Neispunjeno

Dodik: Možda imam većinu, ali Šarović je još uvijek ministar

sarovicdodik

Ostajemo privrženi vrijednostima koje su navedene u platformi o zajedničkom djelovanju dvije stranke na nivou BiH, ali će Šarović biti smijenjen na prvoj sjednici Parlamenta BiH.

Milorad Dodik, Fena, 05.09.2013.

Komentar:

Kada je počeo govoriti o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, predsjednik RS i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik bio je toliko uvjeren da će na narednoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH doći do njegove smjene, da je u intervjuu za BHT 6. septembra rekao čak i da „nije valjda debil da ulazi u taj proces bez osiguranja potrebne većine“.

I ako nije bilo problema u osiguranju većine u Parlamentu za ovu inicijativu, u klubu poslanika SNSD-a su ipak smetnuli sa uma da Parlament samostalno ne može da smijeni ministra, pa je tačka o smjeni Mirka Šarovića skinuta sa dnevnog reda sjednice održane 19. septembra. Postupak smjene ministra može pokrenuti jedino Predsjedavajući Vijeća ministara, a Predstavnički dom PSBiH takvu odluku može potvrditi ili ne potvrditi. Čak ni mišljenje Vijeća ministara nije propisano kao mehanizam donošenja odluke o smjeni bilo kog ministra u Vijeću ministara, a o tome da se ovakve smjene vrše na inicijativu kluba jedne stranke u Parlamentu ili pak predsjednika stranke ili entiteta, nema ni govora, o čemu je već pisao i istinomjer.

Poražavajuće je prvo da nadležni u BiH ne poznaju zakone i procedure koje regulišu rad institucija u kojima sjede, ali je još više poražavajuća činjenica da predsjednik partije i ujedno predsjednik entiteta, predlaže smjene ministara na nivou na kojem on sam ne učestvuje u vlasti.

Dodik je tako pokušao da jedno međustranačko pitanje, sukob SNSD-a i SDS-a na entitetskom nivou, prenese na državni nivo i smijeni ministra Šarovića bez analize njegovog rada i pravih razloga za njegovu smjenu.

Uznemirujuća i široko rasprostranjena praksa miješanja stranačkog i institucionalnog djelovanja, nedavno je ispoljena u još jednom potezu koji je povukao SNSD. Stranka na čijem je čelu Milorad Dodik saopštila je da prekida saradnju sa TV kućom RTV BN iz Bijeljine zbog „provođenja kampanje protiv SNSD-a“. No, u svom saopštenju SNSD je naveo ne samo da će njihovi stranački kadrovi odbiti saradnju sa ovom medijskom kućom, već da će to biti zabranjeno i službenim osobama koje rade u institucijama na čijem su čelu kadrovi SNSD-a.

Podrazumijeva se da u emisijama BNTV, kao ni u izjavama za BNTV, neće učestvovati ni odgovarati pomenuti članovi SNSD ili rukovodioci ispred SNSD-a, niti će na iste slati zamjene iz svog ministarstva, uprave, upravne organizacije, preduzeća ili drugog kolektiva u kojem rade. Svako nepoštovanje ovog stava biće protumačeno kao direktno kršenje stranačke discipline i dodvoravanje kući koja se prema SNSD direktno neprijateljski ponaša i kao takvo najoštrije sankcionisano.

Poručio je ovo SNSD, čak ni ne pokušavajući da sakrije da se u entitetskim institucijama, umjesto službenog kodeksa provodi – stranačka disciplina.

U svakom slučaju, od kada je Milorad Dodik dao izjavu u vezi sa smjenom Mirka Šarovića, održane su dvije sjednice Predstavničkog doma PSBiH na kojima se nije razmatrala inicijativa za njegovu smjenu, a inicijativa vjerovatno neće biti razmatrana ni na 55. sjednici koja je planirana za 24. oktobar, s obzirom da se ova tačka ne spominje u planiranom dnevnom redu. Prema tome i obećanje Milorada Dodika o smjeni Mirka Šarovića u septembru je ostalo neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!