Sa “režimom” se ipak pregovara

Svojevremeno je Čavić izjavljivao da svi koji su nasjeli na režimsku laž o nacionalnom jedinstvu danas otriježnjeni shvataju: “Sa režimom se ne pregovara, režim se ruši!”

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP), Dragan Čavić tokom jučerašnjeg dana izjavio je:

Od večeras više nismo dio Saveza za promjene. To više ne postoji. Izgubili smo izbore i to je pošteno.

Dragan Čavić, 07.11.2018.

Sam izlazak Čavićeve stranke iz Saveza za promjene sam po sebi ne bi bio sporan da Čavić, kao jedan od najžešćih kritičara politike Milorada Dodika, nije istovremeno i obznanio da je “nedavno razgovarao i sa predsjednikom SNSD-a, Miloradom Dodikom koji ga je pozvao na razgovore o formiranju vlasti i skupštinske većine u RS-u”, te da će “prihvatiti poziv i razgovarati, a da će vrijeme pokazati šta će ti razgovori iznjedriti.”  

Podsjećamo stoga ovom prilikom na neke od najupečatljivijih izjava Dragana Čavića kada su njegovi bivši stavovi u vezi politike SNSD-a, ali i odnosa spram iste, u pitanju.

Tako je svojevremeno Čavić, pred same Opšte izbore 2014. godine, izjavio da “svi koji su nasjeli na režimsku laž o nacionalnom jedinstvu danas otriježnjeni shvataju ono što sam rekao još prije 5 godina kada sam osnovao Demokratsku partiju”:

Sa režimom se ne pregovara, režim se ruši!

Dragan Čavić, 07.10.2014.

U istom intervjuu, na pitanje zbog čega glasači treba da glasaju za vas, Čavić odgovara:

Jer nismo nikada pravili nikakve kompromise sa režimom i ispostavilo se da smo bili potpuno u pravu. Mi ni sada ne želimo nikakve kompromise sa onima koji su nanijeli zlo vlastitom narodu tretirajući ga kao stado ovaca za šišanje, i kao blejeću masu koja treba da ide za čobanom bez obzira gdje on pošao. Za nas je promjena režima temelj svih promjena.

Dragan Čavić, 07.10.2014.

I netom nakon Lokalnih izbora 2016. godine, predsjednik NDP-a nije imao bitno drugačiji stav, nazivajući Dodika “personifikacijom prošlosti” i nekim sa kim se Čavić “neće baviti” dodajući da “nijedna članica Saveza za promjene ne namjerava da promijeni svoju opozicionu ulogu i da ne želi da postane dio većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.”

Pored toga, Čavić je i osuđivao “prelijetanje iz opozicije u SNSD”, te prelazak jednog poslanika svoje političke partije u SNSD krajem maja 2017. godine okarakterisao kao “lošu procjenu prije izbora”:

Vojin Mitrović nas je zavarao ekstremnom kritikom Dodika u predizbornom periodu i mi nismo mogli ni sanjati da čovjek koji tako kritikuje Dodika može sutra otići njemu. A otišao je.

Dragan Čavić,  28.05.2017.

Obzirom na očitu promjenu stava i odnosa spram mogućnosti saradnje sa SNSD-om Milorada Dodika, te prihvatanja poziva na razgovor od strane istog o, kako kaže, formiranju vlasti i skupštinske većine u RS-u, stavove Dragana Čavića po ovim pitanjima Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...