Neispunjeno

Prva bescarinska poslovna zona u Republici Srpskoj nije otvorena do kraja 2021. godine

Tokom sastanka sa načelnikom Opštine Bratunac Srđanom Rankićem, održanog 16.6.2021. godine, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske (RS) Vjekoslav Petričević najavio je da će rad prve bescarinske poslovne zone u tom entitetu, koja se nalazi kod novog graničnog prelaza sa Republikom Srbijom, u bratunačkoj opštini, biti pokrenut do kraja 2021. godine.

Foto: Oslobođenje.ba

Izjavivši tada da će se do uređenja infrastrukture u budućoj poslovnoj zoni doći zajedničkim radom i zaključcima vlada Republike Srpske i Srbije, ministar Petričević je dodao:

Na tom pitanju ćemo intenzivno raditi i očekujemo prvu privrednu aktivnost u toj zoni krajem godine.

Vjekoslav Petričević, 16.6.2021.

Nakon što je Petričević podsjetio da će se navedena aktivnost realizovati u okviru projekta “Podrinje”, koji će zajednički finansirati vlade RS i Srbije, načelnik Rankić je također izrazio uvjerenje da će do kraja 2021. godine prvi privredni subjekti u slobodnoj zoni biti aktivni.

Upoznao sam ministra sa svim aktivnostima koje smo proveli do sada. Urađen je značajan dio posla, završena je izmjena regulacionog plana za obuhvat slobodne zone koju planiramo da radimo. Urađeni su određeni elaborati, studija ekonomske opravdanosti i idejni projekti, kako bi to sve izgledalo. Sve što smo planirali do sada urađeno je. Idemo dalje što se tiče realizacije tog projekta i ja očekujem da ćemo prve privredne subjekte u slobodnoj zoni imate već do kraja ove godine.

Srđan Rankić, 16.6.2021.

Tokom panela pod nazivom “Slobodne zone – stvaranje uslova za privlačenje investitora”, održanog u okviru konferencije “Global Business Executive Retreat 2021”, 1.7.2021. godine na Jahorini, ministar Petričević je potvrdio da bi slobodna zona u Republici Srpskoj mogla da zaživi do kraja godine, te pored ostalog izjavio “da je u završnoj fazi elaborat za formiranje slobodne zone u Bratuncu”.

Dodatna prednost je ta što ćemo kroz taj elaborat moći da, u skladu sa zaključkom sa zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske, uputimo inicijativu Vladi Srbije, koja će investirati u infrastrukturu slobodnih zona 10,5 miliona evra, što omogućava da realno možemo očekivati da takva slobodna zona zaživi u Republici Srpskoj, nadam se i do kraja ove godine.

Vjekoslav Petričević, 1.7.2021.

Krajem istog mjeseca, na zvaničnoj stranici Ministarstva privrede i poduzetništva Republike Srpske, objavljen je poziv zainteresovanim licima da dostave komentare i sugestije na Pravilnik o sadržaju Izvještaja o radu slobodne zone.

U skladu sa tačkom 4. Smjernica za postupanje republičkih organa uprave o učešću javnosti i konsultacijama u izradi zakona („Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 123/08 i 73/12), Ministarstvo privrede i preduzetništva, a u cilju obavljanja javnih konsultacija, poziva zainteresovana lica da dostave komentare i sugestije na Pravilnik o sadržaju Izvještaja o radu slobodne zone.

Komentare i sugestije možete dostaviti na adresu: Ministarstvo privrede i preduzetništva, Trg Republike Srpske 1, 78 000 Banja Luka ili putem elektronske pošte na adresu [email protected] do utorka 03.08.2021. godine.

Ministarstvo privrede i poduzetništva RS, 26.7.2021.

Mjesec dana kasnije, Petričević je tokom sastanka u Bratuncu sa načelnikom Rankićem, te predsjednikom Skupštine opštine Ljubovija u Srbiji Milanom Jovanovićem, pored ostalog, potvrdio da će se “resorno ministarstvo nakon sprovedene procedure aktivno uključiti u realizaciju projekata, analizu opravdanosti elaborata poslovne zone i taj prijedlog uputiti vladama Republike Srpske i Srbije, koje će zajednički učestvovati u izgradnji ove zone, za što je obezbijeđeno 10,5 mil KM”.

Na temu pokretanja rada prve bescarinske poslovne zone u Republici Srpskoj, Petričević i Rankić održali su 11.2.2022. još jedan sastanak, a tom prilikom je javnost upoznata sa trenutnim statusom ovog projekta.

“Vodimo pregovore sa zainteresovanim investitorima i mogu da naglasim, i što me posebno raduje, da se radi o privrednim subjektima iz Republike Srpske i Srbije koji su zainteresovani da u ovoj poslovnoj zoni otvore svoje proizvodne pogone”, izjavio je s tim u vezi načelnik Rankić, dodavši da će se “veoma brzo krenuti sa aktivnostima izgradnje infrastrukture u toj zoni”.

Mislim da će se veoma brzo krenuti sa aktivnostima izgradnje infrastrukture u toj zoni i radimo ubrzano po tom pitanju. Ukupna površina na kojoj se radi u ovoj fazi je oko 40 hektara, a kreditna sredstva obezbjeđuje opština Bratunac. U skladu sa navedenim odlukama obavješteni su vlasnici zemljišta zbog eksproprijacije.

Srđan Rankić, 11.2.2022.

Zahvalivši se načelniku Rankiću na prijemu, ministar Petričević javnost je obavijestio da je imao priliku da vidi prezentaciju same poslovne zone i svego što je urađeno u proteklom periodu, te naveo koje su daljnje aktivnosti u planu:

Čekamo da se završi glavni projekat u narednom periodu, što znači da ćemo ići prema Vladi Republike Srpske i Vladi Republike Srbije, s obzirom da postoje sredstva namjenjena za podršku infrastrukturi poslovnih i industrijskih zona u Podrinju. Mi očekujemo da ćemo u narednom periodu imati zajedničku sjednicu Vlada, gdje ćemo upravo i delegirati to pitanje. S obzirom da su sve aktivnosti privedene kraju, s tim sredstvima možemo da krenemo sa opremanjem infrastrukture unutar tih zona. Takođe smo razgovarali i o investitorima sa kojima smo već potpisali i neke memorandume još u Beogradu kada smo imali prezentaciju ovih zona u Republici Srpskoj. Naš cilj poslovanja u slobodnim industrijskim zonama je prerađivačka industrija, jer ona najviše zapošljava, a s druge strane ona je izvozno najvećim dijelom orjentisana. Tu su i privredni subjekti iz metalne industrije, građevinske industrije, tekstila, kože i obuće, kao i dio subjekata koji rade sa plastičnim masama.

Vjekoslav Petričević, 11.2.2022.

S obzirom da, suprotno najavama, prva bescarinska zona u Republici Srpskoj nije počela sa radom do kraja 2021. godine, Istinomjer obećanju ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića s tim u vezi daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!