Dosljedno

SDA dosljedna: Ministri iz SDA nisu podržali Budžet za 2012. godinu

Sulejman Tihić
Sulejman Tihić

“SDA neće podržati budžet BiH u kojem neće biti predviđena sredstva za normalan razvoj institucija BiH, evropski i NATO-put, kao ni sredstva za ispunjenje zakonskih obaveza kao što su vojničke penzije”, izjavio je danas u Sarajevu, poslanik u predstavničkom domu Šefik Džaferović.

(Fena/federalna.ba, 22.03.2012.)

“Rekao sam Lagumdžiji da SDA neće glasati za državni budžet od 950 miliona KM. Za SDA je neprihvatljivo da entitetski budžeti rastu, a da samo državni budžet stagnira, i to na razini od prije tri godine! To je neprihvatljivo, to vodi jačanju entiteta i slabljenju države, i SDA to nikada neće podržati”, rekao je Tihić za Slobodnu Bosnu

Komentar:

I zaista, kako su u proteklih mjesec dana više puta najavljivali predstavnici SDA u institucijama BiH, ministri iz ove stranke Sadik Ahmetović i Muhamed Ibrahimović, nisu podržali Budžet za 2012. godinu, koji je usvojen na sjednici Vijeća ministara BiH u srijedu 18. aprila. Još u petak 13. aprila iz centrale SDA je odaslano saopštenje u kojem se navodi da je Odlukom o usvajanju Globalnog fiskalnog okvira za period 2012-2015 zamrznuta budžetska potrošnja Bosne i Hercegovine na nivou 2008. godine, dok je dozvoljen rast budžetske potrošnje entiteta i drugih razina vlasti. Iz SDA su isticali i činjenicu da je u periodu od 2008. do 2011. godine, budžet RS porastao za 75%, a FBiH za 50%.

Odmah po usvajanju Globalnog fiskalnog okvira sredinom prošlog mjeseca pred zgradu zajedničkih institucija su došli i bivši pripadnici OS BiH koji su zahtijevali hitnu isplatu zaostalih penzija koje nisu bile uvrštene u prijedlog budžeta, što je dodatno usporilo process donošenja budžeta. SDA nije bila zadovoljna ni dogovorom sa otpuštenim vojnicima da će biti uvršteni u budžet, ali uz smanjenje zaostalih penzija, pa su tako ostali dosljedni ranijem stavu i nisu podržali prvi regularni budžet u BiH nakon 2010. godine.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!