Neistina

Republika Srpska ne izvozi više vina od Federacije BiH

Predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je 28. augusta 2023. godine odgovor Klubu poslanika SDS – PDP – Lista za pravdu i red, povodom njihovog zahtjeva za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS, u kojem se dotakao i nedavno usvojenog Zakona o tržištu vina u BiH, odnosno statistike proizvodnje vina u BiH.

Izvor: Ujedinjena Srpska

U tom kontekstu, Stevandić je ustvrdio da preko polovine izvoza vina u BiH otpada na proizvođače iz RS:

Iako Republika Srpska ima manji broj registrovanih proizvođača vina od FBiH, količinski preko polovine izvoza odnosi se na proizvođače iz Republike Srpske.

Nenad Stevandić, 28.8.2023.

Vanjskotrgovinska komora BiH, u publikaciji o vinskoj industriji u BiH objavljenoj 2021. godine, navodi da je proizvodnja vina u BiH ograničena na područja rijeka Neretve i Trebišnjice, odnosno hercegovački vinogradarski rajon s mostarskim, lištičkim i jablaničkim vinogorjem.

Ukupne površine pod vinogradima, prema procjenama Vanjskotrgovinske komore, zauzimaju oko 4.000 hektara na kojima je zasađeno 15,3 miliona rodnih čokota, sa kojih je ostvarena proizvodnja u prosjeku od oko 2 kg grožđa po rodnom čokotu. Od trideset miliona kilograma grožđa, koliko se u BiH svake godine proizvede, 65% se preradi u vino prema čemu godišnja proizvodnja vina iznosi oko 20 miliona litara.

Kada je u pitanju izvoz vina, od top pet vodećih izvozvnih tržišta najviše vina se izveze u Republiku Hrvatsku na koju, prema podacima Vanjskotrgovinske komore iz 2019. godine, otpada 64% izvoza te je uvjerljivo na prvom mjestu, dok se na drugom i trećem mjestu nalaze se Srbija sa 17% i Njemačka sa 8%, zatim Kina sa 7% i Sjedinjene Američke Države sa 4%.

Povodom tvrdnje Stevandića da “količinski preko polovine izvoza odnosi se na proizvođače iz Republike Srpske”, Isitnomjer je kontaktirao Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, iz koje su 1.9.2023. godine dostavili podatke koji obuhvataju količinu i vrijednost izvoza vina po entitetskim obveznicima za prvih sedam mjeseci 2023. godine po tarifnom broju 2204 – “Vino od svježeg grožđa, uključujući pojačana vina; mošt od grožđa, osim mošta iz tarifnog broja 2009”.

Izvor: UIO BiH

Kako je predočeno u tabeli, iz Federacije BiH se za period 1.1.-31.7.2023. godine izvezlo vina u vrijednosti 4.203.971,31 KM, odnosno 78% ukupnog izvoza, što je znatno više nego u Republici Srpskoj, gdje je vrijednost izvezenog vina dosegla 1.162.430,07 KM.

Budući da se, prema podacima UIO BiH, iz Republike Srpske izveze manje vina nego iz Federacije BiH, Istinomjer tvrdnju Nenada Stevandića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!