Neispunjeno

Suzbija li Vlada FBiH sivu ekonomiju?

Dok je pred Parlamentom FBiH iznosio svoj ekspoze krajem marta prošle godine, tada tek izabrani premijer FBiH, Fadil Novalić je rekao kako će se nova Vlada FBiH posebno baviti problemom sive ekonomije.

Fadil-Novalić-1

Svjesni smo vrlo rasprostranjenog neformalnog sektora ekonomije, a taj gorući problem ćemo pokušati riješiti na nekoliko načina. Jedan od načina predstavlja i potpuno oslobađanje od obaveza prve dvije godine. Ova mjera bi djelovala stimulativno, te bi se neformalni sektor značajno smanjio. Oni poslodavci, koji ne bi iskoristili ovu pogodnost, bi bili radikalno kažnjeni.“

(Fadil Novalić, ekspoze, 31.03.2015.)

O istoj stvari Novalić je govorio još početkom prošle godine kada je bio kandidat za premijera FBiH.

Ovi početni potezi šalju signale gdje moramo manje trošiti, signal poslodavcima da ćemo ići u pravcu smanjenja opterećenja na rad i pojednostavljenja, sve u svrhu ohrabrenja istih za novo zapošljavanje, i signal da ćemo brinuti da pri tome ne budu ugrožena socijalna prava onima koji su stvarno u stanju socijalne potrebe“, rekao je Novalić u razgovoru za Oslobođenje.

(Fadil Novalić, Oslobođenje, 24.01.2015.)

Dakle, Novalić je kao jednu od mjera najavio da će Vlada FBiH osloboditi poslodavca plaćanja obaveza po osnovu plaća za novoprijavljene radnike u prve dvije godine. Kako bi ova mjera bila sprovedena bilo je potrebno izvršiti izmjene Zakona o doprinosima u FBiH.

Inače, Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i uputila ga u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku 2. jula prošle godine.

Tada su iz Vlade saopštili da je osnovni razlog ovih izmjena stvaranje pravnog osnova za stimuliranje proizvodnje u niskoakumulativnim djelatnostima kroz olakšice na plaće za zaposlenike u tekstilnoj, kožarskoj i proizvodnji obuće, rudnicima uglja, kao i u tradicionalnim esnafskim zanatima, kako bi ove djelatnosti uz niske troškove plaća zaposlenika bili održivi i konkurentni na tržištu. Istim Prijedlogom kao obveznici uplate doprinosa definisani su i trgovci pojedinci koji rade na otvorenim pijacama i zatvorenim boksovima.

Ovim izmjenama, koje su u Domu naroda FBiH usvojene 30.septembra, a u Predstavničkom domu FBiH 28. oktobra prošle godine, napravljeni su određeni pomaci u prelasku iz neformalne u formalnu ekonomiju, međutim izmjene nisu obuhvatile oslobađanje poslodavaca od obaveza po osnovu plaća na novozaposlene u prve dvije godine, što je bilo obećanje premijera Novalića.

S obzirom da u posljednjim izmjenama Zakona o doprinosima FBiH ova mjera nije našla svoje mjesto, možemo zaključiti i kako je Novalićevo obećanje ostalo neispunjeno. Kako se ista mjera našla i u Programu rada Vlade FBiH do 2018. godine, ostaje da se vidi da li će biti donesena do kraja mandata aktuelne Vlade FBiH.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!