Djelimično ispunjeno

Rekonstrukcija javne rasvjete na području Grada Bihaća

Projekt “Zeleni ekonomski razvoj“ koji se provodi, između ostalog i na području Grada Bihaća, podrazumijevao je rekonstrukciju dotrajale javne rasvjete i uvođenje nove LED, s ciljem postizanja energetske efikasnosti.

Kada saberemo do sada urađeno i ono što planiramo uraditi do kraja godine to je oko 2 miliona KM koje ćemo utrošiti za novu javnu rasvjetu u Bihaću i ista bi prema našim pokazateljima trebala donijeti uštede i do 50 posto na nivou godine. Kada kažemo da plaćamo i do 65.000 KM mjesečno za račun struje za javnu rasvjetu i 100.000 KM za njeno održavanje, onda vidite i koliko ćemo uštediti jer će računi za struju biti upola manji, a održavanje svedeno na minimum.

Šuhret Fazlić, 27.04.2019.

Osnovni cilj ovog projekta, kako je tada navedeno, je postizanje energetske efikasnosti, ostvarivanje vrlo značajnih ušteda električne energije koju Grad Bihać plaća za javnu rasvjetu, kao i minimiziranje troškova održavanja javne rasvjete, ali i postizanje fotometrijskih standarda javne rasvjete u cilju povećanja sigurnosti građana, odnosno učesnika u saobraćaju.

Ugovor za nastavak rekonstrukcije javne rasvjete, u vrijednosti od oko 300.000 KM, potpisan je u junu ove godine, a radovi su počeli krajem istog mjeseca.

Rok izvršenja radiova iz II faze rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Bihaća je bio 90 dana, po čijem okončanju je trebala započeti i III faza čijom realizacijom bi Grad Bihać trebao ugraditi blizu 4 hiljade LED rasvjetnih tijela visoke kvalitete sa dugogodišnjom garancijom.

Kako se po isteku roka od 90 dana u javnosti nisu pojavile informacije o okončanju radova Istinomjer je kontaktirao JU “Zavod za prostorno uređenje grada” – Bihać. U odgovoru na naš upit direktor pomenutog zavoda, Ademir Toromanović naveo je da su radovi završeni u potpunosti.

Ipak, iako je dio radova završen u skladu sa datim rokom, rekonstrukcija koju je gradonačelnik Šuhret Fazlić najavio, a koja je trebala koštati 2 miliona maraka i obuhvatati nove LED rasvjete na području Grada Bihaća nije završena u cjelosti.

Ovo je potvrđeno i od strane Zavoda u odgovoru u kojem se navodi da “nije ni u planu da se cjelokupna rasvjeta mijenja već 50%”. U odgovoru je također potvrđeno da je Grad Bihać trenutno u procesu zamjene narednih cca. 3.000 rasvjetnih tijela.

S obzirom da je tokom 2019. godine završen samo dio najavljene rekonstrukcije led rasvjete na području Grada Bihaća, Istinomjer će gradonačelniku Fazliću dati ocjenu djelimično ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Disclaimer: U prvobitno objavljenom tekstu Istinomjer je projekat zaključio ocjenom ispunjeno. Ova ocjena je korigovana u ocjenu djelimično ispunjeno, nakon intervencije čitatelja u kojoj nam je skrenuta pažnja da projekat ipak nije realiziran u cjelosti na način na koji je to i najavljeno.

Pitajte Istinomjer!