Spomen-obilježje Kazani

U poslijeratnim godinama često smo svjedočili pričama i najavama izgradnje spomen-obilježja stradalim Srbima u Sarajevu, Kazanima na Trebeviću. Prethodnih dana ova tema ponovo je aktuelizirana, obzirom da se u budžetu Grada Sarajeva ponovo nije našla ova budžetska stavka, iako su Gradu ranije doznačena odrđena sredstva za ovu namjenu.

Potpredsjednik Federacije BiH, Milan Dunović govoreći o spomen-obilježju na Kazanima, ponovo je postavio gradskim vlastima pitanje šta je sa sredstvima koje je kabinet potpredsjednika Federacije izdvojio za ovu namjenu, a koja nigdje nisu prikazana.

Dunović je ovom prilikom podsjetio da je iznos od 5.000 KM, za izradu idejnog rješenja i spomenika, od strane kabineta potpredsjednika FBiH prebačen Gradu Sarajevo još u prethodnom sazivu, ali da se do danas ništa nije desilo, te je naveo i da je nekoliko puta pisao gradonačelniku Abdulahu Skaki, tražeći da ga informiše o ovom pitanju, ali da nikada nije dobio odgovor.

Čak i kod usvajanja budžeta za ovu godinu, tih 5.000 KM, koliko je prebačeno gradu, nije se moglo vidjeti u tom dokumentu.

Milan Dunović, 12.11.2018.

Navod da u budžetu Grada Sarajeva za 2018. godinu nije bilo ove budžetske stavke je tačan, a tačno je i to da je Dunović, krajem prošle godine, nakon što nije dobio traženi odgovor, gradonačelnku Sarajeva uputio i otvoreno pismo.

Dok ste bili dogradonačelnik, a i nakon preuzimanja mandata gradonačelnika, pisao sam Vam o nikada izgrađenom spomeniku na Kazanima. Upoznao sam Vas i usmeno o tome da je još u prethodnom mandatu Kabinet potpredsjednika Federacije BiH, 2012. godine, prebacio 5.000 KM u budžet Grada Sarajeva, a za financiranje izgradnje spomenika na Kazanima. Sada, nakon svih tih informacija i neodgovaranja na vijećnička pitanja, na sjednici Gradskog vijeća vijećnici Demokratske fronte, Lani Velić, na predloženi amandman na budžet za 2018. godinu, javno odgovarate da ne znate o čemu se tu radi i da se ne sjećate da vam je ikad postavljeno ovakvo pitanje.

Milan Dunović, 22.12.2017.

Povodom Dunovićevih nedavnih izjava, iz Gradske prava Sarajeva, za Oslobođenje su kazali da u Nacrtu budžeta Grada Sarajeva za 2019., “u okviru stavke izgradnja spomen-obilježja, planirana sredstva za početak realizacije ovog projekta”, ali da tih 5.000 KM, kako navode,”nije dovoljno da bi se izgradilo ovo spomen-obilježje”.

Međutim, u Nacrt budžeta Grada Sarajeva za 2019. stavka od 5.000 KM, za izgradnju spomen-obilježja Kazani se ne pominje ni u kom kontekstu.

Razmatranje i utvrđivanje Prijedloga Budžeta Grada Sarajeva za 2019. godinu predviđeno je za 19.12.2018. godine, a Istinomjer će pratiti da li će ova budžetska stavka tada biti uvrštena, te da li će dobiti podršku gradskih vijećnika.

Milan Dunović, za svoju izjavu o doznačenim sredstvima Gradu Sarajevu u svrhu izrade idejnog rješenja i spomenika Kazani, od Istinomjera dobija ocjenu istina.

 

(Istinomjer.ba)

Borenović predvidio da će “biti sjednica Predsjedništva sa zastavom BiH”

Nakon što je okarakterisao čitavu “situaciju oko zastava kao jedan sveopšti cirkus”, Borenović je ustvrdio da Milorad...

Trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastavlja obnašati dužnost

Ustavni sud BiH između ostalog je naveo da “ovakva odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije...


FBiH: Programi sufinansiranja zaposlenja uspješno su realizovani u protekloj godini

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja, osim što su velika potreba bh. društva, također su i u samom vrhu liste prioriteta kada je u pitanju provođenje Reformske Agende. U oktobru...