Igor Stojanović

Politička partija: SDP BiH

Trenutna pozicija: Potpredsjednik Federacije BiH

Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, rođen je 7. oktobra 1975. godine u Sarajevu. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u svom rodnom gradu gdje i trenutno živi sa svojom suprugom. Zvanje profesora sociologije stekao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu a titulu magistra ljudskih prava i demokratije u jugoistočnoj Evropi stekao je na Bolonjskom univerzitetu u Italiji.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini Igor Stojanović je bio aktivni pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Profesionalno je igrao i košarku za KK “Bosna” u periodu od 1993. do 1998. godine.

Stojanović je kroz svoju karijeru sticao radno iskustvo na različitim pozicijama, uključujući službenika za socijalni rad u Željeznicama FBiH, savjetnika generalnog direktora u ZOI 84, savjetnika ministra pravde FBiH, direktora košarkaških reprezentacija KS BiH i to 2015. godine kada je U-16 reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put u istoriji postala prvak Evrope te stručnog analitičara u JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Stranački i politički angažman Stojanović ostvaruje unutar jedne političke partije čiji je dugogodišnji član a to je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH). Funkcije koje je svojim neupitnim stranačkim angažmanom stekao su: član GO SDP-a BiH, član predsjedništva KO-a SDP-a Sarajevo, te vijećnik u Općinskom vijeću Centar Sarajevo od 2016. do 2018. godine i Gradskom vijeću Sarajeva od 2008. do 2012. godine. Trenutno je predsjednik OO Centar SDP BiH.

Igor Stojanović je 2018. godine postao poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo u kojoj je obavljao razne funkcije od kojih se ističu funkcija šefa Kluba zastupnika SDP-a BiH i dopredsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. U političkoj karijeri, obnašao je i funkciju delegata, kao i šefa Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Potpredsjednik Federacije BiH, Igor Stojanović

Istinitosti
Istina 1
Pitajte Istinomjer!