Četrnaestogodišnji student

Na konferenciji za javnost, nakon održanog sastanka s predstavnicom USAID-a Samanthom Power i ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovorio je i na pitanje zašto Bošnjake naziva muslimanima, pojasnivši da je on studirao kad su muslimani bili sa malim “m”.

Fotomontaža

Milorad Dodik rođen je 12. marta 1959. godine. Dvadesetak dana prije njegovog 15. rođendana, odnosno 21.2.1974. godine, donesen je Ustav SFRJ u kojem su muslimani dobili ravnopravni status naroda unutar jugoslavenske zajednice, te su, u tom smislu, pisani velikim “M”.

Unatoč tome, Dodik tvrdi da je polagao ispit na Fakultetu političkih nauka “kada su muslimani bili sa malim ‘m’”.

… Dok god vi Republiku Srpsku zovete RS, dok god zovete Srbe bosanskim Srbima, s jedne strane, s druge strane (…) pošto vidim da nema poštovanja prema Srbima i Republici Srpskoj. Ja ne mislim da je ovo nepoštovanje, ja ništa nisam pogrešno rekao. (…) Ja sam tad odrastao, ja sam polagao ispite na Političkim naukama kada su bili muslimani s malim “m”. Slažem se da bi se trebali početi uvažavati više, ali kada vidim s druge strane i ja ću to činiti. Mada ne mislim da pravim nikakvu grešku, ozbiljno da vam ovo kažem(…) Nekada kažem Bošnjaci, nekada muslimani.

Milorad Dodik, 21.1.2022.

U decembru 2022. godine, Dodik je ušao u verbalnu raspravu sa novinarkom N1 Tinom Jelin-Dizdar oko nazivanja Bošnjaka muslimanima. Tom prilikom je, između ostalog, rekao:

Nas nazivate svakakvim imenima i zaslužujete da vam se adekvatno uzvrati, ali eto nismo uzvratili. Nismo otišli dalje od toga nego smo vas nazvali samo muslimanima, a mogli bismo, imamo i mi svakakvih termina…

Milorad Dodik, 23.12.201.

Da zaista ima “svakakvih termina”, Dodik je pokazao nekoliko mjeseci ranije, 3. avgusta 2021. godine, prilikom gostovanja na RTRS-u, kada je iznio i neistinitu tvrdnju da su muslimani do 1993. godine bili sa malim “m”. Naime, pravdajući svoju tezu da je Bosna i Hercegovina nemoguća država, Dodik je naveo da Bošnjaci nisu državotvoran narod, da su podanički narod bez karaktera te da su konvertiti, uz neizostavnu tvrdnju da on time ne vrijeđa nikoga.

Bošnjaci, šta oni misle. Nema ih dovoljan broj, nemaju dovoljne kapacitete, nemaju u sebi karaktera da to budu. Oni nisu državotvorni narod, oni su podanički narod. Ja ne vrijeđam nikog, ja samo dajem karakteristike. Ako ste mogli da primite namjesnika (govori o organizovanju prijema za novog visokog predstavnika uz digresiju o priči Ive Andrića, pa onda nastavlja, op.a.)… A njihova radost je iz jednog razloga, a to je patološki i to samo konvertiti na taj način funkcionišu kakvi su muslimani jer su oni konvertovali svoju vjeru u nekom tamo vremenu. Nemam namjeru nikog da povrijedim, ja samo hoću da govorim o činjenicama.

Šezdesetih godina prošlog vijeka oni su se ovdje zvali Srbi muhamedanske vjere, pa su onda postali ‘64 godine muslimani sa malim ‘m’ jer je to trebalo Titu jer je pravio odnose sa Nesvrstanim pa da pokaže kako ima dobar odnos sa muslimanima… E onda su oni počeli nešto da se homogenizuju, da bi do 1993. godine kao muslimani, sa malim ‘m’ na početku, sami sebe proglasili Bošnjacima sa namjerom da termin bude dovoljno intigrantan da integriše i sve Srbe i Hrvate i da se stvori bosanska nacija, bosansko pismo, bosanski jezik.

Milorad Dodik (32:52 – 34:45), 3.8.2021.

Dodikova tvrdnja da su se muslimani ranije zvali “Srbi muhamedanske vjere” nije utemeljena. Kada su 1991. godine objavljeni podaci popisa stanovništva iz 1971. godine, u metodološkom objašnjenju, između ostalog, navedeno je kako je vršen popis muslimana od popisa iz 1931. godine.

Dakle, u popisu iz 1931, sve osobe koje su se izjasnile kao muslimani bez nacionalnog opredjeljenja popisivani su kao Jugosloveni.

Tokom popisa stanovništva iz 1948. godine, bilo je predviđeno da se muslimani jugoslovenskog etničkog porijekla izjašnjavanju “Srbin-musliman”, “Hrvat-musliman”, “Makedonac-musliman” itd. ili da se izjasne kao “neopredijeljen-musliman”. Pri obradi podataka, muslimani koji su se izjašnjavali kako je navedeno uključeni su u populaciju Srba, Hrvata, Makedonaca ili su iskazani kao “neopredijeljeni muslimani”. U slučaju da se neko izjasnio kao “Bosanac”, pri obradi podataka vršena je revizija prema imenu lica, te su svrstavani u Srbe, Hrvate ili “neopredijeljene muslimane”.

U popisu iz 1953. godine, osobe koje su se izjasnile kao muslimani svrstane su u grupu “Jugosloveni neopredijeljeni”. Naredni popis iz 1961. godine donio je novinu u smislu da je bilo moguće izjasniti se kao musliman u smislu etničke pripadnosti, da bi u popis iz 1971. godine osobe koje su se izjasnile kao muslimani bili prikazani kao “Muslimani u smislu narodnosti”.

Vrijedi ponoviti još jednom da su Ustavom SFRJ iz 1974. godine muslimani dobili ravnopravan status naroda u bivšoj državi i da se od tada pišu, kako to Dodik voli reći, sa velikim “M”, a ne malim, kako u svojim medijskim istupima uporno tvrdi.

I na kraju, ako je Milorad Dodik zaista “polagao ispite na Političkim naukama”, kada su muslimani bili sa malim “m”, a studirao je od 1979. do 1983. godine, postavlja se pitanje kakav je to obrazovni program bio podučavan na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, u glavnom gradu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, države u kojoj su tada Muslimani, a danas Bošnjaci, bili ravnopravan narod.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!