Dosljedno

RS raspisuje referendum o ulasku u NATO?

Vlada RS: Ipak referendum o ulasku BiH u NATO?

“RS je opredijeljena da se o ulasku u NATO odlučuje referendumom građana entiteta”, izjavio je jučer predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić nakon razgovora sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a.

(Nezavisne novine, 26. 10. 2011.)

***

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da građani RS imaju pravo da se i referendumski izjašnjavaju o pristupanju Bosne i Hercegovine NATO i da im to pravo niko ne može osporiti.

“U RS će biti referendum o NATO, sviđalo se to Stranci za BiH ili ne. Oni nemaju ništa sa tim, mi odlučujemo o tome da li će biti referendum, ne oni”, rekao je Dodik u petak uveče u Šekovićima.

(FONET, 15. 1. 2011.)

***

Ako SNSD, kako je najavio lider stranke Milorad Dodik, pokrene proceduru raspisivanja referenduma o podršci građana RS ulasku BiH u NATO, u Narodnoj skupštini RS može očekivati da uz tu ideju stanu sve stranke iz Srpske.

(Blic.rs, 19. 9. 2009.)

Komentar:

Političkom vrhu Republike Srpske i SNSD-a se ne može osporiti dosljednost u istrajavanju na zahtjevima za organizovanjem referenduma, u vezi sa pristupanjem BiH NATO savezu. U ovom članku nećemo ulaziti u konsekvence takve odluke – dobre ili loše – ali su se političari u ovom entitetu, prvenstveno Dodik, zatim i Džombić, “homogenizovali” po ovom pitanju. Nije tajna i da opozicija podržava ovakav stav, pa je jasno da u političkom tijelu Republike Srpske postoji konsenzus po ovom pitanju. Da li će zaista RS raspisati ovakav referendum ostaje da se vidi. Tim Istinomjera će svakako vršiti monitoring u ovom slučaju.

Pitajte Istinomjer!