Najave

Prve direktno nabavljene vakcine u KS stižu u junu?

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, obraćajući se javnosti, kazao je da je ovaj kanton, zajedno sa Federacijom BiH, putem kompanije Bosnalijek Sarajevo ušao u završne pregovore o direktnoj nabavci vakcina protiv COVID-19 iz Rusije.

Foto: Screenshot/TVSA

Nemamo tačne rokove isporuke svih količina, podsjećam da ugovaramo 200 hiljada za kanton, 300 hiljada za FBiH. Ali, imamo, po tvrdnji proizvođača, prvih 20-30 hiljada doza u junu.

Edin Forto, 26. 5. 2021.

Potom je na zvaničnim Facebook, Twitter i Instagram stranicama Vlade KS-a, ali i premijera Forte, kao rok za isporuku prvih dozva vakcina koje će biti nabavljene direktnom nabavkom naveden juni.

Na zvaničnom Facebook profilu kantonalnog premijera navedeno je sljedeće:

Uspjeli smo dogovoriti nabavku 200 hiljada Sputnik V vakcina, prve doze stižu u junu. Vakcine su 9,95 dolara po dozi, što je cijena koju je dobila svaka država. Bosnalijek koji će biti uvoznik uzet će samo minimalne zakonske marže, dakle bez zarade.

Edin Forto, 26. 5. 2021.

Na zvaničnom Twitter profilu Vlade KS-a stoji sljedeće:

Vlada KS dogovorila nabavku 200.000 Sputnik V vakcina, premijer

@EdinForto najavio dolazak prvih doza u junu. Vakcine se nabavljaju u saradnji sa Vladom FBiH, ukupno 500.000 vakcina. VIDEO http://bit.ly/3bXl8me

Vlada KS-a, 26. 5. 2021.

Foto: Twitter/Vlada KS-a

Vlade KS-a oglasila se i putem Facebooka:

Vlada KS uspjela je dogovoriti nabavku 200.000 Sputnik V vakcina, premijer Edin Forto najavio dolazak prvih doza u junu.Vakcine se nabavljaju u saradnji sa Vladom FBiH, ukupno je dogovoreno 500.000 vakcina, od čega je 300.000 za FBiH.

“Dogovorili smo 9,95 dolara po dozi, to je cijena koju je dobila svaka država. Bosnalijek koji će biti uvoznik uzet će samo minimalne zakonske marže, bez zarade”, rekao je premijer Forto.

Vlada KS-a, 26. 5. 2021.

 

Tekst koji je objavljen na Facebook stranici Vlade KS-a objavljen je i na zvaničnom Instagram profilu Vlade.

Foto: Instagram/Vlada Kantona Sarajevo

 

Istinomjer će pratiti da li će u junu stići prve doze direktno nabavljenih vakcina iz Rusije, kako je to najavljeno na svim zvaničnim kanalima komunikacije Vlade KS-a.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!