Sastanak SEECP- a ostao je u sjeni medijskog prepucavanja

Prošle sedmice u Banjoj Luci je održan neformalni sastanak zemalja članica SEECP- a, odnosno članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Ovaj sastanak ostao je u sjeni prepucavanja bh. zvaničnika o tome da li predstavnik Kosova ima pravo učešća na ovom sastanku, i u kom svojstvu.

Igor Crnadak

Komentirajući izjave Milorada Dodika, i njegove optužbe da je u svojstvu domaćina i organizatora sastanka, bez saglasnosti Srbije, pozvao Behgjeta Pacolija, ministra vanjskih poslova Kosova, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH izjavio je sljedeće:

Beograd i Priština imaju sporazum o regionalnoj zastupljenosti, o regionalnom učestvovanju na regionalnim događajima. Na osnovu tog sporazma 2014. na samitu SEECP-a u Bukureštu donesna je odluka da Kosovo učestvuje, ne kao država nego, nego da bude učesnik dok je takav status. I ono što je zanimljivo (…) za odluku da Kosovo učestvuje u okviru SEECEP-a glasali su, i tu odluku donijeli ljudi iz SNSD-a.

Igor Crnadak, 05.09.2018.

Sporazum o regionalnoj saradnji Beograda i Prištine potpisan je krajem februara 2012. godine, i ovim sporazumom, kroz 11 tačaka, timovi Beograda i Prištine u Briselu su postigli dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.

Na osnovu sporazuma Beograda i Prištine,  na samitu SEECP-a u Bukureštu 2014. godine  usvojena je Deklaracija kojom je, između ostalog, Kosovu odobreno sudjelovanje u sastancima SEECP-a.

Što se tiče zahtjeva Kosova* da se priključi SEECP-u (…) pozdravili smo sudjelovanje Kosova u SEECP aktivnosti tokom prošle godine i odlučili smo pozvati Kosovo na trajno sudjelovanje u aktivnostima i sastancima SEECP-a, na svim razinama i pod jednakim uvjetima.

Aneks Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi treba tumačiti i primijeniti kako bi se omogućilo sudjelovanje Kosova u aktivnostima i sastancima SEECP- a, na svim razinama ipod jednakim uvjetima. Priznajemo da takvo sudjelovanje u velikoj mjeri doprinosi jačanjuregionalne suradnje, stabilizacije i sigurnosti u regionu.

SEECPT Bucharest summit Declaration, 25.06.2014.

U Deklaraciji je naznačeno i da se ova odluka o priključivanju Kosova SEECP-u ne odnosi na stajališta o statusu Kosova po pitanju neovisnosti.

Za odluku da Kosovo bude učesnik u aktivnostima SEECP-a tada je glasao i predstavnik Bosne i Hercegovine, Duško Kovačević, kadar SNSD-a, koji je samitu SEECP-a tada prisustvovao u svojstu ambasadora BiH u Poljskoj.

Da je učešće Kosova na sastancima SEECP- a odavno uređeno sporazumom i odlukom iz Bukurešta potvrdio je i Ivica Daćić, ministar vanjskih poslova Srbije, odgovarajući na pitanje da li je za učešće Kosova trebalo odobrenje Srbije.

Od kada su počeli ti briselski razgovori, omogućeno je i Kosovu da učestvuje u toj inicijativi. Ove godine je BiH domaćin (…) i pošto su u medijim bila različita pitanja, da li se neko konsultovao, ili ne, sa nama (…) nije na nama da mi o tome odlučujemo, niti se nama ko obraćao tim povodom, niti pak ima potrebe da se obraća nama. I ko će sve biti na tom skupu, to je stvar te organizacije, i naravno onih koji predsjedavaju.

Ivica Daćić, 05.09.2018.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je u aprilu ove godine preuzela od Slovenije predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Behgjet Pacoli, ministar vanjskih poslova Kosova, zbog negodovanja oko njegovog dolaska, otkazao je svoj dolazak na sastanak zemalja članica SEECP koji se održao u Banja Luci. Kako je kazao, svojim prisustvom nije želio da stvara svađu u BiH, dodavši da smatra da je suprotstavljanje Milorada Dodika njegovom dolasku posljedica “konspiracije”.

Da je predstavnik Kosova mogao učestvovati na sastanku na osnovu sporazuma Beograda i Prištine, te bukureštske Deklaracije jasno je već iz samog uvida u ove dokumente, a što je potvrdio i Ivica Daćić. Izjava ministra Igora Crnadka tačna je i u djelu koji se odnosi na odluku iz Bukurešta i glasanje SNSD-ovog kadra za istu, zbog čega Igor Crnadak od Istinomjera dobija ocjenu istina.

 

(Istinomjer.ba)

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS bez rezervnog sastava policije

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske na Četvrtoj redovnoj sjednici održanoj  18.04.2019. godine usvojila...

U toku asfaltiranje puta do deponije Trešnjica

Izgradnja pristupnog puta do Centra za upravljanje otpadom Trešnjica, koji se nalazi na području Grada Goražda, aktuelizirana je još polovinom juna 2017. godine potpisivanjem ugovora vrijednog...JU Dom zdravlja KS u narednom periodu zaposlit će 98 zdravstvenih radnika

Nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo (KS) održane 06. juna 2019. godine ministrica zdravstva KS, Amela Softić i ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, Malik Graibija...