Rast investicija u BiH u 2018. godini iznosio je tek 4,4%

Posljednji izvještaj UN-a o investicijama u svijetu „World investment report 2019“, pokazuje da je Bosna i Hercegovina najlošije rangirana zemlja u regiji u pogledu priliva direktnih stranih ulaganja. Čak i zemlje sa manjim brojem stanovnika, pretekle su BiH u protekloj godini.

Međutim, građani i građanke BiH tokom proteklog mandata mogli su slušati velika obećanja o prilivu investicija, ali i procjene stanja koje su daleko od realnih. Upravo jednu takvu izjavu, na koju vrijedi podsjetiti, dao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a, održanog u Sarajevu početkom maja ove godine.

Bosna i Hercegovina je u 2018. godini imala rekordnih 800 milijuna KM izravnih stranih ulaganja, što je povećanje od oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ono što je za nas najvažnije, jest činjenica da se taj trend rasta nastavlja i u 2019. godini, što pokazuje da su brojne provedene reforme dale svoje rezultate i da je  BiH postala vrlo atraktivna destinacija za strane investitore iz regije, EU-a i cijeloga svijeta.

Denis Zvizdić, 09.05.2019.

Posljednji izvještaj UN-a o investicijama u svijetu daje pregled po specifićnim ekonomskim zonama, a BiH je svrstana u tranzicijske ekonomije Jugoistočne Evrope, zajedno sa Srbijom, Albanijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom.

Prema izvještaju BiH je u 2018. godini imala priliv od 468 miliona dolara direktnih stranih investicija, dok je u 2017. godini priliv iznosio 448 miliona dolara. Procentualno, povećanje je u 2018. godini iznosilo tek 4,4% u odnosu na 2017. godinu. Najveći priliv investicija u posljednjih šest godina BiH je zabilježila u 2014. godini kada je on iznosio 550 miliona dolara. 

Izvor: UN World investment report 2019

Dakle posljednji izvještaj UN-a demantuje izjavu Denisa Zvizdića sa sesije “Investirajte u Bosnu i Hercegovinu: Investirajte u profitabilne projekte” koja je održana na Godišnjem sastanka guvernera EBRD-a, da je povećanje priliva investicija u 2018. godini iznosilo “oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu”.

Izvještaj pokazuje i da je Bosna i Hercegovina najlošije rangirana zemlja u pogledu priliva investicija na Balkanu. Već godinama lider je Srbija koja od 2013. godine ima priliv direktnih stranih ulaganja veći od 2 milijarde dolara, dok je i najmanja ekonomija regije prema broju stanovnika, Crna Gora, takođe godinama bolja od BiH. Čak i Sjeverna Makedonija koja je u 2017. godini imala duplo manji iznos investicija (205 miliona dolara), u 2018. godini imala priliv od 737 miliona dolara direktnih stranih investicija.  

U regionu jugoistočne Evrope u 2018. godini je u odnosu na prethodnu godinu inače došlo do rasta priliva stranih ulaganja za 34% – sa 5,5 milijardi na 7,4 milijarde dolara.

S obzirom na pokazatelje iz posljednjeg izvještaja UN-a o direktnim stranim investicijama u svijetu, Istinomjer će i nedavne izjave Denisa Zvizdića o rastu investicija u BiH, ocijeniti kao neistinite.

(Istinomjer.ba)

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara...

Mehanizam koordinacije nije imao potpuni konsenzus u pripremi odgovora na Upitnik EK

Komentarišući funkcionisanje mehanizma koordinacije, lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije rekao da se ne slaže sa kritikama...Stanić se predomislio po pitanju vitalnog entitetskog interesa

Nakon što je Predsjedništvo BiH na svojoj 4. redovnoj sjednici usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike...