Neispunjeno

Šefik Džaferović: Za pet mjeseci komisija se bezuspješno sastala 14 puta

Sefik Dzaferovic
Šefik Džaferovic

“Radna grupa planira da osim utorka radi u srijedu i četvrtak. Nemamo puno vremena i gledat ćemo svaki slobodan termin, kad god to bude moguće, da se ova radna grupa sastaje i da radi“, kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, jedini prioritet u Parlamentarnoj skupštini BiH nad ovim poslom su sjednice domova PSBiH. Poslije sjednica domova, ovo je prvi zadatak i sve druge obaveze će biti planirane u skladu s tim. (Fena, 13.10.2011.)

Komentar:

Kada je još 11. oktobra prošle godine osnovana Zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH za implementaciju presude Sejdić-Finci, njen predsjednik Šefik Džaferović je dao vrlo jasnu izjavu o dinamici i ozbiljnosti rada komisije, no s obzirom da je njen rad već drugi put bezuspješno okončan nameće se sumnja da on i nije bio toliko predan. Kada se sve sabere i oduzme za pet mjeseci svog rada (11.10.2011. – 12.03.2012.) komisija je umjesto ozbiljnog rada koji je najavio Džaferović, održala ukupno 14 sjednica, dok je Predstavnički dom PS BiH, u kojem sjedi Džaferović, u istom periodu održao 13 sjednica, a Dom naroda 7. Važno je napomenuti da je rad komisije, koji je trebao rezultirati prijedlozima amandmana na Ustav kojima bi se iz njega uklonile diskriminatorske odredbe, krajem decembra prošle godine produžen do 12. marta ove godine. Na svojoj posljednjoj sjednici 12. marta, komisija je usvojila prijedloge zaključaka u kojima se kaže da nije postignut stepen saglasnosti potreban za predlaganje amandmana na Ustav BiH i da komisija treba nastavi raditi na pronalaženju rješenja potrebnih za provođenje Presude iz Strazbura?! Postavlja se pitanje zašto bi se uopšte produžavao rad nekog tijela, koje za skoro pola godine nije uspjelo polučiti niti jedan rezultat osim usaglašenih pricipa rada, ako se i sami njeni članovi uzdaju u pomoć političkih lidera “šestorke” koji će se o tome nažalost dogovoriti van institucija BiH.

Pitajte Istinomjer!