Istina

SDS je imao “gotovo tri puta manje” glasova u odnosu na SNSD

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i član Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milan Tegeltija iskazao je zadovoljstvo rezultatom koji je njegova stranka postigla na Lokalnim izborima 2020. godine.

Kako prenosi portal Alternativne televizije Banja Luka (ATV), Tegeltija je istakao kako je stranka kojoj pripada osvojila tri puta više glasova od prvog pratioca:

Član Izvršnog komiteta SNSD-a Zoran Tegeltija istakao je da je ova stranka apsolutni pobjednik lokalnih izbora, osvojivši više od 200.000 glasova, dok je najbliža politička partija u Republici Srpskoj dobila gotovo tri puta manje glasova u odnosu na SNSD.

ATV, 19. 12. 2020.

S obzirom na to da je Tegeltija naveo brojku od 200.000 glasova, jasno je da je u razmatranje uzeo broj glasova u gradskim skupštinama, neovisno od broja glasova za gradonačelničke funkcije.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su održani 15. novembra 2020. godine, a 20 dana kasnije Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) objavila je konačne rezultate istih. Na osnovu ovih rezultata, moguće je utvrditi tačan broj glasova svake političke opcije, pa tako i SNSD-a, te njihovih pratilaca.

Zvanični podaci tako navode da je SNSD osvojio 206.281 glasova, odnosno 31,8% od ukupnog broja, što ovu stranku čini ubjedljivo najuspješnijom u entitetu Republika Srpska kada su u pitanju gradske skupštine, a ujedno i jedinom koja je imala šestocifren broj glasova. Tegeltija nije naveo koja je stranka na drugom mjestu, ali je uvidom u rezultate jasno da je prvi pratilac SNSD-a Srpska demokratska stranka (SDS), koja broji 82.250 glasova, što procentualno iznosi 12,8%.

S obzirom na to da se ovakav omjer glasova SDS-a u odnosu na SNSD može protumačiti kao “gotovo tri puta manji”, kako je to naveo Zoran Tegeltija, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje istinitom.

Piše: Emir Velić

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!