Nedosljedno

Protiv SDA, pa sa SDA

U ponedjeljak, 15. jula ove godine Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP Tuzla jednoglasno je donijelo odluku o isključenju iz stranke dvojice zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, Žarka Vujovića i Huseina Tokića koji su podržali koaliciju sa SDA u ovom kantonu.

Podsjećamo, u predizbornoj kampanji Žarko Vujović je govorio da neće sklopiti koaliciju sa SDA, a istu je nazvao čak i više puta “zločinačkom organizacijom”.

Ja neću govoriti o Planu 10, govorit ću vam samo ukratko o nekim stvarima, koje se što su bliže izbori čuju, poturaju ih. Samo je jedno istina. Jedna zločinačka organizacija i druga koja je otkinula slovo prvo pa promijenila i jedna i druga govore da će biti dio vlasti. Ovi koji su do jučer bili najveća stranka kod bošnjaka, i ovi što su do jučer bili ono što danas hoće da zaborave neće sa nama biti vlast. Zašto? Najveći kritičar te vlasti 2010. bio je ovdje vaš načelnik, kada je SDP ušla nažalost u vlast sa nacionalno-fašističkim strankama. Kako je zavšila svi znamo. Da se to ne bi desilo, brana ste vi, brana je Edin Delić. Neće SDP praviti vlast sa onima kojima 10.000 tona uglja nestane, kao da im je nestala tona. Nestaju neke prijave naše djece za rad u školama. O budućoj koaliciji odlučivat će svaki član. Ne predsjednik Nikšić, Bijedić i Glavni odbor koji može samo da raspiše referendum da li SDP treba da bude u vlasti i sa kim će biti u vlasti. O tome neće odlučivati pojedinci nego čitavo članstvo.

Žarko Vujović, 24.09.2018.

 

Tako je govorio Vujović prije nešto manje od godinu dana. Ipak u svom nedavnom razgovoru za N1, kada su ga pitali zbog čega je promijenio mišljenje i dao podršku SDA, Vujović je rekao:

Tačno je da je paradigmu loše vlasti činila SDA, ali budimo realni, to je jedan dio SDA koji je sad PDA koji je vladao 28 godina sa gospodinom Mirsadom Kukićem na čelu. Ti su u suštini bili u svim odborima.

 

Na pitanje je li SDA zločinačka organizacija ili je doživjela detoksikaciju Vujović je odgovorio:

Gledajte u predizbornim kampanjama, bilo kojeg političkog subjekta izreknu se mnoge stvari. Ja sam kad sam govorio o nekim stvarima, govorio sam da su neke tone uglja od Banovića do Tuzle, da je nestalo 10.000 tona uglja i da su nestale neke prijave profesora koji su se prijavljivali na javne konkurse. Raspitajte se ko je tad bio u vlasti pa onda donesite odluku.

Žarko Vujović, 16.07.2019.

S obzirom da se trenutno mišljenje i razlozi kojima opravdava podršku datu, kako sada kaže, “etno-nacionalnoj” SDA kosi se mišljenjem iznesenim u predizbornoj kampanji, Istinomjer će stav Žarka Vujovića spram SDA ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!