Analize

Šta su nam obećali u 2019. godini

Na ispunjenje brojnih obećanja domaćih zvaničnika, a koja su prema najavama trebala biti ispunjena u 2018. godini, čekat ćemo i u 2019. godini. Prošla godina nije nam donijela status zemlje kandidata za članstvo u EU, a nisu usvojene ni izmjene Izbornog zakona, što će predstavljati veliki problem za formiranje vlasti. Nismo vidjeli ni obećane nove kilometre autoputeva i brzih cesta, prvenstveno u FBiH, a izostala je i masovna gradnja energetskih objekata.

Stara obećanja po običaju su ponovljena, a Istinomjer donosi pregled nekoliko najznačajnijih čije je ispunjenje najavljeno u 2019. godini.

Formiranje Vijeća ministara BiH u januaru

Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, neće se čekati ni jedna druga razina, jer tamo nema nikakvih formalnih prepreka za implementaciju izbornih rezultata. Imamo sve preduvjete da do kraja siječnja imamo Vijeće ministara u novom sazivu.”

Dragan Čović, 17.12.2018.

Status zemlje kandidata za članstvo u EU

Realno je očekivati da BiH dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU u prvoj polovini iduće godine.”

Bakir Izetbegović, 27.12.2018.

Povećanje zaposlenosti

Uspjeli smo napraviti iskorake i ukoliko se nastavi trend koji su imale vlade Denisa Zvizdića i Fadila Novalića broj zaposlenih bit će duplo veći od broja nezaposlenih.”

Bakir Izetbegović, 27.12.2018.

Povećanje plata

Ono što želimo iduće godine jeste povećanje prosječne plate. Odmah poslije izbora ćemo sjesti, izračunati i vidjeti šta nam je potrebno da obezbijedimo da prosječna plata bude 1.000 KM.”

Milorad Dodik, 02.10.2018.

Povećanje penzija i socijalnih davanja

Razumijem položaj penzionera, i ne samo njih, već i boraca, RVI, kao i svih drugih koji očekuju veća primanja. Radićemo na tome da kroz više reda, rada i discipline omogućimo veći priliv sredstava u budžet, kako bi na kraju moglo doći do povećanja primanja za sve koje sam naveo.”

Radovan Višković, 02.01.2019.

Cestogradnja u FBiH

Sljedeće godine će početi i najavljivana cestogradnja, a to zahvaljujući sredstvima koja smo ove godine prikupili od akciza, od klirinškog duga i akumulirane dobiti javnih preduzeća. Završene su već sve neophodne procedure za nastavak gradnje na Koridoru 5C. Raspisani su tenderi u vrijednosti od skoro milijardu KM. Ostvareni su svi preduvjeti za izgradnju brzih cesta. Godine 2019. ćemo, dakle, ubrati rezultate našeg rada tokom čitavog ovog mandata.”

Fadil Novalić, 31.12.2018.

Rješavanje problema javnog saobraćaja i vodosnabdijevanja u Sarajevu

Donijet ćemo strategiju razvoja javnog prijevoza za narednih 20 godina. Njome ćemo odrediti kako će se razvijati tramvajski, trolejbuski, a kako autobuski i kombi saobraćaj. To ćemo uraditi u prvoj godini. Potom ćemo donijeti zakon o javnom prijevozu kojim ćemo urediti odnose između državnih i privatnih firmi, koje nude javni prijevoz. Pokušat ćemo dovesti firmu u red u smislu upravljanja, ljudskih resursa te pokušati zanoviti vozni park i nećemo više podržati uvoz doniranih prastarih vozila.”

Edin Forto, 02.01.2018.

Što se tiče vodosnabdijevanja, prioritet je smanjiti gubitke vode u mreži, popraviti naplatu i bolje upravljati firmom od 900 ljudi. Postoje i budžetska i kreditna sredstva osigurana za ulaganje u vodovodnu mrežu i mi ćemo rado nastaviti u tom smjeru.”

Edin Forto, 02.01.2018.

Istinomjer će kao i do sada i u godini pred nama pratiti dinamiku realizacije navedenih obećanja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!