Neistina

Rast investicija u BiH u 2018. godini iznosio je tek 4,4%

Posljednji izvještaj UN-a o investicijama u svijetu „World investment report 2019“, pokazuje da je Bosna i Hercegovina najlošije rangirana zemlja u regiji u pogledu priliva direktnih stranih ulaganja. Čak i zemlje sa manjim brojem stanovnika, pretekle su BiH u protekloj godini.

Međutim, građani i građanke BiH tokom proteklog mandata mogli su slušati velika obećanja o prilivu investicija, ali i procjene stanja koje su daleko od realnih. Upravo jednu takvu izjavu, na koju vrijedi podsjetiti, dao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a, održanog u Sarajevu početkom maja ove godine.

Bosna i Hercegovina je u 2018. godini imala rekordnih 800 milijuna KM izravnih stranih ulaganja, što je povećanje od oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ono što je za nas najvažnije, jest činjenica da se taj trend rasta nastavlja i u 2019. godini, što pokazuje da su brojne provedene reforme dale svoje rezultate i da je BiH postala vrlo atraktivna destinacija za strane investitore iz regije, EU-a i cijeloga svijeta.

Denis Zvizdić, 09.05.2019.

Posljednji izvještaj UN-a o investicijama u svijetu daje pregled po specifićnim ekonomskim zonama, a BiH je svrstana u tranzicijske ekonomije Jugoistočne Evrope, zajedno sa Srbijom, Albanijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom.

Prema izvještaju BiH je u 2018. godini imala priliv od 468 miliona dolara direktnih stranih investicija, dok je u 2017. godini priliv iznosio 448 miliona dolara. Procentualno, povećanje je u 2018. godini iznosilo tek 4,4% u odnosu na 2017. godinu. Najveći priliv investicija u posljednjih šest godina BiH je zabilježila u 2014. godini kada je on iznosio 550 miliona dolara.

Izvor: UN World investment report 2019

Dakle posljednji izvještaj UN-a demantuje izjavu Denisa Zvizdića sa sesije “Investirajte u Bosnu i Hercegovinu: Investirajte u profitabilne projekte” koja je održana na Godišnjem sastanka guvernera EBRD-a, da je povećanje priliva investicija u 2018. godini iznosilo “oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu”.

Izvještaj pokazuje i da je Bosna i Hercegovina najlošije rangirana zemlja u pogledu priliva investicija na Balkanu. Već godinama lider je Srbija koja od 2013. godine ima priliv direktnih stranih ulaganja veći od 2 milijarde dolara, dok je i najmanja ekonomija regije prema broju stanovnika, Crna Gora, takođe godinama bolja od BiH. Čak i Sjeverna Makedonija koja je u 2017. godini imala duplo manji iznos investicija (205 miliona dolara), u 2018. godini imala priliv od 737 miliona dolara direktnih stranih investicija.

U regionu jugoistočne Evrope u 2018. godini je u odnosu na prethodnu godinu inače došlo do rasta priliva stranih ulaganja za 34% – sa 5,5 milijardi na 7,4 milijarde dolara.

S obzirom na pokazatelje iz posljednjeg izvještaja UN-a o direktnim stranim investicijama u svijetu, Istinomjer će i nedavne izjave Denisa Zvizdića o rastu investicija u BiH, ocijeniti kao neistinite.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!