Neispunjeno

Vlada FBiH nije nabavila vakcine Sputnik V

Nakon što je Vlada FBiH 18. marta sa kompanijom Medimpex potpisala ugovor o nabavi cjepiva protiv virusa SARS-Cov-2 za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije Bosne i Hercegovine u 2021. godini, entitetski premijer Fadil Novalić istog dana je pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH najavio dolazak vakcina Sputnik V tokom ove sedmice.

FOTO: Vlada FBiH

Tokom 11. vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Novalić je rekao:

U roku od 20 dana od sastanka u Predsjedništvu, kada smo mi prihvatili tu obavezu, Vlada FBiH preko Zavoda za javno zdravstvo otpočela i privela kraju proceduru i danas očekujemo potpis s ruske strane, s naše je potpisan za 500 hiljada vakcina Sputnjik V po cijeni od 14,31 euro po dozi. Kažem, potpis ide direktno sa ruskim fondom i kažem da će ruski carinici zajedno sa vakcinama doletjeti u Sarajevo, da li je to vakcina za javnu upotrebu. Prva isporuka od 100 hiljada doza očekuje se tokom naredne sedmice. Vlada je svojom odlukom ostavila mogućnost i drugim zainteresiranim kompanijama u skladu sa odlukom ad hoc grupe, da pokušaju nabaviti dodatne količine vakcine za građane FBiH.

Fadil Novalić,18. 3. 2021.

Podsjećamo, Vlada FBiH osnovala je početkom marta ad hoc komisiju za pregovore s proizvođačima vakcina, o čemu je tada pisao i Istinomjer. Novalić je još nakon sjednice Vlade FBiH 11. marta najavio skori dolazak ruskih Sputnik V vakcina, nakon što je prihvaćena ponuda dvije kompanije po ranijem prijedlogu ad hoc komisije za nabavku vakcina protiv novog koronavirusa.

Izabrali smo da to rade dvije kompanije, potpisat ćemo ugovor sa dvije kompanije. Jedna je ona koja nudi najniži rok. (…) Obje su ponude ove prve Sputnjik, Sputnjik V. MGM Farm nudi najniži rok. U ponudi je tri dana za prvi kontingent od otvaranja akreditiva. Akreditiv se, naravno, može otvoriti tek nakon potpisa ugovora koji treba uraditi veoma brzo, 24 sata, ne znam, ili najdalje do ponedjeljka i otvoriti. Tako da možemo očekivati reakciju do kraja sedmice.

Fadil Novalić, 11. 3. 2021.

Međutim, u ponedjeljak, 15. 3. 2021, iz kompanije MGM Farm saopćeno je da iz ove veledrogerije traže dodatni rok od 48 sati kako bi prikupili potrebnu dokumentaciju. Dan kasnije, Vlada FBiH je na hitnoj sjednici odlučila da izabere novog dobavljača vakcine protiv novog koronavirusa, kompaniju Medimpex iz Sarajeva.

Ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorom je 500.000. Ugovorom treba definirati da ponuđač garantuje dobro izvršenje posla, da je količina prvog kontingenta najmanje 100.000 vakcina, a rok za njegovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva. Ugovorom će biti definirano da će se plaćanje cijene vršiti sukcesivno, po isporuci vakcina i dobivanja odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za upotrebu vakcine.

Vlada FBiH, 16. 3. 2021.

Javnost do 18. marta nije bila zvanično upoznata da je Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisao ugovor sa Medimpexom kada je federalni premijer Fadil Novalić to saopćio na sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta.

Međutim, kako su iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo 24. marta potvrdili za Radio slobodna Evropa, ruski dobavljač još nije dostavio neophodnu dokumentaciju za sklapanje ugovora sa kompanijom Medimpex o nabavci 500.000 doza vakcine Sputnik V za FBiH.

Potom su istog dana i advokati kompanije Medimpex, obrazlažući svoje razloge, javnosti saopćili kako ova kompanija odustaje od nabavke ruske vakcine Sputnik V.

Vlada FBiH 25. marta održala je svoju 260. sjednicu, a jedna od tačaka dnevnog reda bila je i “Informacija Ad hoc tima za pregovore s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19), s Prijedlogom zaključka”. Kako je saopćeno nakon sjednice, formirano je novo tijelo koje će biti zaduženo za pregovore o nabavci vakcina, a novu radnu grupu čine premijer Fadil Novalić, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

S obzirom na činjenicu da je kompanija Medimpex javnosti saopćila da je odustala od nabavke vakcina Sputnik V, Istinomjer će obećanje premijera FBiH Fadila Novalića da će vakcine nabavljene od ove kompanije stići u toku ove sedmice ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!