Rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Bihaća

Druga faza projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ koji provodi UNDP u BiH,  a finansira Vlada Švedske u saradnji sa Općinom Bihać, podrazumijeva rekonstrukcije dotrajale javne rasvjete i uvođenja nove LED rasvjete na čitavom području grada Bihaća, s ciljem postizanja energetske efikasnosti.

Kada saberemo do sada urađeno i ono što planiramo uraditi do kraja godine to je oko 2 miliona KM koje ćemo utrošiti za novu javnu rasvjetu u Bihaću i ista bi prema našim pokazateljima trebala donijeti uštede i do 50 posto na nivou godine. Kada kažemo da plaćamo i do 65.000 KM mjesečno za račun struje za javnu rasvjetu i 100.000 KM za njeno održavanje, onda vidite i koliko ćemo uštediti jer će računi za struju biti upola manji, a održavanje svedeno na minimum.

Šuhret Fazlić, 27.04.2019. 

Osnovni cilj ovog projekta je postizanje energetske efikasnosti, ostvarivanje vrlo značajnih ušteda električne energije koju Grad Bihać plaća za javnu rasvjetu, kao i minimiziranje troškova održavanja javne rasvjete, ali i postizanje fotometrijskih standarda javne rasvjete u cilju povećanja sigurnosti građana, odnosno učesnika u saobraćaju.

Ugovor za nastavak rekonstrukcije javne rasvjete potpisan je u junu ove godine, a radovi su počeli krajem istog mjeseca. Ukupna vrijednost ovog ugovora je 300.000 KM, a finansiraju ga Grad Bihać i Vlada Švedske u iznosima od po 150.000 KM. 

Rok izvršenja radova II faze rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Bihaća je 90 dana, po čijem okončanju će započeti i III faza čijom realizacijom bi Grad Bihać trebao ugraditi blizu 4 hiljade LED rasvjetnih tijela visoke kvalitete sa dugogodišnjom garancijom.

S obzirom da su radovi na realizaciji projekta rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Bihaća u toku, Istinomjer će gradonačelniku Fazliću dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti da li će se radovi okončati u navedenom roku.

(Istinomjer.ba)

Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će...

Učinjeni prvi koraci u pravcu nabavke novih trolejbusa u Kantonu Sarajevo

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...


Prva faza izgradnje reciklažnog dvorišta Ilijaš

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Damir Filipović i načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić potpisali su aprilu ove godine sporazum o sufinansiranju izgradnje...