Neutemeljeno

Sankcije Velike Britanije nisu usmjerene prema građanima/kama Republike Srpske

Velika Britanija uvela je 11.4.2022. godine sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović. S tim u vezi, Cvijanović je ustvrdila da su sankcije “usmjerene prema građanima Republike Srpske” te da je ona spremna i sposobna da podnese taj pritisak “u ime građana”.

Foto: Vlada RS

Tokom jučerašnjeg obraćanja poslanicima/ama u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a potom i medijima, Cvijanović je istakla da nije oštećena sanckijama budući da nema imovinu i račune u Velikoj Britaniji. Ona je sankcije dovela u vezu sa nastojanjem Velike Britanije da odbrani Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je donesen odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna 2005. godine. Između ostalog, dodala je da je spremna na ovaj pritisak u “ime građana”.

Ako je ovo način obraćunavanja sa zvanično izabranim funkcionerima Republike Srpske, moram reći da sam u ime građana Republike Srpske zaista spremna i sposobna da podnosim takve pritiske. (…) Ali ovo je politička poruka koja je preko mene upućena građanima Republike Srpske i Republici Srpskoj, upravo onima koji su me izabrali ovdje.

Željka Cvijanović, 11.4.2022.

Cvijanović je u obraćanju medijima nakon sjednice također istakla da su sankcije “usmjerene na građane, jer su predsjednika Republike izabrali građani”.

Znam i razumijem da ovo jeste politička poruka svim političarima iz Republike Srpske koji se drznu da zaštite Republiku Srpsku ili da stanu u zaštitu njene ustavne pozicije i njenog ustavnog položaja, ja to razumijem. Brzina kojom je gospodin ambasador (op. a. Matt Field) potrčao da obrazloži da ovo nije usmjereno protiv građana, moram reći da se ni s tim dijelom ne slažem. Usmjereno je, zato što su predsjednika Republike izabrali građani Republike Srpsle većinskom voljom, na izborima koji su bili fer, slobodni i demokratski, organizovani u skladu sa svim standardima koje propisuju međunarodne organizacije, po međunarodnim standardima koji su na sceni.

Željka Cvijanović, 11.4.2022.

Velika Britanija uvela je 11.4.2022. sankcije lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog, kako se navodi, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine. Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u Veliku Britaniju i zamrzavanje imovine. Kako se navodi u saopćenju Vlade Velike Britanije, Milorad Dodik je vršio aktivnosti na povlačenju Republike Srpske iz državnih institucija koristeći se nacionalističkom retorikom i podstičući etničku mržnju i negiranje genocida. S druge strane, u saopćenju se navodi da je Željka Cvijanović također provodila aktivnosti na prenosu nadležnosti s državnog na entitetski nivo te da je veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

Ujedinjeno Kraljevstvo danas je uvelo sanckije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH iz reda bosanskih Srba, i Željki Cvijanović, predsjednici entiteta Republika Srpska, zbog njihovog destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini. Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su pod režimom sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu.

Saopćenje Vlade Velike Britanije, 11.4.2022.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field istakao je da uvedene sankcije funkcionerima SNSD-a trebaju biti “širi pristup naporima da se okonča okruženje bez posljedica u BiH i kako bi se političari držali odgovornim za svoje djelovanje”. Field je naglasio da sankcije nisu usmjerene prema Republici Srpskoj ili njenim građanima.

Nedavne aktivnosti Milorada Dodika i Željke Cvijanović su direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Ovo su sankcije za dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama. Nisu sankcije RS-u niti njenim građanima. Ovo je prvi put da se režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva koristi za BiH.

Matt Field, 11.4.2022.

Dodik je ustvrdio da su sankcije uvedene na zahtjev opozicije u Republici Srpskoj, koji su “obavještajni eksponenti Velike Britanija na području Republike Srpske”. Na ove tvrdnje lidera SNSD-a reagirao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović:

Nikada se nisam bacao kamenom, čak ni na svoje protivnike, kada sam dobio sankcije, niti sam u to uvlačio Republiku Srpsku i narod. Stojički sam se nosio s tim i sam sam tražio svoju pravdu. Nije narod kriv za bilo čije sankcije. Nije narod kriv da sada ispašta zbog bilo koga i ne pravite od njega živi štit.

Mirko Šarović, 11.4.2022.

Podsjećamo, početkom ove godine Dodiku su sankcije uvele i Sjedinjene Američke Države zbog, kako se navodi u saopćenju Ureda za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva trezora, “koruptivnih aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”. Ove sankcije uvedene su u skladu s Izvršnom uredbom, koju je u junu 2021. godine potpisao predsjednik SAD-a Joe Biden, a koja podrazumijeva uvođenje sankcija svima koji su umiješani u destabilizaciju Zapadnog Balkana. Iz Ministarstva trezora SAD-a dodali su da se Dodik javno suprotstavio novoimenovanom visokom predstavniku u BiH i sastavu Ustavnog suda BiH te je svojom retorikom protiv drugih etničkih grupa u BiH dodatno “sijao” podjele u BiH.

SAD su Dodiku uvele sankcije i 2017. godine zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organizovanja referenduma te iz razloga što je predstavljao “značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma”.

S obzirom na to da su sankcije Velike Britanije usmjerene isključivo na Milorada Dodika i Željku Cvijanović, kako je precizirano iz britanske vlade i kako je pojasnio ambasador Field, a ne na građane Republike Srpske, kako je ustvrdila predsjednica RS Željka Cvijanović, Istinomjer njenu tvrdnju ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!