Rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Bihaća

Druga faza projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ koji provodi UNDP u BiH,  a finansira Vlada Švedske u saradnji sa Općinom Bihać, podrazumijeva rekonstrukcije dotrajale javne rasvjete i uvođenja nove LED rasvjete na čitavom području grada Bihaća, s ciljem postizanja energetske efikasnosti.

Kada saberemo do sada urađeno i ono što planiramo uraditi do kraja godine to je oko 2 miliona KM koje ćemo utrošiti za novu javnu rasvjetu u Bihaću i ista bi prema našim pokazateljima trebala donijeti uštede i do 50 posto na nivou godine. Kada kažemo da plaćamo i do 65.000 KM mjesečno za račun struje za javnu rasvjetu i 100.000 KM za njeno održavanje, onda vidite i koliko ćemo uštediti jer će računi za struju biti upola manji, a održavanje svedeno na minimum.

Šuhret Fazlić, 27.04.2019. 

Osnovni cilj ovog projekta je postizanje energetske efikasnosti, ostvarivanje vrlo značajnih ušteda električne energije koju Grad Bihać plaća za javnu rasvjetu, kao i minimiziranje troškova održavanja javne rasvjete, ali i postizanje fotometrijskih standarda javne rasvjete u cilju povećanja sigurnosti građana, odnosno učesnika u saobraćaju.

Ugovor za nastavak rekonstrukcije javne rasvjete potpisan je u junu ove godine, a radovi su počeli krajem istog mjeseca. Ukupna vrijednost ovog ugovora je 300.000 KM, a finansiraju ga Grad Bihać i Vlada Švedske u iznosima od po 150.000 KM. 

Rok izvršenja radova II faze rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Bihaća je 90 dana, po čijem okončanju će započeti i III faza čijom realizacijom bi Grad Bihać trebao ugraditi blizu 4 hiljade LED rasvjetnih tijela visoke kvalitete sa dugogodišnjom garancijom.

S obzirom da su radovi na realizaciji projekta rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Bihaća u toku, Istinomjer će gradonačelniku Fazliću dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti da li će se radovi okončati u navedenom roku.

(Istinomjer.ba)

Početkom naredne godine Banja Luka dobija elektronsku građevinsku dozvolu

Obećanje koje se odonsi na elektronsku građevinsku dozvolu jedno je od obećanja koje je Istinomjer izdvojio iz...

Popločavanje trga prekoputa Vijećnice teče po planu

Govoreći o projektu izgradnje prve javne podzemne garaže u Kantonu Sarajevo, načelnik Opštine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić početkom septembra ove godine najavio je i popločavanje trga koji se...

Privodi se kraju projektovanje gasovoda “Južna interkonekcija”?

Iz preduzeća BH Gas nedavno je saopćeno da je u toku izrada idejnog rješenja za dugo najavljivani projekat “Južna interkonekcija”, odnosno gasovod koji će povezati Hrvatsku i BiH, odnosno preduzeća...