SNSD: Ne tražimo blokadu, samo onemogućavanje rada

Predstavnici/e SNSD jednoglasno tvrde da NSRS nije tražila blokadu državnih institucija.

Ružno je slušati da NSRS traži da se blokiraju institucije. Volio bih da mi neko kaže koji od 12 zaključaka poziva na blokadu institucija BiH.

(Staša Košarac, 06.03.2017. godine)

Košarac je slično ponovio i danas, nakon što nije prihvaćen zahtjev SNSD-a za odgodu sjednice Predstavničkog doma PS BiH.

Ni predsjednik RS-a, ni NSRS, a ni Vlada RS-a nijednim svojim stavom i dokumentom nisu pozvali na blokadu ili bojkot.

(Staša Košarac, 07.03.2017. godine)

Istu izjavu dala je i premijerka RS, Željka Cvijanović, tvrdeći da su zaključci NSRS pogrešno protumačeni.

Ono što je problem jeste da su oni pogrešno tumačili sve ovo vrijeme, dakle, skupštinske zaključke. Od njih nikada niko nije tražio da blokiraju institucije BiH. Od njih se vrlo jasno i glasno tražilo da oni na dnevni red stave ona pitanja koja su značajna za Republiku Srpsku, ali oni su očito nemoćni da ta pitanja stave na dnevni red i otuda, evo, ovakve improvizacije koje sad imamo priliku da vidimo.

(Željka Cvijanović, 06.03.2017.)

Podsjećamo, nakon što je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, podnio Zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, Narodna skupština RS usvojila je Informaciju o zahtjevu, sa 12 zaključaka.

Među zaključcima bio je i onaj kojim se traži da predstavnici RS u državnim institucijama zaustave donošenja bilo kavih odluka na nivou BiH, dok se ne riješe pitanja bitna za RS.

Narodna skupština Republike Srpske poziva sve predstavnike Republike Srpske u državnim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou državih institucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja Republike Srpske, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja.

(Zaključak Narodne skupštine Republike Srpske, 27.02.2017. godine)

Iz gore navedenog zaključka jasno se vidi da NSRS traži upravo blokadu državnih institucija. Teško se “korištenje pravnih i političkih sredstava u cilju onemogućavanja donošenja odluka” može tumačiti kao “jasan i glasan zahtjev za stavljanje na dnevni red pitanja važnih za RS”, kako to premijerka tvrdi.  Ukoliko je to i bila namjera nekog od donesenih zaključaka, svakako nije formulisana na taj način.

Isto tako je jasno i da samo odsustvo ili neglasanje određenih predstavnika u određenoj državnoj instituciji može dovesti do neusvajanja odluka, što u finalu dovodi do blokade rada takve institucije.

S obzirom na sve navedeno, možemo reći da je zaključak NSRS br. 4 jasan dokaz da Cvijanović i Košarac govore neistinu.

(Istinomjer.ba)

Borenović predvidio da će “biti sjednica Predsjedništva sa zastavom BiH”

Nakon što je okarakterisao čitavu “situaciju oko zastava kao jedan sveopšti cirkus”, Borenović je ustvrdio da Milorad...

Trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastavlja obnašati dužnost

Ustavni sud BiH između ostalog je naveo da “ovakva odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije...


FBiH: Programi sufinansiranja zaposlenja uspješno su realizovani u protekloj godini

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja, osim što su velika potreba bh. društva, također su i u samom vrhu liste prioriteta kada je u pitanju provođenje Reformske Agende. U oktobru...