Redovne isplate podsticaja poljoprivrednicima Republike Srpske

Od avgusta 2017. godine, uvidom u isplate koje vrši Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske vidljivo je da isplate podsticaja za 2017. godinu teku redovno.

Na sastanku sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Srpske, kojem je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović između ostalog je izrazila zadovoljstvo redovnim izvršavanjem obaveza nadležnih institucija spram poljoprivrednika u Republici Srpskoj:

Moje zadovoljstvo je utoliko veće što znamo da smo i prošle godine uspjeli kroz razgovore da intervenišemo nakon suše, da smo dobili pohvale što smo uspjeli da redovno izvršavamo obaveze, a što je mnogo godina bio problem, ali od prošlog ljeta do sada nema nikakvih problema.

Željka Cvijanović, 20.02.2018.

Upravo nagomilani problemi vezani za isplatu podsticaja za poljoprivrednike, koje je u izjavi pomenula Željka Cvijanović, bili su i glavni povod za prosvjede koje su poljoprivrednici u Republici Srpskoj organizovali 23.02.2017. godine. Tokom izražavanja nezadovoljstva, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske iznosi osnovne zahtjeve poljoprivrednika-donošenje Pravilnika koji će biti usklađen sa Pravilnikom Federacije BiH, te insistiranje na isplati svih dugovanja u roku od mjesec dana za čitavu poljoprivredu.

Osim navedenih, Usorac je iznio i dodatne zahtjeve:

Zbog stanja u poljoprivredi koje je svakim danom sve teže, mi tražimo i smjenu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, Steve Mirjanića, to su zahtjevi koji se tiču RS. Kada je riječ o stanju na državnom nivou, onda su naši zahtjevi zaštita domaće proizvodnje, plavi dizel po hitnom postupku, kao i smjena Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića, jer nije ostvaren plavi dizel i nije ostvarena zaštita domaće proizvodnje.

Vladimir Usorac, 23.02.2017.

Vlada Republike Srpske tada je brzo reagovala, te nalazeći zajednički jezik sa predstavnicima poljoprivrednika 31.03.2017. godine usvaja Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2017. godinu koji je stupio na snagu objavom u Službenom listu Republike Srpske 31.05.2017. Osim toga, u skladu sa zahtjevima poljoprivrednika, putem Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, Vlada već od 27.03.2017.godine kreće u isplatu neisplaćenih podsticaja iz 2016. godine uplaćivanjem 853.991 KM, obavještavajući o tome poljoprivrednike i javnost putem medija i poljoprivrednih online stranica..

Zaključno sa 07.08.2017. godine, Vlada Republike Srpske uspjela je da isplati kompletan dug za podsticaje iz 2016. godine poljoprivrednicima Republike Srpske.

Od avgusta 2017.godine, uvidom u isplate koje vrši Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske vidljivo je da i isplate podsticaja za 2017. godinu teku redovno, te je zadnja isplata bila 13.12.2017.g. u iznosu od 2.963.846 KM.

Osim pomenutog, iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske oformljenog nakon katastrofalnih poplava 2014.godine, na posebnoj sjednici održanoj 19.05.2015. godine Vlada Republike Srpske donijela je odluku o isplati 12 miliona KM poljoprivrenicima u cilju sanacije nastale štete. U narednih 30 dana ta je odluka i ispoštovana.

Obzirom na utvrđeno činjenično stanje, Istinomjer navedenu izjavu premijerke Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović ocjenjuje kao istinitu.

(istinomjer.ba)

Nikšić ispunio obećano po pitanju kandidature Denisa Bećirovića za Dom naroda PS BiH

Nakon što je kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović na Opštim...

Mandatar za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih sedam dana?

Na sjednici predsjedništva HDZ-a BiH održanoj 18.02.2019. godine, jedna od tema bila je i uspostava novih većina kako na federalnom, tako i na državnom nivou. Nakon pomenute sjednice, u...Pokrenute procedure za realizaciju kredita za obnovu Kantonalne bolnice Zenica

Planom obnove Kantonalne bolnice Zenica, koji je Vlada Zeničko-dobojskog kantona još jula 2017. godine prezentirala predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), predviđena je...