Neistina

Reformska agenda ne predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate

U izjavi koju je dala nakon zajedničkog sastanka sa federalnim premijerom, Fadilom Novalićem, početkom septembra, premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović je rekla da je i jedna od tema razgovora bilo povećanje akciza na naftu i naftne derivate, koje, kako je rekla, proističe i iz „obaveza definisanih reformskom agendom“.

Željka Cvijanović, premijerka RS, 09.09.2015.

Najavljeno povećanje akciza već je izazvalo buru protesta u domaćoj javnosti. U ponedjeljak 28. septembra, prilikom predstavljanja redovnog ekonomskog izvještaja za jugoistočnu Evropu, zvaničnici Svjetske banke su istakli kako „međunarodne institucije od bh. vlasti nisu tražile povećanje akciza te da oni taj potez ne preporučuju“. Na ovu izjavu oštro su reagovali i iz Vlade RS-a, zapitavši se u izdatom saopštenju „da li je došlo do promjene stava finansijske institucije u odnosu na ono što je napisano u Reformskoj agendi.“

Reformska agenda inače predstavlja dokument koji definiše tok, uglavnom ekonomskih reformi u BiH u periodu od 2015. do 2018. godine, a usaglašena je sa predstavnicima Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Tekst je usaglašen na državnom i entitetskim nivoima u BiH.

Sam tekst Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za period 2015-2018. godine, koji se može naći na zvaničnoj web stranici Vlade FBiH, povećanje akciza jedino pominje u dijelu nazvanom Javne finansije, oporezivanje i fiskalna održivost, gdje se navodi slijedeće:

„…Vlasti u BiH će podržati povećanje akciza na duvan i alkohol koji će biti direktni prihodi fonda zdravstvenog osiguranja RS i fondova zdravstvenog osiguranja u FBiH i kantonima i Brčko Distriktu do kraja 2015. godine.“

Dakle, povećanje akciza na naftu i naftne derivate u Reformskoj agendi uopće se ne spominje, što čini još više spornim reakcije Ministarstva finansija RS, u kojem izgleda ni sami nisu sigurni šta su potpisali u tom dokumentu.

Prema tome i tvrdnja premijerke RS, Željke Cvijanović da povećanje akciza na naftu i naftne derivate proističe iz Akcionog plana Reformske agende, može se ocijeniti kao neistinita, s obzirom da se to od bh. vlasti nije ni tražilo.

Pitajte Istinomjer!