Neistina

Šta je Dodik stvarno rekao o “Crnoj knjizi” i bojkotu opština u kojima SNSD nema vlast?

Savez za promjene nedavno je objavio da prekida sve kontakte sa SNSD-om i Miloradom Dodikom zbog izjava u kojima otvoreno najavljuje stranačku zloupotrebu institucija vlasti. Dodik sada tvrdi da tako nešto nikada nije rekao.

Image: 0186919378, License: Rights managed, 2394990 03/11/2014 Milorad Dodik, President of the Republika Srpska entity of Bosnia and Herzegovina, during the 14th awards ceremony of the International Public Foundation for the Unity of Orthodox Christian Nations. The 2013 award "For outstanding efforts to strengthen the unity of Orthodox peoples and for the approval and promotion of Christian values in society" was given in the name of former Patriarch Alexei II., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Ria Novosti

 

Njihova ta priča o tome, koja je nastavljena kao i prethodno, ista neka vrsta retorike, napad na… Čuj, diktator, fašizam, pa to su strašne stvari. Kako je moguće da neko se uputi u takvu vrstu kvalifikacije, to više govori o njima. Oni su time frustrirani, oni su time opterećeni, oni nisu shvatili nikakvu poruku iz ovih izbora koji su se desili.

Milorad Dodik, 14.11.2016.

Pravljenje spiskova neprijatelja, objavljivanje “Crnih knjiga” i korištenje organa javne uprave za ostvarivanje stranačkih politika, nisu novina u djelovanju SNSD-a predvođenog Miloradom Dodikom. Njegov najnoviji istup je, pak, zbog svoje neuvijene autoritarnosti, izazvao burne reakcije opozicionih stranaka, što je Dodik pokušao da diskvalifikuje kao neosnovane napade izazvane lošim izbornim rezultatom.

 

Kad luzeri, gubitnici, pokušavaju da opravdaju svoj gubitak, a oni to jesu, onda će naći načina da uvijek nekog drugog krive. Dakle, apsolutno jedna bezazlena priča koju su oni pokušali da izdignu na taj nivo opštosti da bi očuvali temu. I Bijeljina, i auto-put Bijeljina, granica, i Doboj kao opština, bolnica koja… to je veoma izvjesno, projekat. I Gacko 2, gdje je opet opozicija pobijedila, govori o tome. Dakle, ja sam prije imao partijski sastanak i za partijske potrebe o tome govorio veoma jasno da mi nećemo učestvovati i pomagati opštinama gdje su opozicija na vlasti da stvori, i da mi SNSD damo naše glasove da oni naprave… Mi smo rekli da ostajemo opozicija u tim opštinama i mi im na taj način nećemo pomagati da se konstituišu opštine. Gdje oni imaju većinu – imaju većinu, gdje mi imamo većinu – imamo većinu i to je to.

Milorad Dodik, 14.11.2016.

 

 

“Bezazlena priča” i “partijski sastanak” o kojima govori Dodik, desili su se 30.10.2016. godine, kada je SNSD održao “Pobjednički skup SNSD-a na lokalnim izborima 2016, sa stranačkim rukovodstvom”. Dodik je na ovom skupu održao govor kandidatima koji/e su na lokalnim izborima osvojili načelničke, gradonačelničke i odborničke pozicije, u kome je, između ostalog, vrlo eksplicitno rekao upravo ono na šta je opozicija reagovala:

 

Ići ćemo na pomoć opštinama gdje smo dobili (izbore) sa koalicionim partnerima. U opštinama gdje nismo dobili, pomoći ćemo naše organizacije, ali nećemo pomagati opštinama, odma’ da znate. Odma’ da znate. Prvi put ćemo uraditi tu vrstu priče, do sad to nikad nismo uradili. U te opštine će dolaziti i ministri i ostali, samo u naše organizacije. I neće se desiti da idu organi vlasti… to će biti u ove dvije godine, dok se ne konsolidujemo.

Milorad Dodik, 30.10.2016.

Dakle, potpuna je neistina da je Savez za promjene “izmislio” ili preuveličao Dodikove tvrdnje da će opštine u kojima SNSD nije osvojio vlast biti bojkotovane od strane entitetskih zvaničnika i institucija. Dodik je vrlo jasno rekao da će opštine u kojima je na vlasti Savez za promjene biti isključene iz pružanja pomoći i institucionalne saradnje, te da će organi vlasti RS u tim opštinama sarađivati samo sa stranačkim organima SNSD-a.

 

Nije u potpunosti tačna ni izjava o tome da je na ovom skupu Dodik rekao da neće biti saradnje pri formiranju većinskih koalicija u lokalnim skupštinama. Dodik je, naime, “naredio” prisutnim načelnicima i odbornicima da ne ulaze u koalicije tamo gdje bi to pomoglo opozicionim partijama da formiraju većinu, ali je, pored toga, rekao i da su obrnute situacije sasvim prihvatljive:

 

Dakle, nema opozicionog djelovanja sa SDS-om. Nema političkog djelovanja sa partijama iz Saveza za promjene. Osim u slučaju da nam trebaju za naše većine. Je l’ to u redu? Da ne bude da nisam rekao.

Milorad Dodik, 30.10.2016. (32:54)

 

Dodik je, dalje, negirao i tvrdnje opozicije o najavljenoj “Crnoj knjizi” – praksi koja SNSD-u nikako nije nepoznata.

 

A što se tiče takozvane crne priče, e ona se odnosi na to da smo rekli i to tako, ko god dobronamjerno može da vidi, rekli smo – oni koji SNSD napuštaju, a dobijaju glasove u ime SNSD-a, moraju da budu na jednoj strani negativnog odnosa nas prema njima.

Milorad Dodik, 14.11.2016.

“Crna priča” na stranačkom skupu SNSD-a jeste počela i završila se kao priča o članovima/cama SNSD-a koji su prešli u druge partije. Međutim, Dodik je najavio da će, pored njih, u “Crnu knjigu” biti upisani “svi oni koji su, bilo kada, SNSD-u na bilo koji način napravili štetu”, te i ovog puta otvoreno povezao entitetske institucije sa stranačkim interesima:

 

Ranije je bilo i onih koji su, na ovaj ili onaj način, pokušali da svoje dalje političke razvoje i djelovanje, učine tako da su razmišljali o izlascima i priključivanju drugim političkim organizacijama. Možda smo, iz toga što smo jurili naše dobre rezultate, nekima i oprostili i zaboravili tako nešto. SNSD će u narednim mjesecima napraviti svoju “Crnu knjigu” u koju će biti upisani svi oni koji su, bilo kada, SNSD-u na bilo koji način napravili štetu. A pogotovo oni koji su bili u SNSD-u, dobili mandat na imenu SNSD-a i onda se priklonili drugim političkim organizacijama. To će značiti da ćemo, putem naših organa i naših ljudi u institucijama vlasti, voditi računa o tim imenima. I to moramo da uradimo. Naravno da vi mene podržavate u tome.

Milorad Dodik, 30.10.2016. (31:36)

 

Kada se, dakle, u originalu poslušaju izjave koje je Dodik dao na stranačkom skupu održanom krajem prošlog mjeseca, očigledna je namjera predsjednika RS i SNSD da se sa svojim političkim protivnicima razračunava koristeći nedemokratske, a uz to i nelegalne, metode. Najave da će nosioci izvršne vlasti sarađivati samo sa partijskim organizacijama, da će se imena “neprijatelja” SNSD-a prosljeđivati institucijama vlasti, te da će se građanima/kama koji/e svoj glas nisu dali SNSD-u uskratiti budžetska podrška sa entitetskog nivoa, predstavljaju nedopustive prijetnje za zakonito fukncionisanje bilo kog demokratskog sistema. Nema nikakve sumnje da je Dodik rekao upravo ono što sada poriče i da su njegovi demanti, kao i tvrdnje da se radi samo o “opsesiji i frustraciji” opozicije, u potpunosti neistiniti.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!