Istina

Sastanak SEECP- a ostao je u sjeni medijskog prepucavanja

Prošle sedmice u Banjoj Luci je održan neformalni sastanak zemalja članica SEECP- a, odnosno članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Ovaj sastanak ostao je u sjeni prepucavanja bh. zvaničnika o tome da li predstavnik Kosova ima pravo učešća na ovom sastanku, i u kom svojstvu.

Igor Crnadak

Komentirajući izjave Milorada Dodika, i njegove optužbe da je u svojstvu domaćina i organizatora sastanka, bez saglasnosti Srbije, pozvao Behgjeta Pacolija, ministra vanjskih poslova Kosova, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH izjavio je sljedeće:

Beograd i Priština imaju sporazum o regionalnoj zastupljenosti, o regionalnom učestvovanju na regionalnim događajima. Na osnovu tog sporazma 2014. na samitu SEECP-a u Bukureštu donesna je odluka da Kosovo učestvuje, ne kao država nego, nego da bude učesnik dok je takav status. I ono što je zanimljivo (…) za odluku da Kosovo učestvuje u okviru SEECEP-a glasali su, i tu odluku donijeli ljudi iz SNSD-a.

Igor Crnadak, 05.09.2018.

Sporazum o regionalnoj saradnji Beograda i Prištine potpisan je krajem februara 2012. godine, i ovim sporazumom, kroz 11 tačaka, timovi Beograda i Prištine u Briselu su postigli dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.

Na osnovu sporazuma Beograda i Prištine, na samitu SEECP-a u Bukureštu 2014. godine usvojena je Deklaracija kojom je, između ostalog, Kosovu odobreno sudjelovanje u sastancima SEECP-a.

Što se tiče zahtjeva Kosova* da se priključi SEECP-u (…) pozdravili smo sudjelovanje Kosova u SEECP aktivnosti tokom prošle godine i odlučili smo pozvati Kosovo na trajno sudjelovanje u aktivnostima i sastancima SEECP-a, na svim razinama i pod jednakim uvjetima.

Aneks Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi treba tumačiti i primijeniti kako bi se omogućilo sudjelovanje Kosova u aktivnostima i sastancima SEECP- a, na svim razinama ipod jednakim uvjetima. Priznajemo da takvo sudjelovanje u velikoj mjeri doprinosi jačanjuregionalne suradnje, stabilizacije i sigurnosti u regionu.

SEECPT Bucharest summit Declaration, 25.06.2014.

U Deklaraciji je naznačeno i da se ova odluka o priključivanju Kosova SEECP-u ne odnosi na stajališta o statusu Kosova po pitanju neovisnosti.

Za odluku da Kosovo bude učesnik u aktivnostima SEECP-a tada je glasao i predstavnik Bosne i Hercegovine, Duško Kovačević, kadar SNSD-a, koji je samitu SEECP-a tada prisustvovao u svojstu ambasadora BiH u Poljskoj.

Da je učešće Kosova na sastancima SEECP- a odavno uređeno sporazumom i odlukom iz Bukurešta potvrdio je i Ivica Daćić, ministar vanjskih poslova Srbije, odgovarajući na pitanje da li je za učešće Kosova trebalo odobrenje Srbije.

Od kada su počeli ti briselski razgovori, omogućeno je i Kosovu da učestvuje u toj inicijativi. Ove godine je BiH domaćin (…) i pošto su u medijim bila različita pitanja, da li se neko konsultovao, ili ne, sa nama (…) nije na nama da mi o tome odlučujemo, niti se nama ko obraćao tim povodom, niti pak ima potrebe da se obraća nama. I ko će sve biti na tom skupu, to je stvar te organizacije, i naravno onih koji predsjedavaju.

Ivica Daćić, 05.09.2018.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je u aprilu ove godine preuzela od Slovenije predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Behgjet Pacoli, ministar vanjskih poslova Kosova, zbog negodovanja oko njegovog dolaska, otkazao je svoj dolazak na sastanak zemalja članica SEECP koji se održao u Banja Luci. Kako je kazao, svojim prisustvom nije želio da stvara svađu u BiH, dodavši da smatra da je suprotstavljanje Milorada Dodika njegovom dolasku posljedica “konspiracije”.

Da je predstavnik Kosova mogao učestvovati na sastanku na osnovu sporazuma Beograda i Prištine, te bukureštske Deklaracije jasno je već iz samog uvida u ove dokumente, a što je potvrdio i Ivica Daćić. Izjava ministra Igora Crnadka tačna je i u djelu koji se odnosi na odluku iz Bukurešta i glasanje SNSD-ovog kadra za istu, zbog čega Igor Crnadak od Istinomjera dobija ocjenu istina.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!