Prijedlog SDA u formiranju novih ministarstava u skladu je sa Dejtonom i Ustavom BiH

Pregovori u vezi uspostavljanja nove većine na državnom nivou nastavljeni su, a u tom kontekstu od strane SDA u javnost je iznesen prijedlog da se Vijeće ministara BiH proširi za još dva ministarstva.

U skladu sa izjavom zamjenika predsjednika SDA i ministrom civilnih poslova u Vijeću ministara BiH, Adila Osmanovića radi se o ministarstvu poljoprivrede i ministarstvu evropskih integracija.

Na samu najavu ovog prijedloga SDA, reagovao je šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac koji je pored ostalog ustvrdio:

Mi to ne prihvatamo jer to nije u skladu sa Dejtonom i Ustavom BiH.

Staša Košarac, 11.04.2019.

Iako član 3. (Pravni poredak i nadležnosti institucija) Ustava BiH između ostalog kaže da “sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu ovim Ustavom izričito povjerena institucijama Bosne i Hercegovine pripadaju entitetima”, podsjećamo da Ustav BiH kao sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma ostavlja mogućnost formiranja novih institucija i ministarstava na državnom nivou.

To je prije svega jasno iz člana III. 5. a) (Dodatne nadležnosti) Ustava BiH koji kaže:

Bosna i Hercegovina preuzeti nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta; stvarima koje su predviđene u Aneksima 5 – 8 Opšteg okvirnog sporazuma; ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, u skladu sa podjelom nadležnosti među institucijama Bosne i Hercegovine. Dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti.

Ustav BiH

Pored navedenog, u nastavku ovog člana stoji da će “u periodu od 6 mjeseci od stupanja na snagu ovoga Ustava, entiteti početi pregovore s ciljem uključivanja i drugih pitanja u nadležnost institucija Bosne i Hercegovine, uključujući korištenje izvora energije, i zajedničke privredne projekte”.

U skladu sa pomenutim ustavnim mogućnostima, na osnovu navedenog člana III.5.a) ali i člana IV.4.a) Ustava BiH u kojem stoji da je “Parlamentarna skupština nadležna za donošenje zakona koji su potrebni za provođenje odluka Predsjedništva ili za vršenje funkcija Skupštine po ovom Ustavu”, sa početna tri ministarstva iz prvog saziva Vijeća ministara BiH iz 1997. godine, ovo tijelo izvršne vlasti u BiH donošenjem, te izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Zakona o Vijeću ministara BiH od strane Parlamentarne skupštine BiH, do danas je prošireno na ukupno devet ministarstava.

Ovim Istinomjer tvrdnju Staše Košarca da prijedlog SDA o eventualnom formiranju novih ministarstava u okviru Vijeća ministara BiH nije u skladu sa Dejtonom i Ustavom BiH, ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Sa novim razgovorima o Izbornom zakonu BiH i novi rokovi

Izmjena Izbornog zakona BiH tema je koja je, po ko zna koji put, od strane političkih aktera u BiH još jednom...

Okončana obnova dječjih igrališta

Krajem marta 2019. godine, na zvaničnoj internet stranici Opštine Novi Grad Sarajevo između ostalog je najavljena i rekonstrukcija dječijih igrališta u ulici Olimpijska na Mojmilu i Ali-bega Firdusa...


Ministre koji čine sastav Vijeća ministara BiH ne bira “narod”

Gostujući u emisiji “Upitnik” na Radio televiziji Srbije, 14. januara 2020. godine, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik ustvrdio je pored ostalog da ministre koji čine sastav Vijeća...