Najave

Sanacija krova kule Gavrankapetanovića u Počitelju do kraja godine?

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić potpisao je 6.10.2022. godine ugovor s firmom GD Bišina d.o.o. Mostar o izvođenju radova na sanaciji krova kule Gavrankapetanovića u Počitelju.

Fotografija: Bljesak.info

Kako se navodi u saopćenju Grada Čapljina, okolni zidovi i krov su u izuzetno lošem stanju.

Usred uticaja atmosferilija, i jugozapadnog vjetra sa Neretve, vremenom je došlo do propadanja pokrova od kamenih ploča a kasnije i do propadanja dijela sekundarne drvene konstrukcije, naročito rogova, dijela vjenčanice i podrožnice. Na kraju je došlo do propadanja dijela primarne krovne konstrukcije što je dovelo do propadanja i urušavanja dijela jugozapadnoga krova kule Gavrankapetanovića u Počitelju. Zbog velikog broja turista koji svake godine posjete Počitelj te zbog njihove sigurnosti potrebna je hitna sanacija krova.

Saopćenje Grada Čapljina, 6.10.2022.

Projekat sufinansira Federalno ministarstvo kulture i sporta kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog nasljeđa, kao i Federalno ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva i Grad Čapljina, a u saopćenju se također navodi da će radovi, prema ugovoru, biti završeni do kraja ove godine.

Istinomjer će pratiti da li će sanacija kule Gavrankapetanovića biti završena do kraja 2022. godine, kako je definisano ugovorom i saopćeno na zvaničnoj stranici Grada Čapljina.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!