Analize

Reakcije, pitanja i odgovori nakon postrojavanja Trećeg pješadijskog (RS) puka OS BiH

Nakon 12. maja 2019. godine politička “temperatura” u našoj zemlji dodatno je povišena, a pitanja da li će se na ovome stati i kako će ovoga puta Tužilaštvo BiH reagovati, za sada ostaju bez odgovora. Međutim, izjava generala Mašovića ne ostavlja sumnju u “posvećenost poštivanju zakona i sprovođenju zakonskih obaveza” svih pripadnika Oružanih snaga BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik u svom govoru na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, zatražio je od komandanta tog puka da na sljedećem obilježavanju obuku uniforme bivše Vojske RS.

“Nabavićemo uniforme vojske Republike Srpske, ove svečane jel tako, a imaju i ove ratne” izjavio je Dodik, ustvrdivši da će narednog 12. maja “više od polovine ovog stroja biti obučeno u uniforme Republike Srpske, a jedan dio će biti obučen u uniforme Trećeg pješadijskog Republike Srpske puka, da se vidi kontinuitet”.

Dan kasnije, Dodik je po tom pitanju bio eksplicitan:

Da li će 12. maja se obući uniforma vojske Republike Srpske, ja sad kažem da hoće se obući.

Milorad Dodik, 13.05.2019.

Dodikova izjava izazvala je salvu različitih reakcija političke javnosti u našoj zemlji koje se još uvijek ne stišavaju, ali barem za sada, najkonkretniji je bio njegov kolega iz Predsjedništva BiH, Željko Komšić koji je, podsjetivši da je i prije deset godina podnio krivičnu prijavu “zbog slične Dodikove namjere vezane za OSBiH”, najavio da će i ovoga puta učiniti isto, izražavajući istovremeno skepsku spram eventualne reakcije nadležnih pravosudnih organa:

Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada – dakle ništa! S druge strane, ja se nadam da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdli da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza.

Željko Komšić, 12.05.2019.

Nakon što je Dodik pozvao Komšića da održi riječ i prijavi ga “za izazivanje pobune jer se” kako je rekao, ”od zlatnog ljiljana više i ne očekuje”, ubrzo je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda stigla potvrda da je Tužilaštvu BiH upućena nova krivična prijava zbog Dodikovih izjava na svečanosti u Kasarni “Kozara” na osnovu koje je Tužilaštvo BiH u veoma kratkom roku formiralo predmet:

Nakon zaprimanja prijave, formiran je predmet i bit će izvršene provjere.

Tužilaštvo BiH, 15.05.2019.

Sasvim očekivano, uslijedile su žestoke reakcije visokih zvaničnika koji dolaze iz Republike Srpske u kojima se Komšićev potez prije svega nastojao staviti u kontekst krize u vezi imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Takvo viđenje Komšićevog poteza zorno oslikava izjava šefa Kluba poslanika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Staše Košarca:

Tome svjedoči i prijava koju je Željko Komšić podnio protiv Milorada Dodika. Dakle, oni ne žele stvoriti pozitivnu političku klimu kako bi se implementirala izborna volja birača kako iz srpskog, tako i iz hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Staša Košarac, 15.05.2019.

Međutim, korak dalje otišao je, sada već bivši savjetnik u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Srđan Perišić koji je pored ostalog ustvrdio da “ta krivična prijava predstavlja i pritisak na Zapad da Visoki predstavnik smijeni Dodika ili da mu odredi neke sankcije”.

Sada se vrši pritisak i na Njemačku, kao i na još neke evropske zemlje, da i oni, kao što su to već uradile Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, podrže Inzka da smijeni Dodika.

Srđan Perišić, 15.05.2019.

Kada je riječ o stavu Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH, on nije izostao. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira 15.05.2019. godine “nedvojbeno je potvrdio da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i sigurnosti BiH, te podržao ulogu koju one imaju kako u BiH tako i u nekolicini međunarodnih mirovnih misija”:

Predsjedništvo BiH je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i svi članovi Predsjedništva BiH imaju zakonsku obvezu osigurati funkcioniranje Oružanih snaga BiH – što je isključiva nadležnost države – te ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje. Mi dajemo potporu potpunoj provedbi zakona u oblasti obrane Bosne i Hercegovine, kojima se jasno definira lanac komandiranja, dužnosti, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, 15.05.2019.

Ovdje je važno napomenuti da je, kao i mnogo puta do sada, Ambasada Ruske Federacije u BiH izdvojila svoje mišljenje dovodeći, kao i visoki zvaničnici iz Republike Srpske, stav većine članica PIK-a u kontekst imenovanja novih većina na državnom i federalnom nivou.

“Smatrajući da nije bilo neophodno da ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira izdaju posebnu izjavu koja se odnosi na Oružane snage BiH jer ona očigledno ne doprinosi rješavanju glavnog problema, a to je formiranje organa vlasti na nivou BiH i Federaciji BiH”, u saopštenju Ambasade Ruske Federacije u BiH se još dodaje:

U vezi sa današnjom izjavom ambasadora zemalja članica Upravnog odbora PIK-a htjeli bismo istaći da Ruska Federacija podržava djelatnost centralnih organa vlasti BiH zasnovanu na Ustavu BiH i odgovarajućem zakonodavstvu, uključujući Oružane snage kojima, prema našem dubokom uvjerenju, ništa ne prijeti.

Ambasade Ruske Federacije u BiH, 15.05.2019.

Suprotno tome, Ambasada SAD-a u Sarajevu u svojoj reakciji skrenula je pažnju “da Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definiše obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH”.

Pozivati pripadnike Oružanih snaga, ili bilo koga drugog, da djeluju protivno odredbama ovog ili bilo kojeg drugog zakona je nesavjesno, neprihvatljivo i suprotno zakonu, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagovati.

Ambasada SAD-a u Sarajevu, 13.05.2019.

U sličnom tonu bila je i reakcija European Union Force in BiH (EUFOR) u kojoj je istaknuto pored ostalog da je “EUFOR ponosan na svoju suradnju sa OS BiH i odbacuje bilo kakve izjave ili aktivnosti koje bi mogle podijeliti ovu organizaciju i ugroziti uspjeh koji je OSBiH postigla u smislu pružanja jedinstvene i međunarodno poštovane vojne snage mna državnom nivou, koja predstavlja sve ljude Bosne i Hercegovine”.

Po mnogima reforma odbrane koja je prije više od deceniju provedena u Bosni i Hercegovini, a za koju Dodik danas kaže “da je bila greška”, najuspješnija je reforma u postdejtonskom periodu. Jedan od rezultata reforme odbrane su i Oružane snage BiH kao rijedak segment društveno-političkog i sigurnosnog sistema unutar BiH koji dobro funkcioniše, te su kao takve i najbolji “ambasador” naše zemlje jer diljem svijeta daju svoj doprinos u mirovnim misijama ispunjavajući svoje zadatke na profesionalan način.

Da je spremnost i profesionalnost Oružanih snaga BiH na zavidnom nivou potvrdio je u svom nedavnom gostovanju na N1 televiziji načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general Senad Mašović:

Oružane snage BiH su prošle godine imale ocjenjivanje po NATO-vom konceptu operativnih sposobnosti 11 svojih jedinica. Svih 11 jedinica Oružanih snaga BiH ocijenjeno je u potpunosti kao “combat ready” što govori o tome da ocjenjivači iz NATO-a koji su došli,…koji su ocjenjivali jedinice Oružanih snaga BiH su ustanovili da naš stepen sposobnosti, interoperabilnosti i znanja ni po čemu na zaostaje za zemljama članicama NATO-a.

Senad Mašović, 15.05.2019.

Aktuelni istup Milorada Dodika zasigurno ne doprinosi stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, nakon 12. maja 2019. godine politička “temperatura” u našoj zemlji dodatno je povišena, a pitanja da li će se na ovome stati i kako će ovoga puta Tužilaštvo BiH reagovati, za sada ostaju bez odgovora.

Na kraju, možda je najbolje podsjetiti na izjavu generala Mašovića koja ne ostavlja sumnju u “posvećenost poštivanju zakona i sprovođenju zakonskih obaveza” svih pripadnika Oružanih snaga BiH:

Ja vjerujem pripadnicima Oružanih snaga, svojim komandantima, svojim vojnicima, da su oni ustvari kroz ono što su potpisali i kroz zakletvu državi Bosni i Hercegovini, jasno prepoznali svoje obaveze i nadležnosti i ono što se od njih očekuje. I u praksi vidim da su oni vrlo posvećeni poštivanju zakona i sprovođenju zakonskih obaveza. Bilo kakav pokušaj sprovođenja pojedinačnih naređenja podrazumijeva krivično gonjenje. Bilo kakvo kršenje zakona podrazumijeva individualnu odgovornost. Oni koji ih pozivaju moraju biti svjesni da krše Zakon o odbrani i pokušavaju da naruše dignitet Oružanih snaga.

Senad Mašović, 15.05.2019.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!