RS: Nova vlada do kraja novembra

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, početkom novembra, u svom intervjuu za Alternativnu Televiziju, izjavio je da bi nova Vlada RS trebala biti formirana do kraja ovog mjeseca. Međutim, Vlada RS nije formirana, a “borba” za resore još uvijek traje.

Milorad Dodik, početkom ovog mjeseca izjavio je da bi nova Vlada RS trebala biti formirana do kraja novembra, te da će istu, osim SNSD-a, DNS-a i SP-a, činiti i Ujedinjena Srpska, NDP i “dobojska grupa” Obrena Petrovića.

Moj cilj je stabila većina koja će omogućiti nesmetano funkcionisanje instutucija i pokazati da je Republika Srpska stabilniji dio BiH. Već od ponedjeljka krećemo sa našim međustranačkim sastancima.

Nismo zadovoljni radom nekih ljudi. SNSD ima kalkulaciju i ne tražim da neko bude izbačen iz neke partije, ali moramo znati na koga možemo računati. Svaki poslanik i iz SNSD-a koje izgubi povjerenje rukovodstva stranke snosiće sankcije i u to se ne smije sumnjati.

Politiku ne možemo svoditi na to kome koje mjesto pripada u vlasti. Imamo ozbiljnih pitanja koje moramo da uradimo, među kojima je i promjena mentaliteta mnogih ljudi koji dobiju odgovorne dužnosti.

Milorad Dodik, 08.11.2018.

Odgovarajući na pitanje do kada se može očekivati formiranje Vlade RS, Dodik je odgovrio “do kraja novembra”.

Ako je suditi prema Dodikovim izjavama u svojstvu lidera SNSD, Vladu RS, osim SNSD-a, DNS-a i SP-a, činit će i Ujedinjena Srpska, NDP i “dobojska grupa” Obrena Petrovića.

Podsjećamo, Vlada RS ima 16 resora, za koje je potrebno imenovati isto toliko ministara. Osam ministarskih pozicija pripada Srbima, pet Bošnjacima i tri Hrvatima.

Predsjednica RS, Željka Cvijanović 20. novembra zvanično je imenovala Radovana Viškovića, potpredsjednika SNSD-a, za novog mandatara za sastav Vlade RS. Međutim, Vlada RS još uvijek nije formirana, a u javnosti se, osim dogovora koji su još uvijek u toku, kao razlog navodi i “borba oko novoformiranog ministarstva za energetiku”.

Shodno navedenom, za svoju najavu da će vlada biti formirana do kraja novembra, Milorad Dodik dobija ocjenu neispunjeno.

Željka Cvijanović govoreći o roku za formiranje Vlade RS, za razliku od Dodika, dala je malo duži rok, rekavši da očekuje da će nova vlada biti formirana do kraja godine.

Istinomjer će i dalje pratiti formiranje Vlade u Republici Srpskoj.

 

(Istinomjer.ba)

 

Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i...

Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...Dodik ipak fizički prisutan u Sarajevu i bez zastave RS

Nakon što je otkazao konsultacije sa parlamentarnim političkim partijama na kojima se trebalo razgovarati o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, zbog neisticanja zastave RS u sali...