Neistina

Tegeltija neistinito o novom visokom predstavniku

Ne stišava se bura oko imenovanja Christiana Schmidta na poziciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, koju će od 1. augusta 2021. godine naslijediti od Valentina Inzka. Svoj komentar na odluku Vijeća za implementaciju mira (PIC) imao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Screenshot: BHT1

Tegeltija je u programu BHT1 izjavio da institucija OHR-a ne treba da postoji, te iznio sumnjičav stav o Christianu Schmidtu, rekavši i da on nije bio u BiH:

Izbor visokog predstavnika, ovo što se sada dešava (oko) visokog predstavnika, samo govori o tome da ova institucija nije trebala da postoji. Apsolutno, vrši se rasprava o čovjeku koga ne znamo, o čovjeku koji nije bio u Bosni i Hercegovini…

Zoran Tegeltija, 4. 6. 2021.

Christian Schmidt je njemački političar, član Kršćansko-demokratske unije od 1974. godine, te poslanik u Bundestagu od 1990. godine, gdje predstavlja izbornu jedinicu Fürth iz Bavarije. Bio je parlamentarni državni sekretar u njemačkom Saveznom ministarstvu odbrane od 2005. do 2013. i parlamentarni državni sekretar u njemačkom Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj od decembra 2013. do februara 2014 godine. Od 2014. do 2018. godine obavljao je funkciju federalnog ministra prehrane i poljoprivrede. Član je i vanjskopolitičkog odbora Bundestaga.

U Bosni i Hercegovini boravio je u najmanje dva navrata. Susretom sa tadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, u svojstvu ministra poljoprivrede i prehrane Njemačke, počeo je zvaničnu posjetu BiH 2016. godine, čiji je fokus bio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i pomoć poljoprivrednicima. Tom prilikom se sastao i sa tadašnjim predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom ekonomskih odnosa i vanjske trgovine BiH Mirkom Šarovićem, te ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem.

FOTO: Klix

Schmidt je njemačku delegaciju predvodio i 2019. godine, zajedno sa parlamentarnim državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Stephanom Mayerom, kada je vodio razgovor sa članovima Predsjedništva BiH i tadašnjom ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac o “migrantskoj krizi”:

Želim da vam kažem da sam došao s Mayerom u Sarajevo na molbu Savezne vlade, odnosno kancelarke, kako bi ovdje razgovarali s nadležnima o teškoj situaciji, tj. migrantskoj krizi u BiH. U našoj pratnji je i doktor Christian Schwarz-Schilling, koji je bio vrhunski predstavnik u BiH, te je tako vrhunski poznavalac zemlje. BiH, koja traži put ka evropskim integracijama i NATO-u, ima pravo da koristi zajednička iskustva najviše nas, Nijemaca, koja koristimo kako bismo doprinijeli rješenjima. Priliv migranata je stvar koja se odnosi na cijelu državu, na oba entiteta, a nikako da je stvar jednog entiteta.

Christian Schmidt, 19. 11. 2019.

FOTO: Avaz

Čak je i aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, inače predsjednik Saveza nezavisnih socijalnih demokrata (SNSD), stranke čiji član je i Zoran Tegeltija, u februaru ove godine razgovarao s Christianom Schmidtom i tom prilikom naglasio da je “potrebno zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika u BiH, te da su način imenovanja i nadležnosti visokog predstavnika određene isključivo Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma”.

Prema tome, sasvim je očigledno da su se bh. javnost i neki od tadašnjih najviših državnih zvaničnika dosad ipak imali priliku upoznati sa novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Istinomjer će izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da se “vrši rasprava o čovjeku koga ne znamo, o čovjeku koji nije bio u Bosni i Hercegovini” ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!