SBB: Kako biti i vlast i opozicija

Savez za bolju budućnost (SBB) participira na svim nivoima vlasti još od oktobra 2015. godine, a od tada do danas predstavnici ove stranke, u prvom redu njen lider, Fahrudin Radončić u više navrata i iz raznih razloga je najavljivao izlazak SBB-a iz vladajuće koalicije, ali i podnošenja zahtjeva za ostavkama premijera Novalića. 

Posljednju takvu najavu dali su iz SBB-a prije nekoliko dana, tražeći da se interveniše u pogledu rasta cijena goriva. Iz ove stranke su najavili da će u suprotnom tražiti smjenu ministra trgovine FBiH, Zlatana Vujanovića i federalnog premijera Fadila Novalića.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić mora sazvati hitnu sjednicu Vlade FBiH i zajedno sa svim ministrima, pa i federalnim ministrom trgovine, Zlatanom Vujanovićem hitno zaustaviti monopolsko ponašanje vlasnika benzinskih pumpi.

Fahrudin Radončić, 11.06.2018.

Već sam ulazak SBB-a u vlast bio je neprincipijelan potez, nedosljedan ranijim stavovima lidera ove stranke Fahrudina Radončića, a Istinomjer se ovom temom bavio odmah nakon potpisivanja Sporazuma o zajedničkom djelovanju SDA i SBB na svim nivoima vlasti u oktobru 2015. godine.

Međutim, nakon početnih entuzijastičnih izjava o pretvaranju BiH u “veliko gradilište”, nešto više od godinu nakon ulaska u vlast, Radončić je već počeo govoriti o mogućem izlasku iz vlasti.

Ako na proljeće ne počnu veliki infrastrukturni radovi, prva transferzala, toplovod, autoceste, SBB će preispitati smisao ove koalicije, koja se svodi na konflikte i blokade. (…) Čovjek sam koji je za dvije godine napravio toranj od 40 spratova. Želim da gradim u ovoj vlasti, ali mi se ne dozvoljava. Zato što imate dva lidera koji blokiraju jedan drugog. Oni su rezultanta dvije stranke. Ako se nastavi ta priča mi ćemo im ponuditi manjinsku vladu, pa neka se svađaju bez nas.”

Fahrudin Radončić, 17.01.2017.

Iste godine u martu, kada je u javnost bila aktuelna priča o prodaji Sarajevo osiguranja, SBB je oštro kritikovao taj potez Vlade FBiH te najavio mogućnost podnošenja zahtjeva za smjenu federalnog premijera Fadila Novalića.

Od Vlade FBiH SBB traži da poništi svoju odluku, a prije toga putem Agencije za privatizaciju FBiH i Sindikata “Sarajevo-osiguranja” dostavi tačne podatke o finansijskom i tržišnom stanju da bi se spriječila prevara članova Vlade i javnosti. Ukoliko se ovo ne dogodi, SBB će tražiti smjenu premijera Fadila Novalića zbog upornog pokušaja da realizira otimačinu ”Sarajevo-osiguranja.”

SBB, 29.03.2017.

Par mjeseci nakon toga, tokom jednog od neuspjelih pokušaja usvajanja seta zakona o akcizama, protiv kojeg su tada (iako su ga u konačnici podržali) bili poslanici SBB-a, Fahrudin Radončić je opet davao izjave o mogućem izlasku iz vlasti.

Bakir Izetbegović je u međuvremenu pozvao SBB da napusti vlast, a mi smo rekli da ćemo to uraditi čim on osigura novu parlamentarnu većinu. Kako s njim više niko ne želi istinsku koaliciju, sadašnje stanje je tehnička vlast.”

Fahrudin Radončić, 30.06.2017.

Radončić je i u novembru prošle godine najavio kako će ministri SBB-a u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH za mjesec dana podnijeti ostavke.

Postavit ćemo se legalistički. Naši ministri u Vladi FBiH, njih četvero, predat će ostavke predsjedniku FBiH, Marinku Čavari. On o tome mora odlučiti u skladu s Ustavom FBiH. Što se tiče parlamentarne većine, SDA može raditi kao manjinska vlada, jer očigledno s njima niko ne želi komunicirati.”

Fahrudin Radončić, 17.11.2017.

Mjesec dana je prošao, SBB-ovi ministri nisu podnijeli ostavke, a potom je stigla i nova najava podnošenja ostavki tokom Radončićevog obraćanja u svrhu rezimiranja protekle godine.

Ostavke će biti uručene. Imao sam sastanak s Draganom Čovićem koji me je informisao da nema ni naznake nove koalicione većine, već ako naši ministri izađu iz vlade, sekretari postaju ministri i imat ćemo sedam Bošnjaka, četiri Hrvata i jednog Srbina i sve odluke koje ta vlada donese će se moći srušiti. Ministar Jusko neće podnijeti ostavku, jer procjenjujem da Denis Zvizdić do sredine aprila neće biti premijer, pa nema potrebe za tim.”

Fahrudin Radončić, 28.12.2017.

Dakle samo tokom prošle godine Radončić je više puta nagovijestio mogućnost izlaska njegove stranke iz vlasti što se ni u jednom slučaju nije desilo. Kako će se stvari odvijati sa posljednjom najavom SBB-a, ukoliko se kroz nekoliko dana ne snize cijene goriva, Istinomjer će svakako pratiti.

(Istinomjer.ba)

 

Republika Srpska i dalje “koči” reformu javne uprave

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 5. augusta ove godine “prihvatilo je zaključivanje Sporazuma...

Stari principi, novi dogovor

Vijest da su lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali sporazum i “Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine”, od kojih posljednji čak...


SDS je imao i lošijih izbornih rezultata

Komentarišući najnovija politička previranja u vezi formiranja vlasti na državnom nivou u BiH, kao i izjave predsjednika SDS-a i ministra vanjske trgovine BiH, Mirka Šarovića kako bi bio spreman...