Neispunjeno

Sanacija krova kule Gavrankapetanovića u Počitelju nije završena do kraja godine

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić potpisao je 6.10.2022. godine ugovor s firmom GD Bišina d.o.o. Mostar o sanaciji krova kule Gavrankapetanovića u Počitelju. Prema potpisanom ugovoru, radovi su trebali biti završeni do kraja 2022. godine.

Fotografija: Bljesak.info

Kako se navodi u saopćenju Grada Čapljina, okolni zidovi i krov u izuzetno su lošem stanju.

Usred uticaja atmosferilija, i jugozapadnog vjetra sa Neretve, vremenom je došlo do propadanja pokrova od kamenih ploča a kasnije i do propadanja dijela sekundarne drvene konstrukcije, naročito rogova, dijela vjenčanice i podrožnice. Na kraju je došlo do propadanja dijela primarne krovne konstrukcije što je dovelo do propadanja i urušavanja dijela jugozapadnoga krova kule Gavrankapetanovića u Počitelju. Zbog velikog broja turista koji svake godine posjete Počitelj te zbog njihove sigurnosti potrebna je hitna sanacija krova.

Saopćenje Grada Čapljina, 6.10.2022.

Tom prilikom iz Općine je saopćeno da projekat sufinansira Federalno ministarstvo kulture i sporta kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog nasljeđa, kao i Federalno ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva i Grad Čapljina. Također, dodali su da će radovi, prema ugovoru, biti završeni do kraja ove godine.

Polovinom decembra za Istinomjer je iz Grada Čapljina potvrđeno da su radovi u toku, uz, kako su naveli, “malu prilagodbu vremenskim uvjetima”. Polovinom decembra vršeni su radovi na izmjeni dotrajalih greda na krovu, nakon čega slijedi završna faza postavljanja ploča i pokrivanja krova.

Predsjednica Turističkog društva “Počitelj” Jadranka Dizdar u razgovoru za portal Klix ustvrdila je 16.12.2022. godine da je kula u Počitelju izložena većem uništenju nego prije:

Krovna konstrukcija koja je bila u fazi raspadanja je početkom novembra potpuno uklonjena te su postavljeni neki dijelovi drvene konstrukcije. Ti radovi su trajali desetak dana i najednom je sve samo ostavljeno tako. Već mjesec dana ni jedan radnik ovdje nije došao, a Kula je bez kupole izložena svim vremenskim neprilikama. Kiša natapa zidove, što će izazvati još već oštećena objekta.

Jadranka Dizdar, 16.12.2022.

Dizdar je podsjetila da je prije četiri godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nakon izvršenog monitoringa, izdala upozorenje o lošem stanju skoro svih kulturno-historijskih objekata u Počitelju te su apelovali na nadležne da poduzmu hitne mjere sanacije.

S obzirom na to da sanacija krova kule Gavrankapetanovića u Počitelju nije završena do kraja 2022. godine, Istinomjer obećanje iz Gradske uprave Čapljina ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!