Istina

Redovne isplate podsticaja poljoprivrednicima Republike Srpske

Od avgusta 2017. godine, uvidom u isplate koje vrši Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske vidljivo je da isplate podsticaja za 2017. godinu teku redovno.

Na sastanku sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Srpske, kojem je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović između ostalog je izrazila zadovoljstvo redovnim izvršavanjem obaveza nadležnih institucija spram poljoprivrednika u Republici Srpskoj:

Moje zadovoljstvo je utoliko veće što znamo da smo i prošle godine uspjeli kroz razgovore da intervenišemo nakon suše, da smo dobili pohvale što smo uspjeli da redovno izvršavamo obaveze, a što je mnogo godina bio problem, ali od prošlog ljeta do sada nema nikakvih problema.

Željka Cvijanović, 20.02.2018.

Upravo nagomilani problemi vezani za isplatu podsticaja za poljoprivrednike, koje je u izjavi pomenula Željka Cvijanović, bili su i glavni povod za prosvjede koje su poljoprivrednici u Republici Srpskoj organizovali 23.02.2017. godine. Tokom izražavanja nezadovoljstva, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske iznosi osnovne zahtjeve poljoprivrednika-donošenje Pravilnika koji će biti usklađen sa Pravilnikom Federacije BiH, te insistiranje na isplati svih dugovanja u roku od mjesec dana za čitavu poljoprivredu.

Osim navedenih, Usorac je iznio i dodatne zahtjeve:

Zbog stanja u poljoprivredi koje je svakim danom sve teže, mi tražimo i smjenu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, Steve Mirjanića, to su zahtjevi koji se tiču RS. Kada je riječ o stanju na državnom nivou, onda su naši zahtjevi zaštita domaće proizvodnje, plavi dizel po hitnom postupku, kao i smjena Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića, jer nije ostvaren plavi dizel i nije ostvarena zaštita domaće proizvodnje.

Vladimir Usorac, 23.02.2017.

Vlada Republike Srpske tada je brzo reagovala, te nalazeći zajednički jezik sa predstavnicima poljoprivrednika 31.03.2017. godine usvaja Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2017. godinu koji je stupio na snagu objavom u Službenom listu Republike Srpske 31.05.2017. Osim toga, u skladu sa zahtjevima poljoprivrednika, putem Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, Vlada već od 27.03.2017.godine kreće u isplatu neisplaćenih podsticaja iz 2016. godine uplaćivanjem 853.991 KM, obavještavajući o tome poljoprivrednike i javnost putem medija i poljoprivrednih online stranica..

Zaključno sa 07.08.2017. godine, Vlada Republike Srpske uspjela je da isplati kompletan dug za podsticaje iz 2016. godine poljoprivrednicima Republike Srpske.

Od avgusta 2017.godine, uvidom u isplate koje vrši Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske vidljivo je da i isplate podsticaja za 2017. godinu teku redovno, te je zadnja isplata bila 13.12.2017.g. u iznosu od 2.963.846 KM.

Osim pomenutog, iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske oformljenog nakon katastrofalnih poplava 2014.godine, na posebnoj sjednici održanoj 19.05.2015. godine Vlada Republike Srpske donijela je odluku o isplati 12 miliona KM poljoprivrenicima u cilju sanacije nastale štete. U narednih 30 dana ta je odluka i ispoštovana.

Obzirom na utvrđeno činjenično stanje, Istinomjer navedenu izjavu premijerke Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović ocjenjuje kao istinitu.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!