Ispunjeno

SDP BiH će imati svog kandidata za Predsjedništvo BiH

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Vojin Mijatović govorio je u oktobru prošle godine o planovima ove stranke za Opće izbore 2022. godine te je, između ostalog, najavio da će SDP BiH imati svog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

FOTO: SDP BiH
FOTO: SDP BiH

Mijatović je tada ustvrdio da će SDP BiH na predstojećim općim izborima imati svog kandidata iz reda bošnjačkog naroda “s obzirom na činjenicu da je SDP BiH najveća stranka u opozicionom bloku, s najvećim kapacitetom i najboljim ljudima”.

SDP će imati kandidata za člana Predsjedništva i taj kandidat će biti budući član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda i potpuno je logično da svi koalicioni partneri podrže našeg kandidata iz prostog razloga jer smo mi najveća opoziciona partija. I tačka.

Vojin Mijatović, 14.10.2021.

Dodao je kako se mora “pustiti prvi tim” da pobijedi za sve nivoe vlasti u BiH, kao i da vjeruje da će svi stati uz kandidata SDP-a BiH za Predsjedništvo BiH.

Kada je riječ o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je u nekoliko navrata u pojedinim medijskim istupima isticao kako je Denis Bećirović “najozbiljniji kandidat” za ovu funkciju.

Denis je sigurno potencijalno najozbiljniji kandidat kada je u pitanju SDP, ali i ovi drugi. Ali odluka nije donesena, razgovaramo svi zajedno, ozbiljni smo ljudi, pričamo, oči u oči.

Nermin Nikšić, 28.4.2022.

Stranke Trojke (SDP BiH, Naša stranka i Narod i pravda), putem zajedničkog saopćenja od 19.5.2022. godine, obavijestile su javnost da su pregovori o zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine privedeni kraju.

Osigurana je široka podrška bloka opozicionih stranaka koja trasira put pobjedi našeg kandidata. Po prvi put, građanke i građani će imati priliku da izaberu člana državnog Predsjedništva koji okuplja nikad snažniji i raznovrsniji blok stranaka, ujedinjenih u želji da građanima i građankama Bosne i Hercegovine donesu promjene, stabilnost, nadu i napredak.

Saopćenje SDP-a BiH, NS-a i NiP-a, 19.5.2022.

Podsjećamo, i prije zvanične potvrde Trojke, u javnosti su se pojavile informacije da će Denis Bećirović biti zajednički kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, a iz Saveza za bolju budućnost (SBB), kao i Narodnog evropskog saveza (NES), najavili su da će ga podržati.

Odluku SBB-a da podrži zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH obrazložio je lider ove stranke Fahrudin Radončić:

Zagovarali smo da ujedinjena opozicija ima jednog kandidata. Do nejasnoća je došlo kada su iz Trojke kazali da mogu biti dva kandidata. Odlučili smo da podržimo jednog kandidata opozicije i da on ima našu podršku. (…) Rasplet otvara prostor za nove vjetrove u bošnjačkoj politici. Ne radi se o bilo kakvom priklanjanju, već se radi o tome da kada bi SBB istakao svog kandidata pomaže kandidatu SDA da državu vodi još četiri godine.

Fahrudin Radončić, 19.5.2022.

Nikšić je 20.5.2022. godine predao prijavu CIK-u BiH za predstojeće izbore, kao i potpise podrške kandidatima SDP-a BIH. Tom prilikom komentarisao i zajedničkog kandidata opozicije za člana Predsjedništva BiH.

Uradili smo zaista puno posla. To su ipak različite političke partije, različitog ideološkog sastava, ali smo našli zajednički imenitelj i okupili se oko jednog kandidata. Sutra ćemo u 14 sati imati pres konferenciju u državnom Parlamentu gdje će se zajednički kandidat obratiti javnosti.

Nermin Nikšić, 20.5.2022.

Na konferenciji za medije, održanoj 21.5.2022. godine, potvrđena je kandidatura Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako je tom prilikom saopćeno, pored stranaka koje čine Trojku, zajedničkog kandidata podržale su još četiri stranke – SBB, NES, Bh. inicijativa i Za nove generacije. Zajednički kandidat poručio je građanima da “počinje rasti veliki talas demokratskih promjena”.

Ovo je teška bitka i ona tek počinje. Moja poruka je da nije vrijeme ni za kakve čestitke, borba tek počinje. I kad pobijedimo, neće biti vrijeme čestitanja, jer je situacija vrlo teška. Ne trebamo biti zamjena za ovu vlast, već moramo biti prava promjena.

Denis Bećirović, 21.5.2022.

S obzirom na to da je potvrđena kandidatura Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda te budući da se radi o zajedničkom kandidatu Trojke, Istinomjer obećanje potpredsjednika SDP-a BiH Vojina Mijatovića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!