Nedosljedno

Sa “režimom” se ipak pregovara

Svojevremeno je Čavić izjavljivao da svi koji su nasjeli na režimsku laž o nacionalnom jedinstvu danas otriježnjeni shvataju: “Sa režimom se ne pregovara, režim se ruši!”

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP), Dragan Čavić tokom jučerašnjeg dana izjavio je:

Od večeras više nismo dio Saveza za promjene. To više ne postoji. Izgubili smo izbore i to je pošteno.

Dragan Čavić, 07.11.2018.

Sam izlazak Čavićeve stranke iz Saveza za promjene sam po sebi ne bi bio sporan da Čavić, kao jedan od najžešćih kritičara politike Milorada Dodika, nije istovremeno i obznanio da je “nedavno razgovarao i sa predsjednikom SNSD-a, Miloradom Dodikom koji ga je pozvao na razgovore o formiranju vlasti i skupštinske većine u RS-u”, te da će “prihvatiti poziv i razgovarati, a da će vrijeme pokazati šta će ti razgovori iznjedriti.”

Podsjećamo stoga ovom prilikom na neke od najupečatljivijih izjava Dragana Čavića kada su njegovi bivši stavovi u vezi politike SNSD-a, ali i odnosa spram iste, u pitanju.

Tako je svojevremeno Čavić, pred same Opšte izbore 2014. godine, izjavio da “svi koji su nasjeli na režimsku laž o nacionalnom jedinstvu danas otriježnjeni shvataju ono što sam rekao još prije 5 godina kada sam osnovao Demokratsku partiju”:

Sa režimom se ne pregovara, režim se ruši!

Dragan Čavić, 07.10.2014.

U istom intervjuu, na pitanje zbog čega glasači treba da glasaju za vas, Čavić odgovara:

Jer nismo nikada pravili nikakve kompromise sa režimom i ispostavilo se da smo bili potpuno u pravu. Mi ni sada ne želimo nikakve kompromise sa onima koji su nanijeli zlo vlastitom narodu tretirajući ga kao stado ovaca za šišanje, i kao blejeću masu koja treba da ide za čobanom bez obzira gdje on pošao. Za nas je promjena režima temelj svih promjena.

Dragan Čavić, 07.10.2014.

I netom nakon Lokalnih izbora 2016. godine, predsjednik NDP-a nije imao bitno drugačiji stav, nazivajući Dodika “personifikacijom prošlosti” i nekim sa kim se Čavić “neće baviti” dodajući da “nijedna članica Saveza za promjene ne namjerava da promijeni svoju opozicionu ulogu i da ne želi da postane dio većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.”

Pored toga, Čavić je i osuđivao “prelijetanje iz opozicije u SNSD”, te prelazak jednog poslanika svoje političke partije u SNSD krajem maja 2017. godine okarakterisao kao “lošu procjenu prije izbora”:

Vojin Mitrović nas je zavarao ekstremnom kritikom Dodika u predizbornom periodu i mi nismo mogli ni sanjati da čovjek koji tako kritikuje Dodika može sutra otići njemu. A otišao je.

Dragan Čavić, 28.05.2017.

Obzirom na očitu promjenu stava i odnosa spram mogućnosti saradnje sa SNSD-om Milorada Dodika, te prihvatanja poziva na razgovor od strane istog o, kako kaže, formiranju vlasti i skupštinske većine u RS-u, stavove Dragana Čavića po ovim pitanjima Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!