Ispunjeno sa zakašnjenjem

Okončana rekonstrukcija puta Lukavica – Pale

Obnova regionalnog puta Lukavica – Pale i mosta prema Jahorini najavljena je početkom 2019. godine kada je JP “Putevi Republike Srpske” objavilo poziv za izvođača radova na rekonstrukciji i rehabilitaciji regionalnog puta Lukavica – Pale, dionica Jasik – Triangla.

Sporazum o rekonstrukciji regionalnog puta Lukavica – Pale, dionica Jasik – Triangla, potpisan je u junu 2018. godine između JP Putevi RS i Opštine Pale, a rekonstrukcija i rehabilitacija ovog puta, dužine oko četiri kilometra počela je 13. jula 2019. godine.

Kako je pojašnjeno, riječ je o regionalnom putu R-446 kojim će Jahorina biti povezana sa Sarajevom i Istočnim Sarajevom, i na ovaj način će se “nakon prve dionice koja je završena 2011. godine, završiti i dionica Lukavica-Pale i dobiti moderna saobraćajnica”.

Svečanom obilježavanju početka radova na rekonstrukciji ovog puta prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković i vršilac dužnosti direktora JP “Putevi Republike Srpske”, Nenad Nešić.

Višković je tom prilikom istakao “da će u okviru ovih radova biti proširen i most na Bistrici, odnosno to će biti put koji će ispunjavati sve uslove za bezbjedno odvijanje saobraćaja”.

Vlada je obezbjedila novac. Rok je 180 dana.

Radovan Višković, 13. juli 2020.

Nešić je istakao da je riječ o saobraćajnici dužine 3,9 kilometara, te je potvrdio da je rok za izvođenje radova 180 dana.

U okviru radova uključena je i kompletna rekonstrukcija i rehabilitacija mosta od 35 metara. Uradićemo kompletnu rekonstrukciju i spojiti dionicu Lukavica-Triangla.

Nenad Nešić, 13. juli 2019.

Kako se tokom marta 2020. godine nisu pojavile informacije o okončanju radova na rekonstrukciji ovog regionalnog puta Istinomjer je kontaktirao JP “Putevi Republike Srpske”, te je potvrđeno da su radovi usljed loših vremenskih uslova odgođeni, kao i da će se okončanju rekonstrukcije regionalnog puta Lukavica – Pale pristupiti “čim se stvore vremenski uslovi”:

Radovi na rekonstrukciji regionalnog puta R446, Lukavica – Pale, dionica Triangla – Jasik obustavljeni su sa početkom zimske sezone održavanja magistralnih i regionalnih puteva Republike Srpske, jer vremenski uslovi nisu omogućavali nesmetano izvođenje radova. Obzorim da su radovi obustavljeni zbog vremenskih uslova, ugovoreni rok od 180 radnih dana nije istekao i izvođaču je preostalo 30 radnih dana da završi sve ugovorom predviđene radove. Čim se stvore vremenski uslovi, radovi na rekonstrukciji regionalnog puta R446, Lukavica – Pale, dionica Triangla – Jasik će se nastaviti.

Odgovor na upit, JP “Putevi RS”, 30. mart 2020.

Krajem aprila 2020. godine Nešić je obavijestio javnost da su se “stekli svi potrebni uslovi da se radovi na dionici Jasik – Triangla nastave te da je, prema njegovima procjenama, urađeno 80% radova, a da će put u potpunosti biti otvoren za saobraćaj do 10. maja”.

S tim u vezi, rekonstruisana dionica Jasik -Triangla na regionalnom putu Lukavica – Pale svečano je puštena u promet 13. maja 2020. godine.

Ovu dionicu su pustili u saobraćaj srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenad Nešić. Dužina dionice je tri kilometra i 900 metara, a urađen je i most dužine 35 metara.

Saopćenje, ATV Banja Luka, 13. maj 2020.

S obzirom na činjenicu da se radovi na rekonstrukciji regionalnog puta Lukavica – Pale uspješno okončani, iako je tokom zimskog perioda došlo do zastoja u radovima zbog nepogodnih vremenskih prilika, Istinomjer će Radovanu Viškoviću i Nenadu Nešiću za pomenuto obećanje dati ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!