Neispunjeno

Skupština TK-a nije provela odluku Ustavnog suda FBiH

U maju 2020. godine Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donio je mišljenje da imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona (TK) nije u skladu s Ustavom FBiH. Nedugo zatim, predsjedavajući Skupštine TK-a Žarko Vujović kazao je da će Skupština provesti odluku Ustavnog suda.

U oktobru 2019. godine, ministrica finansija i zamjenica premijera FBiH Jelka Milićević podnijela je Ustavnom sudu FBiH zahtjev za davanje mišljenja o sastavu Vlade TK-a i usklađenosti odluke o potvrđivanju imenovanja sa Ustavom FBiH i Zakonom o Vladi TK-a koji je donesen na temelju Ustava Kantona.

U zahtjevu je navedeno da, prema službeno dostupnim informacijama koje su potvrđene i kroz izjavu predsjednika Skupštine TK-a, u Vladi TK-a nema nijednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda.

Na sjednici Ustavnog suda, održanoj 5. maja 2020. godine, jednoglasno je doneseno mišljenje u kojem je navedeno da odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

M I Š LJ E NJ E
Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona“, broj: 7/19 ) nije sukladna sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. Mišljenje objaviti u „Službenim novinama Federacije BiH“ i „Službenim novinama Tuzlanskog kantona“.

Službene novine Tuzlanskog kantona, 18. 6. 2020.

S tim u vezi, 5. juna 2020. godine Žarko Vujović je izjavio kako Skupština TK-a poštuje mišljenje Ustavnog suda FBiH, te da će odluka biti provedena.

Mi poštujemo mišljenje koje je donio Ustavni sud FBiH i ono će biti provedeno. U samom dokumentu nije naveden rok za provedbu, osim što se navodi da se mora poštovati razumni rok. Konsultirat ćemo pravne eksperte da vidimo što se podrazumijeva pod razumnim rokom i donijeti određene odluke.

Žarko Vujović, 5. 6. 2020.

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, održanoj 14. 10. 2020. godine, smijenjena su dva ministra još uvijek aktuelne Vlade TK-a, i to ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić iz Socijaldemokrata BiH i ministar rada, socijalne politike i povratka Admir Hrustanović iz Stranke za BiH. Mediji su tada špekulisali da bi ta smjena omogućila realizaciju mišljenja Ustavnog suda FBiH, što se ipak nije desilo.

Početkom decembra 2020. godine, većina od 18 zastupnika, koju čine SDP BiH, PDA, Naša stranka i SBB, predala je potpise za smjenu Vlade TK-a, nakon čega je uslijedio niz dešavanja koja su rezultirala blokadom institucija u Tuzlanskom kantonu. U rješavanje blokade funkcionisanja izvršne i zakonodavne vlasti u TK-u na kraju se morao uključiti i OHR, o čemu je Istinomjer pisao u analizi “Potreba za OHR-om: Slučaj blokade u Tuzlanskom kantonu”.

S obzirom na činjenicu da u Skupštini Tuzlanskog kantona postoji nova većina, te da je od donošenja mišljenja Ustavnog suda FBiH prošlo više od šest mjeseci, obećanje predsjedavajućeg Skupštine TK Žarka Vujovića da će pomenuto mišljenje biti provedeno u “razumnom roku” Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!