Nedosljedno

Vodovod “Plava voda” i dalje čeka garanciju Vlade ZDK

Vlada Zeničko- dobojskog kantona još uvijek nije dala garancije za kredit kojim bi se finansirao projekt izgradnje regionalnog vodovoda „Plava voda“.

Priča o izgradnji regionalnog vodovoda „Plava voda“, koja se planira već tridesetak godina, ovih dana je ponovo aktuelizirana. Iako su se, po mišljenju sudionika u realizaciji ovog projekta, odavno stekli preduslovi za početak gradnje, kako sada stvari stoje realizacija projekta “Plava voda” pod velikim je znakom pitanja, a razlog tome je što Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) nije potpisala obećanu garanciju za kreditno zaduženje. Zbog neispoštovanih rokova Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je ultimatum JP Regionalni vodovod Plava voda da do kraja juna mora biti riješena sva potrebna dokumentacija.

Nakon što je stigla opomena EBRD-a iz JP RV Plava voda Travnik, koje je implementator projekta, saopćeno je sljedeće:

Upravni odbor preduzeća, koji je sastavljen od svih partnera u projektu Plava voda, sastao se, a bili su tu i novi predstavnici Ministarstva vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona koji su poslali pozitivan signal da će učiniti sve što je u njihovoj moći da riješe probleme. Možda je ovo i posljednja prilika za realizaciju projekta. Poslije toga je održan sastanak u Srednjobosanskom kantonu na kojem su bili prisutni Tahir Lendo, premijer SBK-a, Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, Josip Lovrić, ministar finansija ZDK-a, predstavnik Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK-a i predstavnici JP Regionalni vodovod Plava voda. Vidljiva je odlučnost svih partnera da se pokuša realizovati projekat.

Ernad Granić, v. d. direktora JP RV Plava voda Travnik, 22.04.2019.

Regionalni vodovod „Plava voda“ trebao bi napajati četiri općine Srednjobosanskog kantona, Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovaču te grad Zenicu.

Premijer ZDK Miralem Galijašević je prije nešto manje od dvije godine, u vrijeme kada je donesena odluka o kreditnom zaduženju bio veoma optimističan u pogledu početka realizacije ovog projekta.

Izražavam zadovoljstvo da smo donijeli jednu ovako značajnu odluku. Kao Vlada ZDK smo uvijek bili opredijeljeni za ovaj projekat, nismo sumnjali, željeli smo da ove odluke i akte koji slijede svedemo u zakonske okvire. To je bio razlog zašto je bio zastoj. Čestitam građanima Zenice koji će dobiti u budućnosti vodu sa izvorišta Plava voda.

Miralem Galijašević, 05.07.2017.

Galijašević je, govoreći o budžetu i kapitalnim ulaganjima u 2018. godini rekao da će vodosnadbijevanje biti jedan od glavnih prioriteta.

Trenutno Vlada radi na projekcijama budžeta za 2018. godinu. On će biti baziran najvećim dijelom na Program rada Vlade za 2018. godinu koji je u izradi. Definisali smo ciljeve i prioritete. Poseban dio budžeta su svakako kapitalna ulaganja. Opredijeljeni smo da nastavimo utopljavanje škola (2016. i 2017.godine utoplili smo 11 objekata), realizaciju infrastrukturnih objekata u oblasti puteva i vodosnabdjevanja, kao i sanaciju klizišta. Očekujemo sufinansiranje općina u ovim projektima.

Miralem Galijašević, 06.11.2017.

Naime, u julu 2017. godine Skupština i Vlada ZDK-a usvojile su odluku o kreditnom zaduženju (između naše zemlje i EBRD-a i BiH i CEB-a), kao i odluku da će Vlada ZDK dati garancije za izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda”, koji bi trebao riješiti dugogodišnji problem vodosnabdijevanja više od 250.000 stanovnika središnjeg dijela BiH.

Međutim, Vlada ZDK-a još uvijek nije potpisala tada obećane garancije za kredit i to je razlog zbog kojeg je projekt izgradnje vodovoda u zastoju. Ostale općine, koje su završile svoj dio posla, kako kažu “gube strpljenje”, a Općina Novi Travnik je “zbog stava Vlade ZDK-a” najavila da će “preispitati dalje učešće u ovom projektu”.

Ono što je direktna kočnica u razvoju ovog projekta, tačnije stvaranju pretpostavki za operativnost kredita jeste nepotpisivanje ugovora između RV Plava voda i ZDK-a i ugovora između ZDK-a i FBiH. Na zahtjev kantonalne Vlade, Gradsko vijeće Zenice je prije dvije godine donijelo odluku o davanju garancije na podugovor između Kantona i JP Regionalni vodovod Plava voda. Prošlog ljeta usaglašen je i poseban ugovor o toj garanciji, između Grada i Kantona, no on od Kantona nikada nije potpisan.

Selver Keleštura, sekretar Grada Zenice, 27.03.2019.

Tako je Vlada ZDK i dalje ostala jedini kočničar realizacije ovog projekta, o čemu je Istinomjer pisao i u oktobru prošle godine.

S obzirom da se premijer ZDK, Miralem Galijašević godinama deklarativno zalaže za projekt “Plava voda”, a da Vlada na čijem je čelu još uvijek nije dala garancije za kredit kojim bi se projekat finansirao, od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

Istinomjer će pratiti da li će do kraja juna biti rješeni administrativno pravni problemi koji koče odobravanje kredita od strane EBRD-a.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!