Analize

Projekat Regionalnog vodovoda Plava voda doveden u pitanje

Regionalni vodovod Plava voda već više od deceniju od početka realizacije čeka na konkretnu implementaciju. Upravo su vijećnici Gradskog vijeća Grada Zenica krajem januara raspravljali o ovoj temi, o čemu je govorio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Foto: hronika.ba

Grad Zenica je do sada isplatio sredstva u iznosu od cca 6.622.080,00 KM kako bi se stvorili uslovi za početak realizacije projekta. Pored toga, plaćamo 28.000,00 KM penale za neiskorištena sredstva po kreditnom aranžmanu, jer je i grace period istekao. Grad Zenica je ispunio sve što je bio u obavezi po pitanju projekta „Plava voda“. Građani Zenice zaslužuju da piju zdravu vodu. Kanton treba samo da dostavi mjenice Federaciji BiH.

Fuad Kasumović, 28. 1. 2021.

Na istoj sjednici Gradskog vijeća obratio se i direktor Javnog preduzeća Regionalni vodovod Plava voda (JP RV) Ernad Granić koji je kazao da je situacija ozbiljna jer postoji opasnost da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) otkaže finansiranje ovog projekta.

Sad imamo nikad kao do sad dignut prst ili prut od EBRD-a koji kažu “mi ćemo ovo otkazati”. Slušali su nas, obrazloženja ovog direktora, jer je to pokušavao pravdati i izborima, i koronom, i procedurama, svu smo municiju ispucali. Održan je sastanak sa glavnim akterima projekta od strane EBRD-a. Informacije koje smo mi dobili od EBRD-a da postoji vrlo vrlo velika mogućnost da nju otkažu. 28. februara ističe rok za koji mi trebamo ispunit još dva uslova koja su vezana za ovo, da sad ne objašnjavam, supsidijarno su vezani za ovo što govorim, za ovo što je zapelo. To se ne može ispuniti, to su znali, sa ovim tempom smo rekli prije tri mjeseca da ne možemo. Može EBRD to produžiti. Mi smo poslali zahtjev za produženje.

Ernad Granić, 28. 1. 2021.

Kako je Granić novinarima rekao nakon sjednice Gradskog vijeća, on ne isključuje mogućnost da će se kompanija kojom rukovodi obratiti Općinskom vijeću Travnik prijedlogom da se projekt potpuno otkaže ukoliko to ne uradi EBRD. Potom su se saopćenjem za javnost oglasili iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona, u kojem odbacuju sve optužbe gradonačelnika Zenice.

U cilju obezbjeđenja garancije vraćanja sredstava Zajma, dana 01.07.2019. godine između Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenica je zaključen poseban Ugovor o garanciji, na osnovu kojeg je Grad Zenica dostavio Zeničko-dobojskom kantonu 30 popunjenih bjanko mjenica kao sredstvo obezbjeđenje povrata obaveza Zajma. (…) Odlukom je precizirano da sredstvo obezbjeđenja treba dostaviti i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je tokom 2019. i 2020. godine održala više sastanaka, odnosno imala stalne kontakte sa JP „Regionalni vodovod Plava voda“ d.o.o. Travnik, Vladom Federacije BiH i Fondom za zaštitu okoliša, s obzirom da Fond za zaštitu okoliša FBiH nije izdao tražene garancije. Fond za zaštitu okoliša FBiH je u junu 2019. zatražio od Vlade FBiH očitovanje i instrukcije za izdavanje navedenog sredstva osiguranja, ali Vlada Zeničko-dobojskog kantona nikada nije dobila zvaničan stav od Fonda i Vlade FBiH. Iz navedenog razloga Zeničko-dobojski kanton nikada nije dostavio Federalnom ministarstvu finansija popunjene i ovjerene bjanko mjenice od Fonda za zaštitu okoliša, jer Fond mjenice nikada nije ni izdao.

Vlada ZDK, 29. 1. 2021.

Istinomjer se obratio Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH (FBiH), iz kojeg su nam kazali da Fond učestvuje u otplati zajma i da su do sada prema JP RV Plava voda plaćena četiri dospjela anuiteta prema EBRD-u.

Kantoni su preuzeli zaduženje prema raspodjeli 35% SBK i 65% ZDK. Za preuzeta zaduženja nadalje njihovom obavezom je bila i dostava sredstava osiguranja Ministarstvu finansija FBiH. (…) SBK je u skladu sa ugovornim obavezama dostavio tražene mjenice, dok od strane ZDK Ministarstvu finansija BiH nisu dostavljene mjenice, iako je, osim mjenica JP za čitav njihov iznos zaduženja, ZDK dodatno dobio i mjenice Grada Zenice (Grad Zenica je dakle dostavio duple mjenice za učešće u projektu od po 37,46% vrijednosti kreditnog zaduženja, jednom JP-u i dodatno ZDK), a sve uz obrazloženje da će iste dostaviti nakon što Fond ZDK-u dostavi mjenice za svoj dio učešća.

Fond za zaštitu okoliša FBiH, 15. 2. 2021.

Također, kako je za Istinomjer u odgovoru Fonda naglašeno, oni su Vladi FBiH jasno postavili svoje viđenje cijele situacije.

Fond se u Projekat Plava voda uključuje po osnovu Odluke Vlade Federacije BiH i to u ulozi donatora, a ne dužnika, te se od Fonda ne može zahtijevati dostava instrumenta osiguranja za kreditna zaduženja kod EBRD-a i CEB-a, osim ako Vlada Federacije BiH drugačije ne odluči.

Fond za zaštitu okoliša FBiH, 15. 2. 2021.

Inače, Regionalni vodovod Plava voda trebao bi vodosnabdijevati četiri općine Srednjobosanskog kantona – Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovaču, te grad Zenicu. Istinomjer je i ranije pisao o problemima sa garancijama Vlade ZDK-a za realizaciju ovog projekta, ali i o probijenim rokovima za početak radova na izgradnji, do kojih još nije došlo.

U konačnici, najveći gubitnici su građani, jer skoro četiri godine otkako je Skupština ZDK-a prihvatila kreditno zaduženje za realizaciju projekta Plava voda, građani, umjesto sigurnog i kvalitetnog vodosnabdijevanja, prate politička prepucavanja oko realizacije ovog projekta, što je, u konačnici, u pitanje dovelo finansiranje implementacije projekta.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!