Najave

Skupština TK će provesti odluku Ustavnog suda FBiH?

Nakon što je 3. maja 2020. godine Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donio odluku da imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona (TK) nije u skladu s Ustavom FBiH, oglasio se predsjedavajući Skupštine TK, Žarko Vujović.

S tim u vezi, 5. maja Vujović je izjavio kako Skupština TK poštuje mišljenje Ustavnog suda FBiH, te da će odluka biti provedena.

Mi poštujemo mišljenje koje je donio Ustavni sud FBiH i ono će biti provedeno. U samom dokumentu nije naveden rok za provedbu, osim što se navodi da se mora poštovati razumni rok. Konsultirat ćemo pravne eksperte da vidimo što se podrazumijeva pod razumnim rokom i donijeti određene odluke.

Žarko Vujović, 5. juni 2020.

Podsjećamo, ministrica finansija i zamjenica premijera FBiH, Jelka Miličević 17. oktobra 2019. godine podnijela je Ustavnom sudu FBiH zahtjev za davanje mišljenja o sastavu Vlade TK i usklađenosti odluke o potvrđivanju imenovanja Ustavom FBiH i Zakonom o Vladi TK koji je donesen na temelju Ustava kantona.

U zahtjevu se pored ostalog navodi da je prema službeno dostupnim informacijama, koje su potvrđene i kroz izjavu predsjednika Skupštine TK, donesena osporena odluka prema kojoj u vladi nema nijednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda.

Kako je preneseno, Ustavni sud FBiH je navedeno mišljenje donio uzimajući u obzir činjenicu da u sastavu Vlade nema predstavnika jednog konstitutivnog naroda (Hrvata), te je mišljenja da je sastav Vlade TK prema osporenoj Odluci u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

Istinomjer će pratiti da li će mišljenje Ustavnog suda FBiH biti poštovano kako je najavio predsjedavajući Skupštine TK, Žarko Vujović.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!