Ispunjeno

“Četvorka” predstavila kandidate za načelnike u KS

U kontekstu, kako je rekao, priprema za naredne lokalne izbore, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo, Damir Mašić polovinom septembra 2019. godine “eksluzivno je najavio veliku vjerovatnoću da će većina ili sve stranke “šestorke” imati zajedničke kandidate na lokalnim izborima”.

Moramo jačati poziciju ne samo nas SDP-a, nego i “šestorke” u KS. Pripremamo se za naredne izbore – lokalne i već sada postoji, da ekskluzivno najavim, velika vjerovatnoća da će većina ili sve stranke šestorke imati zajedničke kandidate na lokalnim izborima. Tu saradnju da sputimo na lokalni nivo i da načnemo bastion SDA, kada su u pitanju načelničke pozicije. Pored toga da ćemo zadržati partera “šestorke”, gospodina Hadžibajrića u Starom Gradu, ozbiljno računamo na nekoliko opština. Znači, vodit ćemo zajedničku kampanju za načelnike i postoji prostor i ozbiljna šansa da se vratimo u Kanton Sarajevo.

Damir Mašić, 16. septembar 2019.

S tim u vezi, kako se navodi, predsjednici Naše stranke, Naroda i pravde, SDP-a BiH i Nezavisne bh. liste (NBL) na sastanku u Sarajevu održanom 14. maja 2020. godine “postigli su načelan dogovor o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima ove godine u Kantonu Sarajevo, ali i još nekim općinama i gradovima u BiH” što je za Radiosarajevo.ba potvrdio i lider NiP-a, Elmedin Konaković:

Postigli smo i načelan dogovor oko kandidata za načelnike u gradskim općinama te na Ilidži. Dogovorili smo i kandidaturu za gradonačelnika. Ostalo je još da uskladimo vangradske općine i da sve to potvrde organi stranaka.

Elmedin Konaković, 14. maj 2020.

Što se tiče kandidata za gradonačelnika, Konaković je tada rekao da to ime još nije utvrđeno, te da “za sada, ne može otkrivati ni kojoj stranci je to mjesto pripalo”, dodavši da će to otkriti nakon što dogovor potvrde stranački organi.

Tri mjeseca kasnije, 7. augusta 2020. godine održano je javno potpisivanje sporazuma o zajedničkom učešću “četvorke” na lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo, a koji nosi naziv “Sarajevski odgovor” i koji sadrži 29 tačaka sa principima i smjernicama, o čemu je Istinomjer pisao.

Deset dana kasnije, na press konferenciji, “četvorka” koju čine SDP, Naša stranka, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Narod i pravda, predstavila je svoje zajedničke kandidate za načelnike devet općina u Kantonu Sarajevo. Kandidati za načelnike su: Srđan Mandić (Centar, Naša stranka), Ibrahim Hadžibajrić (Stari Grad, NBL), Adnan Delić za Novi Grad (nestranački, prijedlog NIP-a), Hasan Tanović (Novo Sarajevo, nestranački), Enes Kazić (Hadžići, NIP), Amar Dovadžija (Ilijaš, NIP), Elvedin Tatarević (Trnovo, SDP), Nermin Muzur (Ilidža, NIP), Dženan Brkanić (Vogošća, NIP).

Obzirom na navedene aktivnosti četiri politička subjekta iz bivše “šestorke” u pravcu dogovora u vezi zajedničkih kandidata za načelnike opština u Kantonu Sarajevo na Lokalnim izborima 2020. godine, Istinomjer će obećanju Damira Mašića dati ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!