovaraću s njima, ali jedan vrlo jednostavan odgovor. Znači, do kraja razumijemo problem, spremni smo ga do kraja riješiti, ali ne politizirajući u vrijeme 12 mjeseci pred izbore.”

Dragan Čović, 17.10.2017.

U izjavi datoj prije godinu dana, Čović je dakle smatrao da ovo pitanje ne treba politizirati u godini pred izbore, dok je na posljednjem sastanku delegacija HDZ-a i SNSD-a, taj problem nazvao “tehničkim” i ponovo najavio njegovo skoro rješavanje. S obzirom da je u prvom slučaju smatrao da je problem “politički”, a da danas smatra kako je on tek puko tehničko pitanje, Istinomjer će izjavu Dragana Čovića ocijeniti kao nedosljednu, te još jednom napomenuti kako se na rješavanje problema konstitutivnosti Srba u dva kantona, a u kojima neprekidno vlada HDZ, čeka više od 18. godina.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!