Neispunjeno

RS: Nema subvencija, a ni struje!

Željko Kovačević

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević kazao je da su za prva tri kvartala prošle godine socijalno ugrožene kategorije potrošača subvencionisane sa po 150 kilovat-časova električne energije, te u četvrtom kvartalu sa 85 kilovat-časova.

Prema njegovim riječima, od početka primjene programa zaštite socijalno ugroženih kategorija potrošača električne energije 2008. broj korisnika se konstantno povećavao.

“Od inicijalna 30.942 korisnika subvencije 2008, broj korisnika se povećano na 43.171 u 2010“, dodao je Kovačević, naglasivši da će resorno ministarstvo do prijedloga budžeta za narednu godinu učiniti sve kako bi se obezbijedila sredstva za subvencionisanje električne energije.”

(Oslobođenje, 27. 10. 2011.)

Komentar:

Kovačević je, izgleda, učinio “sve” kako siromašni u RS-u ne bi dobili niti jednu jedinu marku za struju. Naime, Vlada RS-a u budžetu nije predvidjela niti jednu jedinu KM za subvencije struje socijalno ugroženim građanima, kako je i sam rekao u izjavi za Oslobođenje od 10. 11. ove godine:
“Ministar energetike RS-a Željko Kovačević je potvrdio da za subvencije struje socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u RS-u u ovoj godini neće biti izdvojena nijedna marka.”
Od “privrednog čuda”, kako RS-u “tepaju” čelnici vlasti u tom entitetu, do ukidanja subvencija kratak je put. To najbolje znaju Kovačević, koji nije ispunio obećanje, i siromašni u RS-u.
Da je zaista “poduzeo” sve, moglo bi se doći do, barem, manje sredstava za subvencije. Ovako, RS-u fali struja, a siromašni ispaštaju. Uostalom, izjava ministra Kovačevića data za SRNA-u 10. 11. 2011. godine, u kojoj je “apelovao na građane Srpske da racionalno troše električnu energiju kako bi se osigurala stabilnost snabdijevanja”, dovoljno govori o složenost “Strujnog” problema u tom entitetu.

Pitajte Istinomjer!