Poluistina

Suprotno Mašićevim tvrdnjama, Podžić nije podržao Budžet 

Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Damir Mašić, uputio je kritike na račun ministra odbrane BiH Sifeta Podžića zbog izražavanja nezadovoljstva manjim ovogodišnjim budžetom za Ministarstvo odbrane BiH.

Nakon zasijedanja Stručnog kolegija Ministarstva odbrane BiH, 30. jula 2020. godine, na kojoj je između ostalog, razmatrana i realizaciji budžeta Ministarstva odbrane BiH za tekuću godinu, iskazano je nezadovoljstvo zbog smanjenja koje iznosi nešto više od 1,5 miliona u odnosu na 2019. godinu.

Tri dana kasnije, na svojoj Facebook stranici, oglasio se Damir Mašić sa svojim komentarom.

Ono kad se medo probudi iz zimskog sna i fol naprasno shvati da mu je umanjen budžet. Da budemo jasni. Prvo mu je šef Komšić u Predsjedništvu glasao za taj budžet, pa on u Vijeću ministara, a onda i zastupnici DF u Parlamentu BiH. Sifete uozbilji se konačno

Damir Mašić, 3. avgust 2020.

Nacrt Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu (Budžet), usvojen je na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 18. juna. Protiv ovog nacrta glasao je samo ministar odbrane.

Vijeće ministara je, većinom glasova uz jedan glas PROTIV, glas ministra odbrane, utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Zaključci 9. sjednice Vijeća ministara BiH, 18. juni 2020.

Podžić je uoči sjednice izrazio svoje nezadovoljstvo što u budžetu nisu prepoznate potrebe Programa reformi BiH, o čemu je Istinomjer već pisao.

Mnogo sam ljut. I kao ministar odbrane i kao član Vijeća ministara moram izraziti veliko nezadovoljstvo što nisu prepoznate potrebe koje proizilaze iz programa reformi BiH u budžetu i što se odražava na hitnu modernizaciju Oružanih snaga BiH.

Sifet Podžić, 18. juni 2020.

Priјеdlоg Budžeta za 2020. godinu utvrđen je na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH održanoj 26. juna, nakon čega je poslan u Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH.

Na 9. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održanoj 15. jula, sva četiri člana Kluba poslanika DF-a glasala su za ovakav Budžet.

S obzirom na to da ministar odbrane BiH Sifet Podžić nije glasao za Nacrt Budžeta, kako je ustvrdio Mašić, a da su članovi Predsjedništva BiH među kojima je i Željko Komšić utvrdili, te daje Klub poslanika DF-a izglasao Budžet, Mašićevu tvrdnju sa početka teksta ocjenjujemo kao poluistinu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!